[#1] CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD
Tak jak w temacie Panowie.

Czy macie może jakiś sposób na instalacje workbencha 1.3 na dysku? (wiem że 1.3 to prehistoria, ale z powodu braku ROMu powyżej 1.3 jestem do tego zmuszony). Obecnie na dysku mam zainstalowanego 2.0 ale ciagle musze najpierw kicka ładować z dyskietki żebym mógł w końcu odpalić WB z dysku, jest to dla mnie uciążliwe. Posiadam oryginalnego Workbencha 1.3.
Dysk sam się bootuje jako pierwszy przed DF0 (taki mam kontroler)

Proszę o rady.

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 16:09:11
[#2] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@bombermax, post #1

Spróbuj z opisu
http://www.ppa.pl/artykul-Plikopartycja.Amigi500.OS.1.3.w.WinUAE-2_38_915.html
[#3] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@bombermax, post #1

Witam,

Nie miałem w prawdzie styczności z CDTV ale wydaje mi się że WB 1.3 to się po prostu kopiowało na dysk.
A jeśli masz dysk sformatowany w OLD FS to może dopal to co masz, format albo skasuj pliki i przegraj zawartość WB 1.3 z dyskietki na HD, później modyfikacje s-s.
Na logikę powinno dziać.

Pozdrawiam

[#4] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@Thom/CT, post #3

Dzięki chłopaki za odpowiedź.

WinUAE odpada :/ Ponieważ nie wiem jak odnieść się do mojej Amigi w realu z tymi punktami:

Zabawa i konfiguracja WinUAE

Musimy "wyciągnąć" z dyskietek z wyższym systemem plik FastFileSystem i skopiować go np. do katalogu WinUAE (u mnie był to D:WinUAE). Będzie to nam potrzebne, żeby WinUAE w ogóle zobaczył dysk. Uruchamiamy WinUAE, ładujemy konfigurację dla A500 i przechodzimy do zakładki Hard

i

3. W ramce Settings pojawi nam się ścieżka dostępu do właśnie stworzonej plikopartycji. W pasku File wpisujemy (wybieramy ...) ścieżkę dostępu do naszego pliku FastFileSystem, który wcześniej skopiowaliśmy gdzieś na dysk PC. Reszta pozostaje tak jak widać na screenie. Klikamy OK.

Pytanie brzmi co mam zrobić z tym fastfile w realu na mojej Amidze?

@Thom/CT

później modyfikacje s-s.
---- właśnie :) jestem noobem, jak powinna wyglądać ta modyfikacja?

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 16:40:41
[#5] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@bombermax, post #4

Nie jestem pewien ale na dyskietce WB był dodatkowy s-s dla HD.
Niestety tu nie pomogę za wiele, bo styczność z WB 1.3 miałem bardzo dawno i niewiele pamiętam, poza tym nie miałem wtedy dysku w Amidze.

Nie miej jednak możesz przeprowadzić symulację w WinUAE z QuickStart żeby zobaczyć czy się uda.

Co do FastFileSystem to przypominam sobie że był on używany dla dysków twardych a OldFileSystem dla dyskietek. Ale to niech już spece podpowiedzą.

A ile masz pamięci w tej CDTV bo może udało by się kick 2.0 zamapować i zostać przy WB 2.0??

Pozdrawiam

[#6] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@bombermax, post #4

A do tego kontrolera nie ma dolaczonego oprogramowania?
Tu masz program pod 1.3
http://aminet.net/package/disk/misc/hdinst
[#7] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@Norbert, post #6

Mam 1MB podstawowej oraz 2MB Fastu od Elboxa.

Norbert ten kontroler ma zaledwie miesiąc - jest nowy, autor nie dostarcza oprogramowania.

Co powinienem zrobić z programem z linku?
Sorka za infantylne pytania, o ile w WB 3.1 wszystko jest dla mnie jasne to o tyle tutaj ciemnota :/

[#8] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@bombermax, post #7

zgraj wszystko na hdd z dyskietki
potem edytuj plik Startup-Sequence
zmień w nim wszystkie odniesienia z DF0 na dh0.. powinno chyba śmigać

zresztą chyba w katalogu s na dyskietce jest wersja Startup-Sequence HD z wytłumaczeniem co i jak

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 18:39:22
[#9] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@Skiba, post #8

http://rapidshare.com/#!download|331tg2|456803684|a500hd8.adf|901 powinno CI Pomóc w kopiowaniu WB 1.3

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 21:20:37

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 21:21:59
[#10] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@AdamZeku, post #9

zdublowane

Ostatnia modyfikacja: 10.04.2011 21:21:27
[#11] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@bombermax, post #7

Norbert ten kontroler ma zaledwie miesiąc - jest nowy, autor nie dostarcza oprogramowania.

a co to za kontroler i za ile ?? czyżby scsi ?

też mam chrapkę na hdd w cdtv

Ostatnia modyfikacja: 11.04.2011 11:30:06
[#12] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@damianx, post #11

Cena w okolicach 350zł z przesyłka

[#13] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@Skiba, post #12

wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.

WB 1.3 śmiga na mojej CDTV z twardziela.
Zainteresowanym mogę pomóc zarówno w dostaniu kontrolera, doborze dysku jak również instalacji oprogramowania mając tylko Kickstarta 1.3, tak jak moja CDTV.

pozdrawiam!

[#14] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@bombermax, post #13

A której metody w końcu użyłeś? Tej najprostszej, czyli przekopiowania zawartości dyskietek systemowych na twardziela i lekkich modyfikacji s-s?

Z szacunkiem
Des

[#15] Re: CDTV - instalacja WB 1.3 na HDD

@Des, post #14

dokładnie tak jak piszesz. Z tym ze wczesniej byl juz na tym dysku SCSI WB 2.1 (producent kontrolera mial CDTVz ROMem 3.1) wiec tylko skopiowalem dyskietke, s-s zostawiłem w spokoju. Wszystko odpala sie z HDD, widzi twardziela i mozna spokojnie instalowac na niego ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem