[#20]
Re: Jak używać dysku w a500, czyli kolejne pytanie, na które każdy zna odpowiedź
@lastkill3r,
post #18
A co za roznica A500 czy inna Amiga z tą ilością RAMu? Nawet na standardowym procku 68000 te 8 MB można sporzytkować, choćby preload Beneath Steel Sky w WHDLoad, albo bardziej zaawansowane rzeczy (jak na 68000) takie jak przeglądarki Internetowe, odpal byle jaką, nawet bez obrazków (bo na gołej A500 będą się ładowały tygodniami) a szybko spożytkuje całe te 8 MB.
Jak zaczniesz się bawić w upiększanie workbencha to też szybko te 8 MB okaże się śmiesznie małą ilością - softkick do 3.x zabierze na starcie 0.5 MB, potem goły system 3.1 kolejne 0.5 MB, jakaś tapetka + MUI z bitmapami i zniknie kolejne 2 MB, czyli już masz max 5 MB wolnego RAMu, a to już naprawdę niewiele...
Swoją drogą nie jest to też aż tak mało żeby nic nie dało się zrobić - wręcz przeciwnie, na takim konfigu (A500, 8MB Fast, HDD) można już się świetnie pobawić w amigowanie. Można spokojnie bawić się w grafikę pod DPaintem albo PPaintem, w muzykowanie pod różnymi trackerami, kodowanie w assemblerach czy nawet C (kompilacja będzie trochę wolna, ale da się przeżyć), można przez SLIPa podłączyć się do netu i pobuszować na IRCu, FTPach czy WWW (raczej tylko text mode ;)), no i typowo konsumeckie zajęcia jak granie w gierki przez WHDLoad, oglądanie demek (prawie wszystkie na ECS/OCS chodzą na 68000), czy słuchanie modków. Sam przez długi czas (jakieś 5 lat mojego dzieciństwa + niedawno ok roku miałem podobny sprzęt) bawiłem się takim konfigiem.
Ostatnia modyfikacja: 21.01.2011 17:02:36