[#1] Personal Paint 6.4 - dwa pytania
Mam 2 pytania dotyczące Personal Painta 6.4:

1) Czy jest gdzieś w sieci dostępna instrukcja do tego programu? (mam wersję oryginalną, z coverdisku Amiga Format, ale tam nie było instrukcji),
2) Czy jest możliwe, aby działanie filtru (np. blur high) ograniczyć tylko do danego fragmentu ekranu (zamiast do całego)?

[#2] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@PopoCop, post #1

PPaint 7.1 jest na Aminecie

1. W archiwum jest nawet spore guide.
2. Tak, klikasz na jeden gadżet z menu, zaznaczasz obaszar działania o gotowe.

[#3] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@Korni, post #2

jeżeli chodzi o 2 pytanie to o ile pamiętam gadżet ten ma 3 ustawienia

gadżet ten znajduje się w drugiej kolumnie licząc od lewej, na szóstej pozycji licząc od góry do dołu.

pierwsze - zaznaczanie prostokątem danego obszaru
drugie- zaznaczanie dowolnego obszaru
trzecie- wykonanie operacji z maską (musisz mieć wybranego jakiegoś brusza najlepiej 2 kolory tło i jakiś inny).

przynajmniej tak było w pp7.o, wyboru filtrów dokonujesz klawiszem prawym, lewym zaś trybu działania.

Jeżeli to co opisałem nie działa u ciebie lepiej zaopatrz się w wersje 7.o.

[#4] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@PopoCop, post #1

1) Tak jak napisał Korni + jeżeli zależy Ci na polskim tłumaczeniu (wprawdzie do wersji 7, ale wiele się między wersjami nie zmieniło) to zajrzyj na płytkę dołączoną do Magazynu Amiga - MA Cover 7. Znajdziesz tam guide przetłumaczone przez Marka Pampucha.

Na Aminecie dostępna jest legalna wersja 7.x
[#5] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@PopoCop, post #1

Instrukcję na papierze do PPainta zamieszczali do pakietu
Amiga Magic (zestaw Amiga 1200 + software).

[#6] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@Minniat, post #5

Jesteś pewien? Ja do mojej A1200 (Commodore) dostałem Deluxe Painta z książką. A dokładnie w pakiecie (oprócz WorkBencha) były programy:

- Digita Wordworth;
- Digita Print Manager;
- Deluxe Paint IV AGA;

i dwie gry:

- Dennis;
- Oscar.

Na pudle pisało właśnie Amiga Magic. No chyba, że były różne pakiety "Magic" (?) Zna ktoś odpowiedź na to pytanie?
[#7] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@APC74, post #6

imo masz "desktop dynamite" , a pudelko moze od magic ?
[#8] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@PopoCop, post #1

Post 2 już odpowiedział na pytanie 1, więc aby nie otwierać zbędnego wątku, spytam tu:

Czy komuś udało się uruchomić PP pod MOSem??...
[#9] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@quantor, post #8

no mi i wielu innym osobom :)

[#10] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@quantor, post #8

Poszukaj na forum, była już o tym mowa.

[#11] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@Korni, post #10

Przed zadaniem pytania skorzystałem z wyszukiwarki. ;) Ale jedyne rzucające się w oczy, co zawierało ciąg "Personal Paint", to to:

http://www.ppa.pl/index.php?p=1104&c=1

Jeśłi była na ten temat jakaś owocna dyskusja, którą przeoczyłem, poproszę o link.
[#12] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@quantor, post #11

wpisz "ppaint"

[#13] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@vi-bee, post #12

Z całym szacunkiem, ale poszukałem pod wieloma hasłami zanim zadałem pytanie, a znalezienie pod tym linkiem http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=3&ids=33&id=780 ciągu: "PPaint 7 - działa" nie jest dla mnie odpowiedzią na pytanie...

Proszę więc o konkretną odpowiedź, albo o darowanie sobie podobnych wpisów z wiadomych przyczyn. Dziękuję.
[#14] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@quantor, post #13

Sciagnalem PPAint7.1c z Aminetu.
Rozpakowalem do RAM i bez problemow uruchomilem.
Odpalil sie w 320x256.
Wylaczylem w opcjach "Amiga Blitter" oraz "15khz Video" oraz ustawilem w "Image Format" jakoś normalna rozdzialke.
Zapisalem ustawienia programu klawiszem F8.
To wszystko.
[#15] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@kutafon, post #7

A wiesz, może tak być, bo moja A1200 to z drugiej (a właściwie trzeciej) ręki.
[#16] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@APC74, post #6

>
> Na pudle pisało właśnie Amiga Magic. No chyba, że były różne
> pakiety "Magic" (?) Zna ktoś odpowiedź na to pytanie?

zestaw ktory wymienil Minniat byl produkowany juz przez escom i byl w nim miedzy innymi Ppaint i drukowana instrukcja, wiec wyglada na to ze Magicow bylo wiecej niz jeden

;)

[#17] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@Norbert, post #14

A jezeli beda problemy na MOS PUP, to moze to oznaczac ze PPaint po prostu odpalil sie na kosciach AGA. Trzeba podlaczyc jakis TV i zmienic tryb, albo uzyc promotora (z tym ze nie wiem ktory dziala na MOSie).
[#18] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@Andrzej Drozd, post #17

Na MOSie na pegu PPaint odpalil sie od razu na karcie graficznej. Podobnie powinna byc na MOS PUP
[#19] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@Norbert, post #18

Powinno, ale jezeli standardowo bedzie zalaczone wymuszanie 15kHz, to moze odpalac sie na AGA (tak jak np. niektore dema). Nie sprawdzalem tego, na swiezo zainstalowanym PP z Aminetu.
[#20] Re: Personal Paint 6.4 - dwa pytania

@Andrzej Drozd, post #19

Czy MOS PUP ma dostepne PAL w ustawieniach? Chyba nie.
PPaint odpali sie w RTG.
Teraz czekam co napisze quantor
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem