[#1] Pytanie o Sakurę i podobne
Z góry dziękuję za odpowiedzi

W wątku: Stacja FB-357A (1.76MB) w "małych" Amigach jako DF1
strim_ :
"
Tak jak jarob napisał... Stare interfejsy z lat 90 mają na sztywno ustawioną identyfikację jako DD. Jaką stację byś nie włożył, będzie pracować jako DD. Chyba, że masz zworkę na interfejsie służącą do zmiany tego (jak np. w interfejsie stacji Sakura), ale w starych interfejsach jest to rzadkość.

Algorytm detekcji jest następujący:

- Włącz silnik, wyłacz silnik, zdeaktywuj sygnał SELxB
- Aktywuj linie SELxB i odczytaj stan linii RDY (1 bit identyfikatora), zdeaktywuj SELxB
- Powyższe powtarzasz dopóki nie odczytasz 32 bitów (każdy bit to stan jednego odczytu RDY).

Na podstawie tego Amiga wykrywa:
0x00000000 - brak napędu
0xFFFFFFFF - napęd 3.5" bez dyskietki lub z włożoną DD
0xAAAAAAAA - napęd 3.5" z dyskietką HD
0x55555555 - napęd 5.25"
"

Czy interfejsy stacji zewnętrznych Sakura/podobne np. te sprzedawane na znaym portalu jak potrójne można skonfigurować zworkami czy czymś innym aby zgłaszały np. jedną ze stacji jako napęd 5,25? Do tego DD(360KB, w Amidze chyba połowa 880KB)? Mam Misubishi MF501B-318M i jeśli się nie mylę to poza "diskchange"(co chyba można zrobić "ręcznie" z poziomu Workbencha/Shella) wystarczyłoby chyba w tej stacji ustawić ją zworkami.

Pytanie o potrójne interfejsy jest z tego powodu, że najchętniej to kupiło by się jeden interfejs, do którego można podłączyć stację 5,25 , stację 1,76MB (jeśli uda mi się przerobić/kupić lub znaleźć kogoś kto jest w stanie to wykonać w moim budżecie), być może(ale na tym najmniej mi zależy) nawet Goteka.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:48:01 przez pgru2

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 15:49:00 przez pgru2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem