[#1] Wirus bootsectora.
Witam Amigowiczów.

Otóż sprawdałem wczoraj swoje wszystkie gry i niestety z 140 dyskietek, aż 120 mają wirusa bootsectora (odpalam amige, wsadzam dyskietke wyskakuje okienko klikam Suspend, i potem po restarcie dopiero działa ... ) niektóre gry takie jak PP Hammer pomimo tego wirusa działają, ale inne zawirusowane niestety pokazują albo "1>" albo "Not a DOS disk in device df0"

1. Jest jakiś sposób aby te działające zawirusowane gry wyleczyć z tego wirusa ?
2. Rozumiem, że te z Not a DOS disk już nieda się uratować ? ;/

Pozdrawiam.
[#2] Re: Wirus bootsectora.

@sajdor, post #1

a nie jest to czasami tak, że głowica źle odczytuje te początkowe sektory i wyskakuje taki błąd, mylony z wirusem?

[#3] Re: Wirus bootsectora.

@bombermax, post #2

nie ...

wsadzam zawirusowaną dyskietke i klikam "suspend"
wirus siedzi w pamięci ram i teraz:
wsadzam grę, która niema tego wirusa i zaraża się przez co wyskakuje "Not a DOS disk" albo ponownie trzeba kliknąć suspend i po restarcie gra sie uruchomi ...

przez to tyle dyskietek zawirusowanych ;/

prawdopodobnie znalazłem odpowiedź ;)
http://www.amiga.org/forums/archive/index.php/t-30445.html

tylko skąd tu skołować dobrego workbencha ;/ mam tylko zawirusowanego ...

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 22:52:27
[#4] Re: Wirus bootsectora.

@sajdor, post #3

przez to tyle dyskietek zawirusowanych ;/

Ponieważ dyskietki trzeba zabezpieczać przed zapisem. Służy do tego takie małe okienko. W tym okienku musi być prześwit. :)
[#5] Re: Wirus bootsectora.

@sajdor, post #3

Zastosuj program antywirusowy (np. VirusZ), ten rodzaj wirusa powinien usunąć na 100%.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.2011 12:30:36
[#6] Re: Wirus bootsectora.

@AS, post #5

Ponieważ dyskietki trzeba zabezpieczać przed zapisem. Służy do tego takie małe okienko. W tym okienku musi być prześwit. usmiech

W wieku 10 lat nie wiedziałem o tym ;/

Z ciekawości sprawdziłem dyskietka zawirusowana -> restart -> zdrowa ale zabezpieczona dyskietka z grą "oh no more lemmings". Wczytuje wczytuje i pierw zaczał mrygać power (czyli nadchodzi guru meditation) potem o dziwo, na żółtym tle też zaczał ponownie mrugać aż w końcu wyskoczyło. LPM ponowny start gry i śmiga.

Odłączyłem amige od prądu, przeczekałem minute włączyłem amige i wsadziłem zdrową grę ponownie -> wczytało się bez guru meditation ;p

Teraz pytanie, czy ktoś pomógłby mi i wysłał kopie jakiegoś dobrego programu antywirusowego co by owy wirus usunął ? (Amiga600 rom 37.000 bez dysku twardego) ;/ mogę nawet za to zapłacić.
[#7] Re: Wirus bootsectora.

@sajdor, post #6

Znalazł się ktoś chętny do pomocy z antywirusem? Jeśli nie to zgłaszam swoją kandydaturę.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem