[#1] Ikony na nowe amisystemy.
Jak narysować ikony dla AOS4, AROS, MOS mając tylko AOS3.9 i co ważniejsze jak ustawić typ takiej ikony na "Project", zmienić Stack i wstawić Default Tool?

[#2] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@APC74, post #1

Ikonki OS3.9 spokojnie zadziałają na OS4.0. Są według mnie znacznie atrakcyjniejsze...

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2009 18:34:31
[#3] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@Minniat, post #2

Super. Jeden OS z głowy. Dzięki. :D

[#4] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@APC74, post #3

pod MOSem ikony z OS3.9 też będą działać, zdaje sie, ze obecnie MOS (i OS4) obsługują wszystkie spotykane w amisystemach ikony
[#5] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@wali7, post #4

OK. Dzięki za info. Został AROS. Też da radę z ikonami z AOS3.9?

[#6] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@APC74, post #1

Jeśli chciałbyś wyjść poza granicę 8-bitów to polecam ikonki PNG. Wystarczy dowolny program graficzny działający w trybie 24bit. Tworzysz dwa obrazki, które następnie łączysz programikiem pngtool. Najlepiej trzymać się rozmiarów ikonek: 128x128, 64x64, 48x48. Jeśli dzieło to nie tzw. pixel art to nie ma problemu ze zrobieniem większego obrazka (może przydać się na logosy ;)) z późniejszym przeskalowaniem do typowych rozmiarów. Na sam koniec można jeszcze zoptymalizować ikonkę np. programem OptiPNG.

Mały przykład: http://korni.ovh.org/temp/AlphaMagia.lha

P.S: Istnieją również dwustanowe ikonki PNG, są to po prostu połączone ze sobą dwie ikonki PNG z kanałem alpha. Atfu! Nie polecam :D.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2009 22:34:01
[#7] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@Korni, post #6

Ano własnie - z ikonkami png jest w sumie najprostsza sprawa, bo aby stworzyć taką ikonkę dla MOSa wystarczy dowolny obrazek nagrać w formacie png (najlepiej z kanałem alfa, ale może być bez) i nagrać z rozszerzeniem info. I mamy najprostszą, jednostanową ikonkę. Nie trzeba już nadawać jej żadnych typów (na szczęście zrezygnowano z tego dziwactwa) - MOS sam domyśli się jakiego typu ma być ta ikonka.
[#8] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@wali7, post #7

Typy nadal są. Po prostu Ambient ładnie sobie radzi :). Dodatkowo dochodzą akcje MIME z Ambienta. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby ustawić ikonce typ projekt i wpisać tzw. Default Tool.

[#9] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@wali7, post #7

No dobra, coś tam narysowałem: ;)
http://www.apc74.ppa.pl/T/NoweIkony.png
Tylko mnie zastanawia, dlaczego za każdym razie, gdy próbuję zmienić Default Tool ikony png to system mi się wiesza. Coś mi się chyba "pogryzło" z PowerIcons i tak na pierwszy rzut oka wygląda, że to będzie kolizja z Picasso (bo Picasso to jedyna łata, która mieszała mi przy Intuiition, pod OS3.9 jak do teraz). Możliwe, żeby tak się działo?

[#10] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@APC74, post #9

bardzo ładne ikonki :)
a nie wrzuciłbyś ich tutaj? (w sumie to można je powycinać z obrazka, ale zdaje się kanał alfa trzeba by dorobić)
[#11] Re: Ikony na nowe amisystemy.

@wali7, post #10

Ikonki będą dostępne do ściągnięcia ze strony Change It - gdy wyjdzie nowa wersja gry. Cierpliwości. ;) To już niedługo. Nie dłużej niż 2 tygodnie...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem