[#1] Wskaźnik myszy YAMa 2.5
Od pewnego czasu wskaźnik myszy w YAM 2.5 jest inny niż był zawsze. Jest taki jak nad polami do wpisywania tekstu, a nie w postaci strzałki. Trochę niewygodnie takim "stworkiem" łazić po buttonach i listach. Czasem ciężko trafić tym w to w co się chce trafić. I tak jest na całym głównym oknie YAMa. W niektórych oknach YAMa mam taki wskaźnik jak być powinien. Nie jestem pewien od kiedy tak się stało. Może jak wymieniałem na nową klasę TextEditor albo po przejściu na MorphOS 2.0.

Orientuje się ktoś czy coś się da z tym zrobić?

[#2] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@MDW, post #1

o ile pamietam z listy yama jest to zamierzone i ma ulatwiac uzywanie. i faktycznie po przwyczajeniu sie nie chce poprzedniego zachowania :)

[#3] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@Akcja Sucharek, post #2

O matko! A w jaki sposób ma ułatwić używanie wskaźnik myszy, którym trudno jest trafić w gadżet zamknięcia okna? Taki wskaźnik myszy może sobie być nad polami do wpisywania tekstu ale nie nad buttonami. Przecież we wszystkich systemach operacyjnych świata taki wskaźnik oznacza, że znajduje się on nad polem do wpisywania tekstu. No przecież ja nawet nie bardzo wiem gdzie taki sprajt ma "gorący punkt". No przecież klikanie tym w gadżety czy chodzenie po liście jest chore.

Ale na niektórych oknach jest dobrze. Wjeżdża się nad pole tekstowe i wskaźnik się zamienia na taki tekstowy kursor. Przesuwa się wskaźnik nad buttony czy gadżety okna to zamienia się na strzałkę. Tak powinno być. Tylko na oknie głównym jest wszędzie kwas.

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2008 18:50:20
[#4] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@MDW, post #3

To jest wina klasy Texteditor, moje optymistyczne komentarze jednak się nie potwierdziły ;).

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2008 19:05:43
[#5] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@MDW, post #3

A jaką masz wersję texteditor-a? Bo u mnie jest ok. A po przejściu na MOS2 od razu po uruchomieniu Yama2.5 wywaliło mi że są nowe klasy do zaktualizowania i zaktualizowałem (choć i tak nie mogę sobie przypomnieć czy kiedykolwiek miałem jakieś z tym problemy)
[#6] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@Arbuz, post #5

TextEditor.mcc 15.27 [MOS/PPC] (2008-06-22)
Copyright (C) 2005-2008 TextEditor.mcc Open Source Team

TextEditor.mcp 15.27 [MOS/PPC] (2008-06-22)
Copyright (c) 2005-2008 TextEditor.mcc Open Source Team

[#7] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@MDW, post #6

Chyba masz jednak coś skopane (albo klasy na Mosie są skaszanione?) na OS 4.0 z tymi klasami jest OK. A na jakim sprzęcie to odpalasz ?? Może musisz chwilę potrzymać kursor na przyciskach żeby komp "pomyślał" i zmienił kursor?

Ostatnia modyfikacja: 10.07.2008 23:33:12
[#8] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@MDW, post #6

Ja też mam te same klasy i jest ok
[#9] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@TomK, post #7

TomK:
Odpalam na Pegasosie 2 G4. Ta maszyna zazwyczaj długo się nie zastanawia nad takimi rzeczami jak zmiana wskaźnika myszy. :) ;)

A może macie po prostu nowszego YAMa. Ja mam tego oficjalnego 2.5, którego nie trzeba co miesiąc aktualizować. Może dzisiaj ściągnę najnowszego i sprawdzę.

[#10] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@MDW, post #9

Sprawdziłem dopiero teraz u mnie jednak też jest ten kursor jak do pisania z tym że jakoś nie mam problemów z wciśnięciem buttona. Zawsze trafiam.
[#11] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@Arbuz, post #10

Ja oczywiście też nie mam trudności z trafieniem. :) No ale to trochę chore. No co to za wskaźnik myszy w postaci kursora tekstowego. Przecież to jest bez sensu. :) Gdzie to ma "gorący punkt"? Gdzieś na dole chyba w miejscu linii bazowej fonta. Do wskazywania buttonów, pozycji na liście itp. strzałka jest na pewno milion razy bardziej intuicyjna. Jak ma być tak to ja już wolę mieć wszędzie strzałkę. :)

[#12] Re: Wskaźnik myszy YAMa 2.5

@MDW, post #11

To ja może sprecyzuję na polach tekstowych mam tak jak Wy ale jak tylko wyjadę z pola tekstowego to mam zwykły wskaźnik. Yam mam ten oficjalny w bety się nie bawię.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem