[#1] Amiga XXI w.
Po nieudanych bojach z klasykiem( Amigami 500/1000/1200) postanowiłem się wsiąść za coś bardziej nowoczesnego i tańszego w rozbudowie. Z przyczyn ogólnych musi to coś być niewielkie, czyli wybór jest pomiędzy Mac'iem Mini a Elfiką czy czegoś w tym typie. Co wybrać, pragnę poznać różne nowe systemy oraz pograć w klasyczne gierki, co polecacie??

[#2] Re: Amiga XXI w.

@Dart_Mage2, post #1

Jeżeli masz wybierać miedzy mini a Efiką, to nawet się nie zastanawiaj tylko bierz mini (nawet z 32 MB VRAM - mam taki model i nie narzekam).
Gry klasykowe (dzięki E-UAE) pójdą na mini z normalną prędkością, co na Efice jest nieosiągalne.
[#3] Re: Amiga XXI w.

@Dart_Mage2, post #1

Do nowych systemow porzebujesz sprzetu z PPC, wiec klasyczne gierki tylko przez emulator.
Cos malego (mini, efika) nie nadaje sie za bardzo do rozbudowy.
Poczekaj na sprzet z a-eon.com. On bedzie nowy i mial duze mozliwosci.OK

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2010 22:11:22
[#4] Re: Amiga XXI w.

@Norbert, post #3

Możesz rozwinąć tę myśl o tym sprzęcie?

[#5] Re: Amiga XXI w.

@Dart_Mage2, post #4

chyba kolega nie widzial "zamieszania" ostatnich dni :) czyli zapowiedzi nowej plyty

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2010 23:08:16
[#6] Re: Amiga XXI w.

@DRACOX, post #5

A ,które wersje Mac'a Mini nadają się na MorphOSy, AmigaOS 4.1 itp.????

[#7] Re: Amiga XXI w.

@Dart_Mage2, post #6

Do MorphOSa wszystkie wersje z procesorem G4. Trochę bardziej te, które mają 64 MB VRAM (czyli 1,5 GHz fabrycznie, a nie podkręcone). Do Amiga OS 4.x - teoretycznie te same. Praktycznie chyba jednak nie. Projekt Moana jest (o ile mi dobrze wiadomo) zimny i sztywny.

[#8] Re: Amiga XXI w.

@recedent, post #7

Ja na lato planuję zakup chyba w sumie najtańszego minimac 1,25. Cel? Mos i xos 10.5 ppc. Co o tym sądzicie ? skrobać 300zł więcej na mocniejszy ?

[#9] Re: Amiga XXI w.

@xtro, post #8

Jeśli masz możliwość to zainwestuj w mocniejszy. Pod OSX lepiej mieć przynajmniej 1,42Ghz na procku, a pod MophOSa o wiele wygodniej mieć 64MB vramu. Zawsze lepiej system wypada kiedy można pochwalić się 3Dlayersami i kilkoma innymi "bajerami" graficznymi. (np. scube na więcej niż 3 screenach 1680x1050 24bit robi lekką kaszę na ekranie przy szybkim kręceniu kostką)

[#10] Re: Amiga XXI w.

@wali7, post #2

Tutaj w pełni popieram, tylko jeszcze napomknę, że dzieki mime typom Ambienta (odpalanie *.adf i *.dms z dwukliku) + odpowiedni skrypt arexxa (do odpalania gier/dem przez WHDload oraz innych "czysto plikowych" aplikacji) integracja e-uae z MorphOSem jest na tyle zaawansowana, że można chwilami zapomnieć o braku AGA czy ECS "pod maską" ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2010 01:49:21
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem