[#1] Programy graficzne...
Panowie podpowiedzcie jakiieś "nowe" ciekawe proste programy graficzne na Os 3.X ?

Chodzi mi o prostą pbróbkę zdjęć, zmiana formatu, wielkości filtry, możę jakieś proste mini animacje ??

[#2] Re: Programy graficzne...

@Mleko, post #1

fxPaINT 2.0

http://gilles.mathevet.free.fr/images/fxpaint.jpg

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2010 20:55:07
[#3] Re: Programy graficzne...

@Mleko, post #1

Ze starszych polecam ImageFX 4 lub Art Effect - dają radę.

Co do animacji nigdy nie zgłębiałem tego zbyt mocno, jedynie robienie AnimGIF (na zasadzie tworzenia animgifa dzięki gif composer) i animacji pod Deluxe Paint. Jaki format wyjściowy animacji Cię interesuje i co chciałbyś w takiej animacji zrobić? Jak na początek Deluxe Paint daje radę ;).

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2010 21:39:06
[#4] Re: Programy graficzne...

@BagoZonde, post #3

Np małe i proste anmiacje GIF na stronę www...

Bawiłem się PerfectPaintem i jak dla mnie jest BEZNADZIEJNY, tzn mozna nim zrobić fajne proste obrazki ale ma jakieś dziwne problemy, bynajmniej u mnie... na niektórych obrazkach po zapisaniu nie da się wyciąć wycinka.

A gdzie mogę zdobyć tego FxPainta ?

Ostatnia modyfikacja: 07.01.2010 19:27:46
[#5] Re: Programy graficzne...

@Mleko, post #4

Nie mam pojęcia odnośnie fXPainta, jest za to świetny Personal Paint - nawet w pełnej wersji na Aminecie - z tym, że to do zabawy w 256 kolorach (btw. gify w tylu są zapisywane).

[#6] Re: Programy graficzne...

@BagoZonde, post #5

PPainta znam ale niestety na AmiKIT mi nie działa mam za to DPaint ale chodzi mi o coś właśnie w stylu FXPainta, tzn coś co można odpalić na na ekranie workbencha...

Na Aminecie jest mnustwo jakiś programów tylko ja jako nowy nie znam nazw a takie szukanie to trochę uciążliwe jest...

Z programami typu D czy P - Paint są takie małe ale jeśli chodzi o rozdzielczości w których pracują - może na prawdziwej Ami by było ok ale na emulatorze nie wszystko jest wporządku... tzn zmieniają się np kolory kursora itp, to są pierdoły ale czasami uciążliwe...

[#7] Re: Programy graficzne...

@Mleko, post #6

Hmm... Po raz kolejny powtórzę: Personal działa mi na piecu żony bez żadnych problemów pod WinUAE. Rozdzielczość jaka chcę, kursor w normalnych kolorach... (chyba, że chodzi Ci o to, że jak paletę edytujesz to kursor zmienia barwę - no to zostaw pierwsze 4 kolory palety w spokoju i już).

[#8] Re: Programy graficzne...

@recedent, post #7

Nie o to chodzi... problemy z PPaintem pokazywałem na AmiWigili... I jeśli odpale inny system niż AmiKIT jest ok.

Ale zostawmy AmiKIT w spokoju bo mimo to jest sopoko :D

FXPainta ma Efunzine i chyba sobie kupie

[#9] Re: Programy graficzne...

@Mleko, post #8

Ogólnie AmiKIT generuje sporo porblemów. AmigaSYS też według mnie jest kiepski. Polecałbym ClassicWB, najlepiej działa.

[#10] Re: Programy graficzne...

@Mleko, post #8

A zdobyłeś demo tego programu. Próbowałem ściągnąć ze strony softpedia i wykłada się.
Na tej stronce http://mac.softpedia.com/get/Graphics/fxPAINT.shtml
można kupić pełną wersję za 20$ to chyba taniej niż na Efunzine.
Ma ktoś demo fxPainta, chcę zobaczyć jak to działa na Morphosie, a linki z google są chyba uszkodzne.

[#11] Re: Programy graficzne...

@Ender, post #10

Aminet prawdę Ci powie

[#12] Re: Programy graficzne...

@pampers, post #11

Szukałem, ale wersji 2.0 nie znalazłem, tylko 1.0 jeśli dobrze pamietam, a chodzi mi o wersje 2.0, ale sprawdzę jeszcze raz aniołku. ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 13:03:29
[#13] Re: Programy graficzne...

@Ender, post #12

Tak jak pisałem jest wersja 1.0 i mam ją ściągniętą. Szukam 2.0.

[#14] Re: Programy graficzne...

@Mleko, post #1

Mozesz pokusic sie o sprawdzenie gimpa, dla mnie bardzo fajny program, do jakiejs wersji, nawet stabilnej, dostepny byl tez na 68k. Teraz glownie linux i winzgroza.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem