[#1] DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar
Tak jak w temacie. Jak sobie poradzić z prawidłowym wyświetlaniem się zegara wraz z datą w DOpus 5.5 po instalacji WFMH LocalePL3.2? Przed instalacją spolszczenia zegarek z datą był na górnej listwie menu. Po zainstalowaniu locale poszedł na spacer. Na belce widać, że próbuje się pokazać w miejscu wyświetlania informacji o pamięci.

[#2] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Tomski, post #1

Przesuń zegarek (zajrzyj do jego preferencji) i/lub zmień ustawienia dot. informacji wyświetlanych na górnej belce przez DOpusa, coby były krótsze (np. zamień CHIP:xxxx na C:xxxx, FAST:xxxx na F:xxxx itp. w zalezności co tam wyświetlasz).
Co to za zegarek?
Jakiś screenshoot by się przydał.

Edit: Cholerne emotki... :/

Ostatnia modyfikacja: 31.12.2010 16:55:03
[#3] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@APC74, post #2

Zegarek z datą od razu był z DOpusem 5.5. Ja nic nie dodawałem. Do czasu zainstalowania WFHM LocalePL wszystko było ok. Po zainstalowaniu zegarek nie może się przebić na wierz belki. Postaram się nie tyle zrobić zrzut ekranu co nagram jak to się zachowuje. A opcji zegarka prawie wcale nie ma. Szukałem też gdzie zmienić opis górnej belki ale na razie nie udało się mi tego znaleźć.

[#4] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Tomski, post #3

Link do nagrania:

http://www.youtube.com/watch?v=WbHZlTgzp1Q

Zegarek miga/próbuje się przebić spod napisu na belce pamięci graficznej.

Widać też te placki kwadratowe pod ikonkami w NewIcons. Jak widać odhaczone jest wszystko a dalej są te tła.

Nigdzie w tych opcjach co pokazałem nie udało się mi znaleźć jak zmienić górną belkę. Domyślam, się że trzeba by pewno poszukać w WFHM LocalePL a nie tyle co w DOpusie. Z tym, zę nie mam pojęcia gdzie tego szukać w WFHM LocalePL.

[#5] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Tomski, post #4

sprobuj ustawic rozdzialke Super-High Res i zobacz czy widac bedzie zegar
[#6] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Norbert, post #5

Niestety nic nie daje zmiana rozdzielczosci. Ciagle jest to samo.

Ostatnia modyfikacja: 01.01.2011 00:05:43
[#7] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Norbert, post #5

Już/dopiero przed chwilką znalazłem pliczek - w katalogu Dopus5CatalogsPolskidopus.catalog, w którym być może zamiana nazw polskich - pamięci graficznej i pozostałej na angielskie(CHIP i OTHER) rozwiąże problem zegara. Tylko nie wiem czym to edytować? Systemowym Ed'em nie przeszło gdyż dostaję komunikat, że plik zawiera binaria. W związku z tym moje pytanie czym to najlepiej edytować? Jakiś darmowy edytor do tego celu? Kopię pliczku już zrobiłem.

[#8] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Tomski, post #7

No nic sam sobie będę odpowiadał;) hehehe. Dorwałem program CatEdit, dzięki Mordimer, i zamieniłem polskie tłumaczenie na angielskie. Niestety zegarek dalej nie chce się pojawić, choć przybyło więcej miejsca na belce tak na marginesie pisząc.
Zauważyłem, że gdy odpalę Amigę bez S-S zegar pokazuje się i działa. Zacząłem grzebać dalej i znalazłem, że przy wyremowanym IPrefs zegarek się pokazuje. Lecz wtedy odpala się WB bez moich ustawień. Czy ktoś jest w stanie pomóc z tym zegarkiem? Ja mu nie daruję. Będę grzebał aż w końcu się pokaże ten zegarek.

Ostatnia modyfikacja: 20.01.2011 22:35:33
[#9] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Tomski, post #3

Słabo szukałeś. Po prostu jedno zakrywa drugie. Po wgraniu lokalicacji prawdopodobnie zmieniły się czcionki i to co było węższe jest szersze i tak sie stało jak się stało.

[#10] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@11MASTEr, post #9

Nie jest tak do końca pewno jak piszesz, z tego względu że zamieniłem tłumaczenie w polskim locale - pamięć graficzna na graphics - a pozostała na other. Moim zdaniem problem jest na tym, że zegarek jest w jakiś sposób formatowany i pojawia się za pierwszą literką po cyfrach pokazujących pamięć CHIP bez względu na to czy jest po polsku czy po angielsku(ale to już po spolszczeniu systemu). Font zmieniłem jedynie z Topaz8 na Topaz8PL jak dobrze pamiętam - sprawdzę to jeszcze. Należało by zmienić to formatowanie zegarka w DOpusie 5.5(na równaj do prawej) ale tego nie wiem jak to zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2011 14:35:29
[#11] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Tomski, post #10

Wstawić spacje

[#12] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@11MASTEr, post #11

Wstawiłem spację po graphic i other. Nic to nie dało. Przeinstalowałem Dopusa 5.5 i również nic nie dało. Jakieś inne badziewie musiało coś zmienić.

[#13] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@Tomski, post #12

Już mnie to denerwuje. Przecież się da.

Ustawienia górnek belki Dopusa to:PPM ustawienia potem Środowisko -> różńe -> Custom Screen title (na samym dole) Tam wybierasz ten fast chip i inne.

Zegarek wybierasz w tym samym menu górnym jest haczyk dla niego.

Jeśli chip i reszta wchodzą na zegarek tzn. ze musisz zmienić ustawienia górnej belki dopusa.

powodzenia

[#14] Re: DOpus 5.5, WFMH LocalePL 3.2 i zegar

@11MASTEr, post #13

Już mnie to denerwuje.

Mnie też, że takiej prostej rzeczy nie można ustawić.

Przecież się da.

Taką mam nadzieję.

Ustawienia górnek belki Dopusa to:PPM ustawienia potem Środowisko -> różńe -> Custom Screen title (na samym dole) Tam wybierasz ten fast chip i inne.

No właśnie i tu jest problem gdyż ja nie mam w Środowisku zakładki Różne. Zobacz na filmiku(parę postów wyżej) jak u mnie to menu wygląda.

Zegarek wybierasz w tym samym menu górnym jest haczyk dla niego.

Patrz filmik, jak wyżej. Jak włączę zegarek to miga pod pamięciami.

Jeśli chip i reszta wchodzą na zegarek tzn. ze musisz zmienić ustawienia górnej belki dopusa.

To wiem, ale nie wiem jak to zrobić:D?

Może jakiś moduł trzeba przegrać do katalogu Modules w DOpus5.5 aby ta zakładka Różne pojawiła się w menu?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem