[#1] Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.
Cześć!!!

Mam Amigę 1200 z Apollo 1240/40 w obudowie Tower i chciałbym kupić sobie do niej sloty ZorroII i właśnie z tym mam pytanie:

Czy w każdej obudowie Tower mogę wsadzić ZorroII, czy muszę kupić jakąś inną?

KG
[#2] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@Krzysztof Guranowski, post #1

Kazda amigowa towerka do A1200 byla projektowana z mysla o slotach Zorro.
[#3] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

Jesli kupisz Infinitiv Tower Micronika,zakup tez nadstawke(pieterko),bo inaczej karta turbo bedzie wystawac tak o 2 cm
[#4] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

Witam!
Może będziesz miał więcej szczęścia ode mnie, bo ja sie poddałem!!!
Domyślam się, że kupujesz Zorro by coś wsadzić, np. grafikę CV64/3D. Tak zrobiłem ok. 1,5 m-ca temu (patrz moje poprzednie posty). Czerwony ekran 4 na 5 odpaleń Amisi oraz całkowity brak resetu klawiaturowego. Pare dni temu podmieniłem Apollo1240/40 na BPPC i wszystkie zwieszki jak ręką odjął. Oczywiście nie każda Apollo się gryzie z innym sprzętem, ale generalnie (jak ludzie piszą), to te typy tak mają. I jeszcze jedno: A CZEMU NIE ZOROO III ??!! (nie jest specjalnie droższe, a zdaje sie niebo lepsze).
[#5] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@Kitech, post #4

Kitech napisał(a):

A CZEMU
> NIE ZOROO III ??!! (nie jest specjalnie droższe, a zdaje sie
> niebo lepsze).

Plyta Zorro III w A1200 dziala w trybie Zorro III jedynie gdy podłaczysz karte turbo od A4000/A3000. W przypadku braku takiej karty sloty Zorro III dzialaja w trybie Zorro II. To tak gwoli scislosci informacji.
[#6] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@kgalazka, post #5

To jeszcze nic...Przy zakupie Zorro III musisz podac wersje plyty A 1200 bo inaczej moga byc klopoty z dzialaniem w trybie Zorro III (z inna wersja plyty ,karta bedzie dzialac , tyle ze w trybie Z II)
[#7] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@waldiamiga, post #6

Czyli reasumujac ..... do A 1200 lepiej brac ZorroII
I jeszcze jedno pytanie moze naiwne.

Czy Zorro do A 1200 to te same sloty jak do A 4000 ??

Pozdrawiam
[#8] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@Senjuro, post #7

Jeśli chodzi Ci o to czy sloty projektowane do A4000 podejdą do A1200, to odpowiedź brzmi nie.
Jeśli chodzi Ci o to czy sloty w A1200 to to samo co w A4000, to zasadniczo odpowiedź brzmi także nie. Zasadniczo dlatego, że w A4000 występują sloty ZorroIII, są one zgodne w dół, tzn karty dla ZorroII będą działać, ale oczywiście jako ZorroII (np. EGS Spectrum). Karty ZorroIII będą działać w trybie ZorroIII, który jest znacznie szybszy. W A1200 jeśli masz płytę rozszerzeń ZorroII, to karty tylko dla ZorroIII (np. Cybervision64) w ogóle nie będą działać, a projektowane dla ZorroII/III będą działać w wolniejszym trybie (np. Cyberwision64/3D). Jeśli natomiast kupisz do A1200 płytę ze slotami ZorroIII, to aby one działały musisz mieć kartę procesorową do A4000 (znacznie droższe od kart turbo do A1200), jeśli wciśniesz tam tylko kartę turbo do A1200, to wtedy działają one jako ZorroII. Dochodzą do tego problemy z kompatybilnością płyt rozszerzeń ZorroIII, jak więc chcesz używać ZorroIII rozsądniej jest kupić A4000 (w tym przypadku nie wyjdzie dużo drożej od A1200).
Ze slotów ZorroII najlepsze są te produkowane przez Elbox. Micronikowe miewają problemy z kartami Apollo (chociaż nie zawsze).
[#9] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@wali7, post #8

U mnie sloty zorro II Micronica nie chodzily mi z Apollo i CV64/3D na Romach 3.1, jak tylko zapodalem 3.0 wszystko bylo ok, jednak jak zmienilem na sloty Elboxu to chodzi mi wszystko super z romami 3.1.
A na marginesie, kiedys czytalem w reklamowkach elboxu, ze szykuja jakas karte graficzna na sloty zorro IV. Wyszlo cos takiego??
[#10] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@Mike, post #9

Nie. Zrobili potem Mediatora i cała para poszła w tym kierunku (może też w mitycznego Sharka ), ale chyba lepiej - teraz masz sterowniki do kart. graf., muzycznych, sieciowych, TV, USB. Pod ZIV jest tylko FastATA i dedykowany Mediator.
[#11] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

Jesli masz na mysli towerki Amigowe to raczej tak.
Towerka Elboxu bez problemu, do Infinitiwa trzeba dokupic nadstawke,
jesli nie masz to karta turbo wystaje nad obudowe.
Nie wiem jak jest z towerkami Giftu, byly najtansze.
Moze odezwie sie ktos kto ma lub mial.
[#12] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@Radoslaw, post #11

Ja mam TopTower z Giftu ze slotami Z2(simm) + karta gfx PicolloSD64. Wszystko pasuje idealnie.
[#13] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@reactor, post #12

Czyli reasumujac ..... do A 1200 najlepiej kupic sloty Zorro II

Pytam bo roznica w cenie nie jest zbyt duza a nie wiem jak potem sprawa bedzie wygladac z poprawna praca.

Pozdrawiam i dzieki
[#14] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@Senjuro, post #13

Senjuro napisał(a):

> Czyli reasumujac ..... do A 1200 najlepiej kupic sloty Zorro II
>
> Pytam bo roznica w cenie nie jest zbyt duza a nie wiem jak
> potem sprawa bedzie wygladac z poprawna praca.
No, tak nie do końca. Kupujemy ZIII, olewamy tryb pracy ZIII ale zostaje jeszcze kontroler SCSI. Jest taki sobie ale działa i mamy go za dopłatą 20-50 PLN.

[#15] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@Przemek Kowalczuk, post #14

W sumie racja. Chyba też masz sloty na pamięć, co prawda tylko 8 MB, ale zamapowane gdzie indziej niż pamięć na takich Blizzardach. Nie powinno się więc gryźć.
[#16] Re: Kłopoty z przyszłą instalacją ZorroII w obudowie Tower.

@wali7, post #15

Dzieki panowie
O to mi wlasnie chodzilo.

Dzieki ogromne i lece zamowic Zorro III

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem