[#1] A600 i problem z chip ram.
Witam

Mam problem z rozszerzeniem pamięci chip w a600. Amiga po prostu jej nie widzi.
Czy poza fizycznym jej podłączeniem (pod klapką) musze jeszcze coś skonfigurować żeby z niej korzystać? Dodam tylko, że na rozszerzeniu pamięci nie ma baterii od RTC.
Konfiguracja A600 kickstart 37.350 + HD 2GB + WB 2.1
Z góry dzięki za pomoc !
[#2] Re: A600 i problem z chip ram.

@_luk_, post #1

Nic nie trzeba konfigurować. Brak bateryjki to nie problem tylko tyle, że nie będzie podtrzymywać czasu. To jest sprzęt plug'n'play. Masz pewność, że rozszeżenie działało niedawno bez problemu? Masz możliwość sprawdzenia na innym kompie? Jeśli pokryjesz koszty odsyłki możesz to podesłać do mnie przetestuję Ci za free i odeślę.

[#3] Re: A600 i problem z chip ram.

@_luk_, post #1

Miałem podobny problem. Rozszerzenie do A500 z którego wylała się bateria było niewidoczne dla A500. Wyciągnąłem kostki RAM z podstawek dokładnie wyczyściłem nóżki do połysku. Gniazda kosci też wyczysciłem. Całą płytkę zanurzyłem na 2 h do izopropanolu (do kupienia w sklepie chemicznym) i potem dokładnie wysuszyłem i zamontowałem kości. Po włozeniu do amigi zaczęło działać. Spróbuj zrobic podobnie może zadziała :)

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2009 12:46:10
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem