kategorie:
[#1] Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.
Witam,

mam następujący problem z WinUAE v5.3.1 i plikami adf. Chciałbym, aby gry i programy odpalały się z pliku adf i z moja wcześniej ustawioną konfiguracją w WinUAE, a nie jak do tej pory, że najpierw uruchomienie WinUAE i dopiero wskazanie DF0 plik adf. Byłoby to szybsze i wygodniejsze, niż do tej pory. Problem z tym że po uruchomieniu pliku adf skojarzonym z programem WinUAE uruchamia się on z jakimiś ustawieniami z dupy Amigi 500, np. bez dźwięku dyskietki i Windowed, których nie mogę nigdzie znaleźć i edytować pod siebie. Próbowałem wielu metod, jak podmiana ustawień w Configuration/Host, edycja Quickstart Mode, również z edycją rejestru, ale efekt zawsze ten sam, uruchomienie pliku adf uruchamia jakąś dziwną konfigurację, której lokalizacji nie znam. Próbowałem z plikiem .bat i komendą -Config="", ale nie działa.

Jeżeli ktoś wie o czym piszę i rozwiązał problem,to niech da znać.

Z góry dziękuję za pomoc. szeroki uśmiech
[#2] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #1

Nie wiem czy o to ci chodzi, ale WinUAE można uruchomić dwuklikiem na plik konfiguracyjny *.uae. Jak w nim będziesz miał ustawiony odpowiedni adf, to ci go automatycznie uruchomi.
[#3] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #1

Jak masz działającą konfigurację pod WinUAE to znajdź katalog z tą zapisaną konfiguracją. Wybierz plik o nazwie tej konfiguracji, która ciebie interesuje i zrób skrót, skopiuj na pulpit. W ustawieniach ikony zmień program do uruchamiania na WinUae.
[#4] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #1

Wczytaj Swoją konfigurację WinUAE przyciskiem LOAD, nie START. Następnie zamontuj plik ADF i dopiero naciśnij START. W ten sposób uruchomisz ADF na wczytanej konfiguracji.
[#5] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@nostrum666, post #4

@nostrum666, @koczis, @snifferman

Dzięki za odpowiedzi, ale chodzi o coś innego.

Wiem, że można uruchomić WinUAE plikiem konfig. .uae lub skrótami etc., ale nadal trzeba wskazać w DF0 plik adf. A mnie chodzi o to, żeby zautomatyzować proces. Mam w katalogu kilkaset plików adf i chciałbym uruchamiać WinUAE automatycznie plikiem adf już z moim ustawieniem, bez wcześniejszego odpalania WinUAE, skrótami, czy konfiguracją .uae. Po prostu, wchodzę w katalog z plikami ADF, klikam w "grę.adf" i nim od razu odpalam WinUAE z moją konfiguracją. I cały problem polega na tym, że nie mogę zmienić tej podstawowej konfiguracji, o której wspomniałem w pierwszym poście.

Jaką macie konfigurację po uruchomieniu WinUAE plikiem ADF?

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2024 23:52:57 przez Doton
[#6] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #5

Jaką macie konfigurację po uruchomieniu WinUAE plikiem ADF?

Nigdy tak nie uruchamiałem.
[#7] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #5

To może tak. Otwórz okno właściwości pliku ADF i na pierwszej zakładce kliknij "Otwórz za pomocą" następnie wybierz plik .cfg z Twoimi ustawieniami WinUAE i zapisz. To może działać ale będziesz musiał zmieniać w każdej ikonie ADF albo wybrać aby domyślnie ta konfiguracja otwierała każdy taki plik. Nigdy tego nie próbowałem ale powinno to działać w ten sposób.
[#8] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@snifferman, post #6

Mam kilkaset plików z grami, demami do przejrzenia (sentyment, bo dawno temu miałem Amigę 600) i za każdym razem montować plik w DF0 to katorga. Pomyśl, że plik .adf może być traktowany jako "skrót" do emulatora. Nie bawisz się za każdym razem ze wskazywaniem pliku .adf w DF0, tylko klikasz w niego i automatycznie od razu wszystko się odpala. No chyba, że jest na kilku dyskach, to i tak trzeba montować, ale problem jednej dyskietki odpada.

No i problem z tym, że tej pierwotnej konfiguracji po odpaleniu z pliku .adf nie idzie zmienić na swoją.
[#9] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@nostrum666, post #7

Wiem, już próbowałem i WinUAE ignoruje taką kombinację. Na bank dane tej pierwotnej konfiguracji są gdzieś zapisywane, czy to w rejestrze, czy dysku, bo zapamiętuje zmianę pozycji okna emulatora tej defaultowej "Amigi 500" w Windowsie. Przetrzepałem cały katalog WinUAE, rejestr i nie mogę znaleźć tego cholerstwa.

Pomyślałem, że zamiast kopać się z koniem, to od razu zapytam na forum, żeby oszczędzić czas, ale nic nie szkodzi, kontynuuje swoje poszukiwania. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 00:37:19 przez Doton
[#10] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #9

Jeszcze przychodzi mi do głowy żeby zmienić w zakładce Quickstart WinUAE - Host Configuration z Default Config na własny ale nie wiem czy to zadziała.
[#11] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@nostrum666, post #10

Chyba jedynie pozostaje edycja menu kontekstowego.
Coś jak tutaj: https://windowsbase.pl/pages/ownprograms.html
[#12] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@nostrum666, post #10

Kumam, ale nic z tego szeroki uśmiech
W pierwszym poście wspomniałem, że kombinowałem z Quickstart Mode oraz podmieniłem cały katalog HOST na swój i guzik to dało. Czasami odnoszę wrażenie, że ta "pierwotna konfiguracja A500" siedzi w samym WinUAE i nie da się jej zmienić. W rejestrze można edytować rozmiar całego GUI i różnych ścieżek etc. ale nic z tej szukanej konfiguracji.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 00:45:55 przez Doton
[#13] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #12

Nie zmieniaj katalogu host tylko w zakładce Quickstart ustaw jak ma być i następnie kliknij Zapisz w zakładce CONFIGURATIONS. link

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 00:46:51 przez nostrum666
[#14] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #8

Ja mam ponad 30K ADFów, ale przeważnie odpalam wszystko przez WHD. Jak chce odpalić coś z ADF to odpalam swoją konfigurację WinUAE i skrótem F12 wchodzę do konfigu i wybieram ADF. Chcąc uruchomić jakąś dyskietkę i tak musisz ją najpierw znaleźć. Dla mnie nie ma różnicy, czy zrobię to pod systemem czy w okienku emulatora.
[#15] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@nostrum666, post #13

Właśnie o tym piszę, wszystkie czynności z Qucikstart Mode i podmianą HOST. wykonywałem po kolei razem i osobno w różnych konfiguracjach i bez żadnej różnicy. Siedzę już nad tym kilka dni, również z ChatGPT'em, który po przetrzepaniu różnych forów też nie ma nic do dodania. szeroki uśmiech
[#16] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #15

No cóż. Ja na tę chwilę nie mam więcej pomysłów.
[#17] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@snifferman, post #14

Ok, porównajmy czynności, jakie musisz wykonać, żeby przetrzepać 30k plików adf.
Twoim sposobem:
1). skrótem uruchamiasz WinUAE,
2). wybierasz swoją konfigurację,
3). wciskasz F12 i szukasz pliku .adf do uruchomienia,
4). po całej zabawie Reset,
5). F12 - wybór następnego pliku etc.

Natomiast u mnie:
1). skrót do katalogu plików ADF,
2). uruchamiasz plik .adf, bo każdy jest traktowany jak "exe",
3). po całej zabawie zamykam emulator i uruchamiam następny .adf

Sęk w tym, żeby rozwiązać pewien problem, ale w sumie kto co lubi.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 01:55:50 przez Doton
[#18] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #17

Ok, porównajmy czynności, jakie musisz wykonać, żeby przetrzepać 30k plików adf.
Twoim sposobem:

2). wybierasz swoją konfigurację, (możesz uruchomić WinUAE plikiem konfiguracji)
3). wciskasz F12 i szukasz pliku adf do uruchomienia,

Resetu nie potrzebujesz jak nie masz przypisanego innego urządzenia do bootowania. Będziesz miał ekran z kickiem proszącym o dyskietkę jak w Amidze, chyba, że masz na myśli zmianę gry. Wtedy tak. Przypisanie nowych ADF i reset zmiast:
3). Po całej zabawie zamykam emulator i uruchamiam następny adf.

Kto co lubi.

Ja ostatnio prawie wcale nie uruchamiam gier z ADF. Mam dysk i WHD. Uruchamiam gry przez IGame.
Mam wtedy mniej kroków niż przy twoim teoretycznym wykorzystaniu ADF.

Dlaczego nie używasz WHDLoad jeśli zależy ci na wygodzie i ergonomii?

Sęk w tym, żeby rozwiązać pewien problem,

Jaki problem? Problem używania dyskietek/ADF i różnych konfiguracji sprzętowych został rozwiązany przez WHDLoad. Chodzi raczej o funkcję WinUAE, której nikt inny wcześniej nie potrzebował.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 02:03:14 przez snifferman
[#19] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #1

To powinno załatwic sprawę
"C:\WinUAE\WinUAE" -f ".\Configurations\twoja_konfiguracja.uae" -cfgparam use_gui=no

Dopasuj ścieżki dostepu.
Konfiguracja w cudzysłowie.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 02:44:54 przez Norbert
[#20] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@snifferman, post #18

Jaki problem? Problem używania dyskietek/ADF i różnych konfiguracji sprzętowych został rozwiązany przez WHDLoad. Chodzi raczej o funkcję WinUAE, której nikt inny wcześniej nie potrzebował.

Jak uruchamiam plik .mp3, .wav, .flac etc. to chcę od razu odpalić odtwarzacz z wcześniej ustawionym EQ, a nie grzebać w innych programach i ich ustawieniach. To samo dotyczy WinUAE, nie potrzebuję jakiegoś WHDLoad, żeby na luzie uruchomić i sprawdzić pliki .adf. Napisałem post z konkretnym problemem i szukam rozwiązania, a Twój WHDLoad nim nie jest, ale dziękuję za odpowiedź.

@Norbert
Dzięki za instrukcję, postaram się ją dzisiaj ogarnąć.
[wyróżniony] [#21] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #20

U mnie w wersji 4.10.1 wystarczyło, że w folderze z konfigami użytkownika miałem jeden nazwany default.uae. WinUAE uruchamia go wtedy z automatu pomijając nawet menu konfiguracji. ADFy też tak uruchamia.

Na najnowszej wersji tego nie testowałem.
1
[#22] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@snifferman, post #21

Przetestowałem na wersji 5.3.1 i też działa. Musiałem tylko odznaczyć w Quickstart opcję "Start in Quickstart mode.
[#23] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #8

"Mam kilkaset plików z grami, demami do przejrzenia (sentyment, bo dawno temu miałem Amigę 600)"

Obczaj AGS (amiga game selector) dla winuae. Wszystko podane na tacy. Łatwiej się nie da.
[#24] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@mastaszek, post #23

Nie rozumiecie, chodzi o to, aby dowolny plik .adf odpalić za pomocą WinUAE, mając do wyboru już wcześniej ustaloną konfigurację A500 lub A1200.

Miałem tak kiedyś ustawione pod MorphOS'em, z menu kontekstowego, tylko że E-UAE a nie WinUAE, ale to chyba oczywiste.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2024 22:29:36 przez karolb
[#25] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@karolb, post #24

Rozumiem, ale podałem alternatywy, jeśli by się to nie udało. Później znalzłem rozwiązanie, które u mnie działa. Trzeba to tylko sprawdzić czy działa tak samo u innych.
[#26] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Norbert, post #19

To powinno załatwic sprawę

"C:\WinUAE\WinUAE" -f ".\Configurations\twoja_konfiguracja.uae" -cfgparam use_gui=no

Dzięki za wszelkie sugestie, ale nie działa żadna komenda i polecenie. WinUAE to jakiś zje*&^y program, który nie reaguje na polecenia.
Zapewne znacie ciekawsze propozycje emulatorów Amigi, to spróbuję z innym bardzie podatnym na ustawienia, bo ten ma w dupie komendy i robi co chce. E-UAE?

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2024 01:57:21 przez Doton
[#27] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #26

A sprawdziłeś, to , co działa u mnie?
[#28] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@snifferman, post #27

A sprawdziłeś, to , co działa u mnie?

Właśnie sprawdziłem i w końcu zadziałało! Nosz ku@#a, nie miałem w folderze Configuration pliku "default.uae", który mógłbym podmienić z własną konfiguracją i musiałem go uprzednio utworzyć. Dopiero po tym zabiegu pliki ADF uruchamiają się z ustawieniami DEFAULT.UAE, czyli takimi jakimi chcę. szeroki uśmiech

Dziękuję bardzo za pomoc @snifferman, należy Ci się dobre whisky szeroki uśmiech

Szczęśliwego Nowego Roku!

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2024 02:27:12 przez Doton
[#29] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@Doton, post #5

Do każdego adf stwórz osobną konfigurację. W każdej z nich w ostatniej zakładce zaznacz NO GUI. Klikasz w ikonkę pliku konfiguracyjnego np. lotus3.uae (mozesz sobie ustawić jakąś graficzkę pod ikonkę, wszystko po stronie systemu gospodarza) klikasz i już odpala się gra.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2024 09:00:08 przez don_rafito
[#30] Re: Uruchomienie WinUAE ze swoją konfiguracją plikiem adf.

@don_rafito, post #29

Do każdego adf stwórz osobną konfigurację.

Jak masz ich dużo, to może to być uciążliwe.

Wystarczy stworzyć konfiguracje o nazwie default.uae i ona będzie uruchamiana jako domyślna. Musiałem tylko odznaczyć w Quickstart opcję "Start in Quickstart mode". W sumie to odkryłem to przypadkiem.

Dziękuję bardzo za pomoc @snifferman, należy Ci się dobre whisky

Lepiej wpłać na chore dzieci, albo kup coś swoim. Pozdrawiam i dużo sukcesów w Nowym Roku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem