[#1] Problem z baterią w A4000D.
Witam.
Jak miałem kłopoty z moją A400D, to było podejrzenie, że to wina płyty głównej. Nabyłem więc inną, niestety z niedziałającą baterią. Zakupiłem więc nową (akumulatorek kadmowo-niklowy, tzw. beczułka). Stara pokazywała 0,01V zaś nowa 2,8V (przed zamontowaniem). Wlutował mi to zaprzyjaźniony elektronik. Jakież było moje zdziwienie, gdy w prefsach "Time" (AmigaOS 3.9) nieaktywna jest wciąż opcja "Zapisz". O co może chodzić?

[#2] Re: Problem z baterią w A4000D.

@Kitech, post #1

Mój akumulator który wlutowałem w A4000D pokazywał 3,76V przed zamontowaniem.

http://www.youtube.com/watch?v=aIkBzbhFr74

2 możliwości:

1 - stary akumulator "wylał" i uszkodzia ukłac zegara na płycie głównej
2 - mało prawdopodobne: za niskie napięcie na nowym akumulatorze

Mało prawdopodobne ponieważ jak miałem stary akumulator na płycie który już nie trzymał napięcia to czas mogłem zapisać.

Obawiam sie że nasz problem z płytą.
Czy akululator nie "rozlał się" przypadkiem na płytę?
To bardzo częste uszkodzenie w Amigach.

Stacho
[#3] Re: Problem z baterią w A4000D.

@Kitech, post #1

W A4000 podobno często siadały scalaki odpowiedzialne za zegar.
Kiedyś nawet można było kupić w Amisklepach tyle że lutować na płycie trzeba.
Ja po wymianie baterii dałem sobie spokój i przyzwyczaiłem się.

Pozdrawiam
[#4] Re: Problem z baterią w A4000D.

@Kitech, post #1

A da sie zapisac date i czas w CLI?
[#5] Re: Problem z baterią w A4000D.

@stachu100, post #2

Tak, było rozlane. Podczyściliśmy delikatnie co się dało. Wiesz może, który to układ zegara jest na płycie rev b (oznaczenie i gdzie jest zamontowany mniej więcej)?

[#6] Re: Problem z baterią w A4000D.

@Kitech, post #5

Mówisz i masz:

http://amiga.serveftp.net/RTCrepair.html
[#7] Re: Problem z baterią w A4000D.

@stachu100, post #6

A czy wiesz coś może na temat naprawy zegara w Apollo ?

Wymiana baterii nic nie dała (też orginalny akumulatorek wstawiłem) i rozładował się momentalnie i dalej nie trzyma daty.

Karta nie grzebana nigdy.

[#8] Re: Problem z baterią w A4000D.

@Hubez, post #7

Jestem w trakcie naprawy karty Apollo 1240 (niestety ciężki przypadek, ktoś sporo grzebał).
Także doświadczenia odnośnie samego zegara na Apollo nie mam, aczkolwiek siedzi tam M6242B (dość popularny układ zegara) i jego należy podejrzewać w pierwszej kolejności. Oczywiście mogły się uszkodzić rownież inne komponenty (zamontowany obok kwarc, diody lub kondensatory SMD) a nawet ścieżka prowadząca '+" bateryjki do układu zegara.
Jest ona na kartach Apollo stosunkowo cienka i przypadkowe otarcie o przedmiot z ostrymi krawędziami (ekran płyty A1200) może doprowadzić do przerwania tej ścieżki.
No ale do dignozy potrzebne są oględziny karty; ew. zdjęcia dobrej jakości żeby wyeliminować przerwane ścieżki.
Chociaz niektóre przerwy w ścieżkach widać tylko pod lupą.

Co mogę poradzić to:
1) oględziny ścieżki od "+" akumulatora
2) zamiana M6242B (np. z kart rozszerzenia pamięci od A500 z RTC).

Zaznaczam, że jest to metoda na "chybił trafił" której sam nigdy nie stosuję gdyż w niektórych przypadkach bywa *bardzo* kosztowna.

Pozdrawiam,
Stacho

[#9] Re: Problem z baterią w A4000D.

@stachu100, post #8

dzięki, poradzę sobie, mam hot-aira w robocie.

[#10] Re: Problem z baterią w A4000D.

@stachu100, post #6

Wielkie dzięki. Jesteś wielki!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem