[#1]
prośba o pomoc w naprawie stacji chinon Fb-354
Witam,
Opisze po krótce mój przypadek. Kupiłem amigę 500 która działała stacja dysków przechodziła testy i czytała w tym bordowym programie diagnostycznym. stacja to chinon fb-354 ver.A. Miałem sporo dyskietek więc sprawdzałem je sobie i przy jednej troche głośniej popracowała i .. przestała czytać. rozebrałem ja i zaóważyłem że ma problem chyba z track 0. Nie mam za dużego doświadczenia ale napęd cofał po włożeniu płytki (działającej) i miał ze 2-3 ruchy delikatne praktycznie w miejscu tak jakby próbował odczytac pierwszy sektor. Przy tych próbach odczytu łapka z dyskietką na ekranie znikała ekran robił się biały - po tych 2-3 próbach nieudanych łapka z dyskietką wracała tak jak jest przy starcie. Moje nieuwaga spawiła jednak że spaliłem ta główną płyte tego napędu. Sypie głowe popiołem dotknołem niepotrzebnie jkaiegoś miejsca poszło zwarcie bum i napęd martwy. Tak jestem na siebie wsciekły ale kupiłem za grosze innego chinona który miał problem z mechaniką vył to fb-354 (bez żadnej wersji). Wyjscia były identyczne podpiołem i wszystko wróciło dopunktu nieczytania (chyba) track 0. Podpowiedźcie mi proszę co mogę zrobić jak to zdiagnozowaći poprawić. NIe jestem totalny, nowicjuszem bo naprawiłem już kilka stacji 1541 dla C64 ale z Amigą niestety nie miałem do czynienia. Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Ostatnia aktualizacja: 22.09.2026 22:59:55 przez sokot