[#1] Instalacja AmigaOS 3.5
Witam

Podczas owej instalacji wyskoczyl mi blad:

Cant open rexx.library

I instalacje sie nie rozpoczynala. Wiec skopiowalem plik do libs:, instalacja ruszyla . Po zainstalowaniu "kroku 1" zbootowalem komputer tak jak bylo tam napisanie. Po reboocie komputer sie uruchamia i wyskakuje komunikat:

Unable to open CD0:

Device 'asim_atapi.device'
Unit 1

Po kliknieciu OK przechodzi do okna Workbencha pokazuje sie ikonka Ram Disk i nic wiecej, komputer sie zawiesza...

[#2] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #1

Ja sobie najpierw zainstalowałem (przegrałem z płyty) czystego wb3.1, potem reset i na niego zainstalowałem 3.5

Tyle tylko że pod E-UAE :P

[#3] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #1

sprawdz czy w katalogu devs na dysku z ktorego bootujesz amige, jest ten asim_atapi.device, jak nie to przekopiuj go tam.

[#4] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@Banderas, post #3

ten sam

[#5] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #4

Chyba juz wiem w czym twki problem... zamiast zwyklego cd mam cdrw lg z 2001 roku. W instrukcji napiasane jest ze moze byc problem z nowszymi urzadzeniami ide. Jest ktos kto instalowal os3.5 na podobnym konfigu tj. a1200+bliz1230IV fpu 32 mb + aga + cdrw i udalo mu sie ominac problem atapi.device ?? Pod winuae zainstalowalem os3.5 bezproblemowo!

[#6] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #5

ja instalowalem os 3.9 na apollo 030 32ram i lite-on dvd-rw z 2005roku, ale kozystalem z scsi.device, ogolnie nie mam zadnych problemow z napedami optycznymi, nie wazne jakie bym podlaczyl, sproboj zmienic w mount liscie na scsi.device moze pojdzie

[#7] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #1

Wywal to asimowe 'badziewie' i sprawdź inne możliwości.
Polecam EIDE-device - przed kupnem faty z zadowoleniem używałem.

[#8] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@11MASTEr, post #7

a jak wywalic asimowe badziewie ? tzn jakie pliki musze pokasowac ?

[#9] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #8

tak naprawde to nie montujesz cdromu poprzez ta mountliste.Daj ja do storage albo gdzies,gdzie system jej nie bedzie automatycznie montowac.
Potem zainstaluj,czy skopiuj inny filesystem i z glowy.

[#10] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@AmiChris, post #9

czyli musze tylko wyjac cd0: z dosdrivers do storage i zainstalowac idefix ?

Pozatym sprawa jest dziwna poniewaz amigaos 3.5 jako obsluge cd ma wlasnie asimcdfs !

Ostatnia modyfikacja: 08.03.08 18:14
[#11] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #1

AmigaOS 3.5 ma w pakiecie Cache CDFS, dziala doskonale z wiekszoscia CD i kontrolerow. Skorzystaj z niego na czas instalacji, ew. instaluj z HD.

[#12] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@MrT, post #11

no to problem rozwiazany Cache cdfs nie widzi wogole nagrywarki

[#13] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #12

Bajki opowiadasz.
Poszukaj na forum czy wpisy w mount liście sie zgadzają.
Czy paramert mount w tootypach ikonki jest ustawiony.
Czy masz odpowiednio ustawiony unit CD.

[#14] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #12

masz ROM 3.1, ew. go malujesz?? Ide o zaklad, ze proboujesz na 3.0 to robic, skad Cache CDFS nie widzi CD.

[#15] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@MrT, post #14

otoz nie ! Mam rom 3.1

[#16] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@MrT, post #14

Próbowałem na 3.0 i widział CD-ROM, ale po wybraniu metody instalacji znikało okno instalatora, po czym pojawiało się z powrotem z wyborem metody instalacji.

[#17] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@11MASTEr, post #13

Jestem w tych sprawach zielony i nie mam pojecia co i jak zrobic. Myslalem ze instalacja systemu bedzie bezproblemowa...

[#18] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@PrzemasIII, post #17

Zagadaj mnie na gg to zobaczymy co i jak.

[#19] Re: Instalacja AmigaOS 3.5

@11MASTEr, post #18

Wiec cala wine przyjela na siebie tasma od hd i cd :) . Po jej wymianie naped dzial i jest wykrywany prawidlowo . Dzieki za pomoc !

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem