[#1] Ankiety i ankiety...
Takie coś wpadło mi w oko:

http://www.exec.pl/forum/posts/list/1041.page

Wszystkie ankiety zawierają jakiś margines błędu - i na moim przykładzie chyba widać to najlepiej:

- 1 x oryginalny MorphOS
- 3 x oryginalny AmigaOS (4.0-4.1 na Amigę klasyczną, A1XE i Pegasa2)

a i tak podstawową moją Amigą do "amigowania" jest klasyczna z OS.3.9.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 19:42:40
[#2] Re: Ankiety i ankiety...

@Deftronic/..., post #1

Bardzo mocno się ośmieszyli ankietą z której wynika że więcej osób używa OS4.x niż starych OSów na motorolę 68xxx.
Gdyby jeszcze taka ankietę zrobili na zlocie użytkowników OS4.x, ale po ilości posiadaczy Morphosa (też większej niż starych systemów) wynika że robili jednak w innym miejscu.

Pozdrawiam
[#3] Re: Ankiety i ankiety...

@Deftronic/..., post #1

Ogólnie nie podoba mi się ta ankieta i stronnicze nastawienie autora jej postu że AmigaOS to jedyny i słuszny środek do zbawienia, co go obchodzi czy ktoś używa AmigaOS, MorphOS czy nawet windows 7 pod pctaskiem.

120 osób to zdecydowanie za mało by cokolwiek określić, można sobie skrzyknąć grupę amigowców nastawionych w większości np na AmigaOS i już mamy stronnicza ankietę.

RadosławF ma rację, zdecydowana większość użytkowników Amigi używa Workbencha 1.3-3.1 i gdyby zrobić wiarygodną ankietę spośród wszystkich użytkowników to zapewne AmigaOS4.0+ stałby się takim samym marginesem przy workbenchu 3.1 jakim uczynili MorphOS na execu. Zwykły przykład manipulacji informacją.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 20:07:56
[#4] Re: Ankiety i ankiety...

@Deftronic/..., post #1

Ankieta jest na temat "którego systemu używasz najczęściej", więc w Twoim przypadku odpowiedź brzmiałaby: "OS4.x". Pisałem już w innym miejscu, że na tzw. "zachodzie" moim zdaniem OS4 ma przewagę liczebną i ta ankieta zdaje się tę tendencję potwierdzać (choć może nie są to aż tak rażące dysproporcje jak w tym momencie widać w ankiecie). W Polsce jest inaczej - na PAUBase mamy 274 sztuki AmigaOS 1.3-3.9, a AmigaOS 4.x + MorphOS w sumie mają 100. Z czego to wynika?

[#5] Re: Ankiety i ankiety...

@recedent, post #4

Recedent - nie jestem pewien czy to do mnie (w odpowiedzi na post 1), ale ja najcześciej - 99% czasu z Ami - korzystam z klasycznego OSu 3.9. W ankiecie na PPA głosowałem na klasyczną Amigę. Ten jeden procent to MOS odpalany raz na jakiś czas. Amiga OS4 nie uruchamiałem chyba od dwóch lat... Bo nie było specjalnie po co. Zwyczajnie kiedyś tam kupiłem te oryginały na każdą maszynę (kupowałem je stopniowo).

Chodzi mi o to, że w statystykach (np. Hyperionu) mogę być jako 3 użytkowników (nie pamietam czy wszystkie były kupione na mnie) podczas gdy w praktyce nie jestem żadnym - bo nie używam OS4.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.2011 20:30:18
[#6] Re: Ankiety i ankiety...

@Deftronic/..., post #5

A to sorry. Widocznie coś źle zapamiętałem z Twoich wypowiedzi. Pardon.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem