[#1] Amiga Os 3.9 i pare pytań...
W związku z kupnem AmigaForever2009 mam pare pytań:

Os 3.9 i:

1) WiFi - system postawie na laptopie, często korzystam z wifi czy jest taka mozliwość pod AOs
2) Format PDF ??? Da się otworzyć
3) Dobry edytor tekstu ?? Jeśli jest to najlepiej abym mógł te pliki otworzyć na PC i odwrotnie
4) Podłączenie neostrady. Moja neo ma modem sagem ze sterownikami pod windows, jak to uruchomić, router i karta sieciowa w laptopie???
5) Najlepsza przeglądarka internetowa

Wielkie dzięki za odp, a jak by niektóre pytania wydawały się banalne to i informuje iż nie miałem kontaktu z AmigaOs ponad 3 lata
[#2] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #1

ad 1. AmigaForever 2009 to nic innego niż ładnie opakowane WinUAE z paczką ROMów i systemem. Internet zadziała Ci tak jak pod WinUAE - bez konieczności konfiguracji niczego z poziomu Amigi (ustawiasz emulację bsdsocket.library w ustawieniach WinUAE i już). Bardziej łopatologicznie - jeśli Windows będzie miał dostęp do internetu, to AmigaOS będzie go "podkradał" za pośrednictwem WinUAE.
ad 2. Da się. Ale cudów się nie spodziewaj.
ad 3. Akurat edytorów jest sporo, tylko napisz o co chodzi - jeśli o prosty edytor tekstowy to możesz użyć np. NoWinEda. Tylko nie wiem, jak on polskie krzaczki zapisuje... Będziesz sobie to musiał jakoś skonfigurować w systemie. Z kolei jeśli chcesz otwierać Wordowy .doc pod Amigą, to będzie problem.
ad. 4 - patrz ad. 1
ad. 5 - na OS 3.9? Eee... Hmm... Chyba nie ma najlepszej. Najpopularniejszy jest IBrowse (najnowsza wersja to 2.4), jednak jest mocno do tyłu za najnowszymi amigowymi przeglądarkami. Jest jeszcze (dużo nowocześniejszy) Netsurf, ale może niech się wypowie ktoś, kto go testował.

[#3] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@recedent, post #2

Z tym że planuje to tak skonfigurować aby odpalał się od razu więc chodzi o to czy jest możliwość wyszukiwania wifi z systemu amigi.

Propo PDF - jakie programy do tego służą

Netsurf? Skąd to pobrać/gdzie to kupić?
[#4] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #1

Dobry edytor tekstu?
Jeśli chodzi Ci o edytor, to jasne, że nieśmiertelny Cygnus. Albo GoldED, fajne narzędzia to są.
Jeśli chodzi Ci o procesor, to Wordworth.
Przenoszenie czystego tekstu ASCII pomiędzy Amiga a PC nie jest problemem, w Aminecie znajdziesz kilka dobrych, szybkich konwerterów.
W grę wchodzi też AmiTekstPro, o którym możesz poczytać tu: http://www.ppa.pl/artykul-Rozmowa.z.Sebastianem.Wesolowskim.oraz.Grzegorzem.Macialkiem.autorami.programu.AmiTekst-3_32_1181.html

Serdeczności
Des

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2009 20:13:43
[#5] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #3

Ja znalazłem netsurf tylko dla Os4
[#6] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #3

O otwieraniu plików PDF możesz poczytać tu: http://www.ppa.pl/artykul-Typy.MIME.i.IBrowse-2_16_315.html

Pozdrówka
Des

[#7] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #3

Mleko napisał(a):

> Z tym że planuje to tak skonfigurować aby odpalał się od razu
> więc chodzi o to czy jest możliwość wyszukiwania wifi z systemu
> amigi.

Z klasyka nie ma.
Mam kartę WiFi w A1200. Jest sterownik działa z MiamiDX, jest program pokazujący siłę sygnału ale trzeba znać parametry sieci (SSID i szyfrowanie).

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #5

Na Aminecie jest NetSurf dla klasyka.

[#9] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@RadoslawF, post #7

Czyli nie ma możliwości wyszukania sieci wifi z laptopa wyposażonego w taka kartę, pod wmulowanym systemem amigi, który uruchamia się od razu po włączeniu kompa
[#10] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #3

"odpalał się od razu"? No to co, i tak nie będzie natywnie, tylko UAE pod jakimś mini-Linuxem. W takim razie musisz chyba skonfigurować połączenie pod owym mini-Linuxem.

programy do PDF? Apdf albo Ghostscript (tylko GS sobie musisz skonfigurować ręcznie).

Co do NetSurfa pod 3.x - chwila zabawy z wyszukiwarką PPA i mamy rezultat.

[#11] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@recedent, post #10

Nie do końca rozumiem??? Mini linuxem???

A i jeszcze jedno jak z "zobaczeniem" przez system urządzeń magazynujących USB tzn aparat cyfrowy, pen drive???
[#12] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #11

A i jeszcze jedno jak z "zobaczeniem" przez system urządzeń magazynujących USB tzn aparat cyfrowy, pen drive???

Zerknij tu: http://www.apc74.ppa.pl/help/160/dyskitwarde.html

Zdrowia
Des

[#13] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Des, post #12

Czyli rozumiem że będzie widział większość... jak nie wszystko....
[#14] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #13

Jeśli dobrze rozumiem to nawet nie muszę szukać sterowników do drukarki pod AOs bo emulator "weźmie" je z windowsa...
[#15] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #13

Mleko: wszystko co zobaczy windows będziesz mógł podpiąć jako dysk w winuae

[#16] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #11

Ano, mini Linuxem. A konkretnie, odchudzoną wersją Debiana. A po szczegóły odsyłam tutaj. Swoją drogą - piszą tu, że toto obsługuje DHCP, więc powinno chyba ruszyć bez problemów.

co do drukarki... Nie jestem szpecem od WinUAE, ale z drukarkami to chyba tak nie działa. ZTCW musisz mieć amigowy sterownik do danego modelu.

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2009 23:45:21
[#17] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #1

Powiedzcie mi jeszcze proszę czy po zainstalowaniu AmiKIt wszystkie programy upiększające blat typu DOpus, MStart itp są już zainstalowane i trzeba skonfigurować ich wygląd do własnych preferencji czy są one wpakowane w jakiś folder i trzeba je wszystkie poinstalować i dopiero skonfigurować ich wygląd... Ani to ani to nie jest problemem bo już się bawiłem MCP, MUI, GUI, StopMenu itp, lecz zżera mnie ciekawość... :D

Ostatnia modyfikacja: 25.10.2009 00:10:36
[#18] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #17

Mleko: a czy tak ciężko zajrzeć na stronę amikitu i troszkę poczytać o samym projekcie?

[#19] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@pampers, post #18

Właśnie to co po polsku przeczytałem i albo jestem głupi albo więcej nie widzę a mój angielski nie jest na tyle dobry aby czytać teksty techniczne....
[#20] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #19

To sciagnij, zainstaluj i uruchom, a sie dowiesz.

Przepraszam, ale takie pytania zadajesz jakby AmiKit kosztowal 1000$ i nie mial strony www.

[#21] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@altcomputing, post #20

Już ściągnołem ale nie mam żadnej płyty z systemem aby to odpalic i czekam na dostawe Amigaforever z efunzine
[#22] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #21

Nie lepiej było kupić ze strony amigaforever.com? Ja po zapłacie przez paypal dostałem linki i klucze do ściągnięcia iso w ciągu kilku minut.

[#23] Re: Amiga Os 3.9 i pare pytań...

@Mleko, post #17

WINUAE I DRUKARKI - WŁAŚCIWIE NIE MA WIĘKSZEGO PROBLEMU Z TYM. JEŻELI NIE MASZ STEROWNIKÓW DLA SWOJEJ DRUKARKI POD AOS, TO MOŻNA TO ROZWIĄZAĆ NA KILKA SPOSOBÓW:
1. JEŻELI DRUKARKA OBSŁUGUJE POSTSCRIPT, TO ZADZIAŁA ZE STANDARDOWYM STEROWNIKIEM POSTSCRIPTA, DODAWANYM DO SYSTEMU (MAŁA UWAGA, ZWYKLE TRZEBA W USTAWIENIACH STEROWNIKA PS WYBRAĆ METODĘ DRUKU W KOLORZE, NAWET GDY MA SIĘ DRUKARKĘ CZARNO-BIAŁĄ).
2. JEŻELI DRUKARKA NIE OBSŁUGUJE PS TO MOŻESZ OBSŁUGĘ POSTSCRIPTU EMULOWAĆ ZA POMOCĄ GHOSTSCRIPTA. (A TYM SAMYM OBSŁUŻYĆ JĄ ZA POMOCĄ WSPOMNIANEGO WCZEŚNIEJ STEROWNIKA).
WIĘCEJ O TYM ZNAJDZIESZ W AMIGAFAQ, W DZIALE POŚWIĘCONYM WINUAE.

Powiedzcie mi jeszcze proszę czy po zainstalowaniu AmiKIt wszystkie programy upiększające blat typu DOpus, MStart itp są już zainstalowane
TAK, CHOCIAŻ W PRZYPADKU DOPUSA MAGELLANA TRZEBA GO WYBRAĆ W TRAKCIE INSTALACJI AMIGAKIT, W JEDNYM Z OKIEN, W KTÓRYM WYBIERA SIĘ BLATY (WORKBENCH, DOPUS, SCALOS).

NA KONIEC TAKIE MAŁE PYTANIE: PISZESZ, ŻE BĘDZIESZ MIAŁ (CZY, ŻE JUŻ MASZ) NAJNOWSZĄ WERSJĘ AMIGAFOREVER. AMIKIT NIE PROTESTUJE W TRAKCIE INSTALACJI, NP. ŻE NIE MOŻE ROZPOZNAĆ AOS?

P.S. SORKI ZA SAME WIELKIE LITERY - STRACIŁEM OKULARY, JESTEM ŚLEPY I SŁABO WIDZĘ MAŁE, NAWET PO DRASTYCZNYM POWIĘKSZENIU.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem