[#1] AExporer i prędkość przesyłu.
Witam.

Widzę, że na forum było kilka tematów związanych z AExplorerem, jednak głównie chodziło o problem z nawiązaniem połączenia.

Wczoraj przyszła paczuszka z przewodem i AExplorerem. Kiedyś już posiadałem podobny zestaw, ale sprzedałem z A1200 chłopaczynie z eFUNZINE wraz z tymże przewodem.

Wieczorem podłączyłem moją CD32 8MB z PC'tem Compaq w sypialni no i niby wszystko jest ok, ale rozczarowała mnie prędkość przesyłu. Mam wrażenie, że na A1200 z 2MB i PC z biura było zdecydowanie szybciej. Wtedy między "stuknięciami" był odstęp m.w. sekundowy, a teraz jest to jakieś 3 sekundy.

Z miejsca prosiłbym natrętnych nienawistników CD32, żeby nie wytykali mi teraz, że A1200 jest lepsza :> Proszę o konkretne przykłady posiadaczy takich zestawów na jakich maksymalnych prędkościach portu COM i ustawieniu w AExplorerze chodzi wam bez problemu i nawiązuje połaczenie.

U mnie mogę ustawić sobie praktycznie maksymalnie port COM, ale w AExplorerze połączenie nawiązywane jest maksymalnie przy 19200.

Nie pamiętam jakie ustawienia były na poprzedniej konfiguracji, ale sprzedawca przewodu twierdzi, że powinno chodzić na 38400.

Czekam zatem na wasze dane.
pozdrawiam

[#2] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #1

Mnie po COM z piecem i z Amigą1200 szło 115kbs. Z tym, że używałem Term4.8 na Amidze a na PC TeraTermaPro. Chyba jeszcze zmieniłem standardowy driver na taki 8in1.device. Ale w tej chwili nie wiem gdzie go można znelźć.

[#3] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #1

Tak jak napisales. Predkosc przesylu to 19200. W momecie przesylania obrazu z PC do Amigi, poczatkowy czas to 3 minuty ale tak naprawde to trwa to dluzej. Zdecydowanie dluzej.

[#4] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #1

Witam
W dzisiejszych czasach są łatwiejsze metody przenoszenia danych niż po kablu. Dla mnie to nieporozumienie.
[#5] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Dark_luke, post #4

no jesli on ma A500 i CD32 .. to karta CF nie pobawi sie..

jesli masz 020 i fast mozesz sprobowac 38400

co do stukniecie 3 sek .. byc moze wlaczyles veryfikacja
track musi byc nagrany przez serial i odczytany aby sprawdzic CRC

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2011 22:26:21
[#6] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #1

Różnie to bywa z tym transferem, zależy od sterownika i sprzętu, może Twoja przystawka nie pozwala na korzystanie z większej prędkości. Dobrą prędkość mógłbyś uzyskać przez port szeregowy na clockport, ale pewnie w CD32 go nie ma. Jakbyś chciał się pobawić, to tez można przesyłać przez LPT, tylko że innym programem.

Masz przecież CD i kartę CF, więc czemu nie użyć właśnie tego?

A1200 ma PCMCIA i można sobie używać czytnika, odkładając prymitywne kable na bok :>

[#7] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@rafgc, post #6

Z przenoszeniem instalek lha, czy plików dms tak wlasnie robię, ale w tym przypadku zgrywam dyskietki z adf'ów.

[#8] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #7

ADF przegrywasz na CF i używasz np. ADF Blizter
[#9] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #7

ADF2DISK

[#10] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Dark_luke, post #8

Ok... a coś więcej w tym temacie można rozwinąć? Rozumiem, że te dwa programy które mi przytaczacie są aplikacjami amigowymi a nie PC'towymi?

Można prosić o jakiś link i krótki turtorial? :)

Dobra, wyszukałem na PPA i widzę, że ten ADF-Blitzer jest lepszym rozwiązaniem. Muszę jeszcze tylko go poszukać :)

Ostatnia modyfikacja: 30.01.2011 10:50:31
[#11] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #10

I jeszcze jest TransADF. Źródło - Aminet, dokładniej tu: http://aminet.net/disk/misc/TransADF.lha . Jest też do niego GUI, o tu: http://aminet.net/disk/misc/TransADF-GUI.lha

Obsługa jest trywialna, wszystkie informacje są w readme.

Ostatnia modyfikacja: 30.01.2011 10:57:39
[#12] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@OSH, post #11

Fajnie, dzięki. tego Blitzera też już znalazłem na Aminecie.

[#13] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Duracel, post #10

http://ale.emuunlim.com/guides/adf-todisk.shtml
[#14] Re: AExporer i prędkość przesyłu.

@Dark_luke, post #13

Faktycznie bajecznie proste. Gdybym wiedział, to bym tego przewodu nie kupował znowu... ale nic to.

Dzięki za pomoc.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem