kategorie: A500, Sprzęt
[#1] prośba o pomoc w naprawie stacji chinon Fb-354
Witam,

Opisze po krótce mój przypadek. Kupiłem amigę 500 która działała stacja dysków przechodziła testy i czytała w tym bordowym programie diagnostycznym. stacja to chinon fb-354 ver.A. Miałem sporo dyskietek więc sprawdzałem je sobie i przy jednej troche głośniej popracowała i .. przestała czytać. rozebrałem ja i zaóważyłem że ma problem chyba z track 0. Nie mam za dużego doświadczenia ale napęd cofał po włożeniu płytki (działającej) i miał ze 2-3 ruchy delikatne praktycznie w miejscu tak jakby próbował odczytac pierwszy sektor. Przy tych próbach odczytu łapka z dyskietką na ekranie znikała ekran robił się biały - po tych 2-3 próbach nieudanych łapka z dyskietką wracała tak jak jest przy starcie. Moje nieuwaga spawiła jednak że spaliłem ta główną płyte tego napędu. Sypie głowe popiołem dotknołem niepotrzebnie jkaiegoś miejsca poszło zwarcie bum i napęd martwy. Tak jestem na siebie wsciekły ale kupiłem za grosze innego chinona który miał problem z mechaniką vył to fb-354 (bez żadnej wersji). Wyjscia były identyczne podpiołem i wszystko wróciło dopunktu nieczytania (chyba) track 0. Podpowiedźcie mi proszę co mogę zrobić jak to zdiagnozowaći poprawić. NIe jestem totalny, nowicjuszem bo naprawiłem już kilka stacji 1541 dla C64 ale z Amigą niestety nie miałem do czynienia. Pozdrawiam serdecznie

Marcin

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2026 22:59:55 przez sokot
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem