[#1] Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.
Dostałem rozbudowaną Amigę 500 od koleżanki i mam problem
Nie działa mi prawy klawisz myszy. Sprawdzałem w dwóch myszach i to samo Gdy emuluje mysz klawiaturą to wszystko jest ok ale fizyczna mysz ma problem z prawym klawiszem. Psikałem dezodorantem w port Joystick 1(tu sie chyba mysz podłącza bo w A600 tak jest) i dalej to samo :(
PS. Klawiatura też nie działała ale napsikałem dezodorantem na styki taśmy klawiatury i do gniazda tej taśmy i teraz jest git :)
PS2. Konfig mojej A500:
A500 rev 8A(płyta od A500+)
512kb CHIP RAM
512kb SLOW RAM
Kickstart 3.0
Chce ją tak zrobić żeby była lepsza od mojej niestety podstawowej A600 a trudne to nie jest :D

[#2] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@Roszak, post #1

Otwórz myszkę i obejrzyj kabelki. Najlepiej byłoby przedzwonić jakimś miernikiem. No i sprawdź, czy prawy przełącznik nie jest po prostu uszkodzony...nie zawsze to wina kabelków.

Cholera, ja chyba nieprzytomny jestem już...może faktycznie uwaliło się coś w porcie, choć powiem Ci, że może być tez tak, że OBIE myszy mają walnięty prawy przycisk...

Ostatnia modyfikacja: 08.04.08 22:50
[#3] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@OSH, post #2

To jest całkiem możliwe Jutro po szkole sprawdzę.
PS.
Gdzie można kupić MC68010 pasujący do A500

[#4] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@Roszak, post #3

w muzeum
[#5] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@Valwit, post #4

heh :P

[#6] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@arti4-92, post #5

Moja mysz ma na 100% sprawny klawisz bo sprawdzałem na A600. Druge ta od A500 ma właśnie zepsuty prawy ale to i tak nic nie zmienia bo druga działa :( Co jest odpowiedzialne za mysz a Amidze?

[#7] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@Roszak, post #6

Za kierunki Denise (U4) oraz uklad 74157 (U15).
Lewy klawisz myszy z obu portow, jeden z ukladow 8520 (U7).
Prawy klawisz z obu portow uklad Paula (U3).

Poslugiwalem sie swoim schematem, mozliwe wiec ze numery ukladow moga miec inne oznaczenie na Twojej wersji plyty glownej.
[#8] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@Phibrizzo, post #7

Na szczęście mam zapasowe scalaki :)
EDIT
Razem z Amigą dostałem zapasowe scalaki i sie przydały. Wymieniłem Paule i prawy klawisz działa. Temat do zamknięcia.

Ostatnia modyfikacja: 09.04.08 19:56
[#9] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@Roszak, post #1

tak na przyszlosc, nie uzywaj dezdorantu, tylko czystego spirytusu. Jesli nie jestes pelno letni to niech ktos ci kupi (tylko do celow czyszczenia stykow!), setka naprawde nie jest droga, a przynajmniej na stykach nie zostanie syf, ktory moze nawet pogorszyc sprawe.

[#10] Re: Nie działa prway klawisz myszy w amidze 500.

@Banderas, post #9

Dzięki za poradę :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem