[#1] Znowu ten SFS...
Dziś pojawił mi się jakiś dziwny requester że coś jest nie tak z partycją w sfs. Wrzucam CheckSFS i widzę:

SyStEm:> sfscheck sfs0: 200 lock
Partition start offset : 0x00000000:001f8000 End offset : 0x00000000:fed48000
Surfaces : 8 Blocks/Track : 252
Bytes/Block : 512 Sectors/Block : 1
Total blocks : 8346240
Device interface : (standard)

Checking RootBlocks
...okay
Checking AdminSpaceContainers at block 2
...okay
Checking NodeContainers at block 7
ObjectContainer at block 2445 doesn't contain node 4004
...damaged

I panowie o cóż chodzi z tym damage? I czym to naprawić bez formatu.
Acha jedyne co mam w ffs-ie to Systemowa partycja, Mam fast ate i twardy 40GB Seagate Barracuda w trybie split.
Help

[#2] Re: Znowu ten SFS...

@Arbuz, post #1

uzyj sfsSalv, wykopiuj dane na inny dysk/partycje i sformatuj partycje sfs. nic innego nie zrobisz.
[#3] Re: Znowu ten SFS...

@Arbuz, post #1

Hej!

Ja mam SFS od pół roku i nie mam z nim kłopotów. Też mam podobnie jak Ty. Systemową w FFS, pozostałe zaś w SFS. Z tą różnicą, że twardziel jest 60GB Seagate i jest w trybie nosplit.

Pozdrawiam
Robert Jackowski

[#4] Re: Znowu ten SFS...

@v., post #2

Przegrałem i dobrze. Tylko tyle że zaczęło mi się to samo robić na innych partycjach i miałem baaaardzo dużo roboty :D ale już jest OK. Tyle że zastanawia mnie czy to twardy mi powoli się rozpada czy jest to wina niedopracowania SFS-a
THX i pozdrawiam

[#5] Re: Znowu ten SFS...

@Arbuz, post #4

A jaka wersja SFS? U mnie 1.205 była trochę dziwna i zainstalowałem 1.195. Nie wiem jak z najnowszą wersją.
W sumie podobny objaw miałem na dysku SCSI - chyba też pada:(.
[#6] Re: Znowu ten SFS...

@szulu, post #5

Wersję 1.205 używałem bardzo długo i nie było z nią kłopotów,
teraz mam 1.212 i przy reorganizacji SmartInfem czasem wywala żółte guru,
chyba ma to związek z poolmem w nowym SFS.

[#7] Re: Znowu ten SFS...

@Sylwester, post #6

Ja tez mam 1.212 i po reorganizacji nie ma guru.Ach formatujac partycje SFS-owa zwyklym formatem z OS3.9( nie Quickformat) cos sie psuje czy nie bo dziala normalnie. Pozdrawiam

[#8] Re: Znowu ten SFS...

@Arbuz, post #7

RTFM i uzyj sfsformat
[#9] Re: Znowu ten SFS...

@v., post #8

Co to znaczy RTMF?

[#10] Re: Znowu ten SFS...

@Arbuz, post #9

Oops RTFM oczywiscie

[#11] Re: Znowu ten SFS...

@Arbuz, post #10

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz tutaj: http://www.irc.pl/emotikony

[#12] Re: Znowu ten SFS...

@grxmrx, post #11

Dzieki wytlumaczono mi. A tak poza tym to pomimo ze juz pewien czas uzywam netu to nigdy nie wchodzilem na IRC. Nie wiem czy to do brze czy nie ale po prostu brak kasy na modemowe polaczenia :(
Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem