[#1] Delfina DSP i soft do niej...
Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie tej karty -konkretnie playerów które sensownie z niej korzystają.

Stanadardowym playerem do modułów 4 i wiecej kanałowych jest Hippo z włączonym AHI. Problem w tym, że w momencie w którym włączam moduł "testowy od zawsze" - DOPE z dema DOPE/Complex'u, w chwili kiedy zaczyna się on rozkręcać (wiadomo, wchodzi coraz wiecej kanałow czy tez sciezek) komputer... przestaje wyrabiać. Otwieram np. jakiś katalog i wszystko staje, czasami się wiesza. Może istnieje jakiś program, który lepiej korzysta z DSP?

Mam AHI 6.0, ostatnią (poprawioną) bibliotekę do Delfiny i dodatkowo dzisiaj zmieniłem Bustera z 9 na 11.

Chodzi o odsłuchiwanie modułow wielokanałowych.

MP3 odsłuchuję pod AMPlifierem z załączonym sprzętowym dekodowaniem MP3 (MPGADelfina.device).

Może ktoś polecił by jakiś sensowny program albo jak mam ustawić parametry w Hippo aby wszystko hulało jak trzeba?

Aaa... Dope ma 28 kanałów...

[#2] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Deftronic/..., post #1

A u mnie modułem testowym od zawsze jest "The Day After" XTD. Niestety dopiero na pececie mogłem go sobie posłuchać w najwyższej jakości...

[#3] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #2

Kupiłby sobie jeden z drugim Pegaza i nie musiał słuchać modułów na
pececie
;)
[#4] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Deftronic/..., post #1

Miksowania wielokanałowych modułów przy pomocy DSP DelfinyLite nie ma i nie będzie. Problemem jest kaszana jaką odstawili jej projektanci, mianowicie obdarzyli tę kartę szyną danych o szerokości.... 8-bitów Nie da się po prostu przesłać do niej tak dużo danych w czasie rzeczywistym. W następnej wersji Delfiny była już 16-bitowa szyna i tam można o tym myśleć.

[#5] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #4

16bit to i tak niewiele... Jedna próbka stereofoniczna ma 2x16 bitów, a przecież oprócz danych trzeba do proca DSP wysłać masę instrukcji... W przypadku modułów, trzeba też komendy sterujące dźwiękiem w każdym kanale wysłać (głośność, Vibrato, Tremolo itp) i parametry dla sygnału wyjściowego (np. panningi). No chyba, że to zostawiamy prockowi głównemu (040, 060, PPC) i wysyłamy na kartę już sygnał obrobiony "tylko" do zmiksowania, ale i tak, wysyłając np. 128 kanałów (same dane, pomijając instrukcje), to masa danych!!...

[#6] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #4

A orientujesz sie moze jak w tym temacie jest z Melody? Podlaczona zarowno do PCI oraz portu zegara.
[#7] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #4

Sa dwie delfiny o ktorej piszesz
[#8] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #2

> Niestety dopiero na pececie mogłem go sobie posłuchać w najwyższej jakości...

"CyberstormPPC 604/180+040/25, CybervisionPPC"

LOL przeciez MOS ma natywne AHI i playerek do modkow w ANR.

Ostatnia modyfikacja: 02.03.07 19:10
[#9] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Andrzej Drozd, post #6

a tego to już nie wiem :)

[#10] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Dziadziomiecio, post #7

Jak mam to rozumieć? DelfinaLite jest jedna

[#11] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

LOL, tylko jak zarejestrować tego MorphOS-a, jeśli moja Amiga nie ma dostępu do internetu? :)

[#12] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #11

Ktos ci moze wyslac klucz. W koncu to dla dobra ogolu i nic zle go nie bedziesz robil. Prawda?
[#13] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Andrzej Drozd, post #12

Jakoś nikt mi tego nie zaproponował, kiedy pytałem się o jakiś inny sposób rejestracji MorphOS-a

[#14] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #13

Wiesz, rejestracja jest darmowa. A przeciez nie bedziesz specjalnie kupowal sieciowki aby sie zrejestrowac :)
[#15] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #11

ja moge jesli chesz to zrob graba z regtool,
wpisz tam co mam tam wisac i wyslij na maila.

[#16] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #10

no wlasnie dalej czegos nie chwytam czy chodzi o ta http://www.ggsdata.se/Datorer/delfina.html
[#17] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Dziadziomiecio, post #16

Raczej o ta http://www.amiga-hardware.com/display_photos/delfinalite.jpg

[#18] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Fazior, post #17

a to coś czytałem ze do wielokanałowych utworów sić nie nadaje. Jak delfine to tylko te co ja podałem adres
[#19] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Dziadziomiecio, post #18

Karta do której podałeś adres jest właściwie gorsza niż moja, bo wolniejsza (tak pisze w dokumentacji dołączonej do Lite). Chodzi o przepustowość tego portu zegara. Ma większą częstotliwość DSP (ale to nie jest problem, bo jest programik który przetaktowuje DSP - ja zatrzymałem się na 55 Mhz z nominalnych 40 Mhz, dalej wolę nie ryzykować :) ) i więcej pamięci. Natomiast jedno co mogę powiedzieć - jakość dzwięku i dynamika jest - "na ucho" - sporo lepsza niż modułu Concierto. Generalnie razem się swietnie uzupełniają.

Szkoda, że AHI nie korzysta lepiej z tego DSP...

[#20] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Andrzej Drozd, post #14

Ja specjalnie do tego zrobiłem kabelek nullmodem. :P
[#21] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Sylwester, post #20

chyba ze w domu nie ma neta.

[#22] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Pożyczasz modem telefoniczny i dzwonisz na 0202122.
No chyba ze nie masz telefonu :(
[#23] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Norbert, post #22

w jego przypadku to 999

[#24] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Dziadziomiecio, post #16

To co zapodałeś, to poźniejsza Delfina Flipper, a my rozprawiamy o Delfinie Lite, której fotkę zapodał Fazior.

[#25] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Ok, jeśli nie załatwię modemu, to zgłoszę się :D

[#26] Re: Delfina DSP i soft do niej...

@Pinto, post #25

rejestracja polega na tym, ze w regtool wpisuje sie dane konfig i e-mail na jaki ma zostac przeslany do mosa key i to wszystko. jak regtool nie bedzie dzialac tzn ze musisz w tle odpalic jakis stos tcp, aby zrobic graba co tam mam wpisac.

Ostatnia modyfikacja: 05.03.07 21:14
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem