[#1]
Pytanie o Sakurę i podobne
Z góry dziękuję za odpowiedzi
W wątku: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1
strim_ :
"
Tak jak jarob napisał... Stare interfejsy z lat 90 mają na sztywno ustawioną identyfikację jako DD. Jaką stację byś nie włożył, będzie pracować jako DD. Chyba, że masz zworkę na interfejsie służącą do zmiany tego (jak np. w interfejsie stacji Sakura), ale w starych interfejsach jest to rzadkość.
Algorytm detekcji jest następujący:
- Włącz silnik, wyłacz silnik, zdeaktywuj sygnał SELxB
- Aktywuj linie SELxB i odczytaj stan linii RDY (1 bit identyfikatora), zdeaktywuj SELxB
- Powyższe powtarzasz dopóki nie odczytasz 32 bitów (każdy bit to stan jednego odczytu RDY).
Na podstawie tego Amiga wykrywa:
0x00000000 - brak napędu
0xFFFFFFFF - napęd 3.5" bez dyskietki lub z włożoną DD
0xAAAAAAAA - napęd 3.5" z dyskietką HD
0x55555555 - napęd 5.25"
"
Czy interfejsy stacji zewnętrznych Sakura/podobne np. te sprzedawane na znaym portalu jak potrójne można skonfigurować zworkami czy czymś innym aby zgłaszały np. jedną ze stacji jako napęd 5,25? Do tego DD(360KB, w Amidze chyba połowa 880KB)? Mam Misubishi MF501B-318M i jeśli się nie mylę to poza "diskchange"(co chyba można zrobić "ręcznie" z poziomu Workbencha/Shella) wystarczyłoby chyba w tej stacji ustawić ją zworkami.
Pytanie o potrójne interfejsy jest z tego powodu, że najchętniej to kupiło by się jeden interfejs, do którego można podłączyć stację 5,25 , stację 1,76MB (jeśli uda mi się przerobić/kupić lub znaleźć kogoś kto jest w stanie to wykonać w moim budżecie), być może(ale na tym najmniej mi zależy) nawet Goteka.
Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:48:01 przez pgru2
Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:49:00 przez pgru2