[#1] Amiga-PC null-modem, problem.
Witam mam problem z kopiowaniem obrazów adf z PC na Amigę poprzez przewód null-modem.
Posiadam Amigę 500 z 1MB RAM, WB 1.3.3 oraz PC z Windows 2000 Pro.
Przewód wykonałem według schematu z linku podanego na stronie:
Link.
Następnie według podanego wyżej opisu w linku próbowałem zgrać program "transwarplong" do pamięci, i niby ładnie program się wysyła po zakończeniu wysyłania naciskam kombinację klawiszy Ctrl c i ponownie wysyłam dowolny plik i niestety w shellu nie ukazuję mi się "**BREAK", i tak w kółko.
Skończyły mi się już pomysły, walczę z tym problemem już cały dzień, przewód sprawdzałem już chyba z 10 razy :).
Może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?.
Ps. jeszcze jedno pytanie czy schemat z tego linku: Link ukazuje połączenia przewodów od strony lutowania?.

[#2] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #1

połączenia są od strony lutowania, złącze jest od tyłu jakby na tym schemacie, powinno banglać

pzdr.

edit:
ze zworkami pewnie nie zbłądziłeś, ale sprawdź ;) 1-6 na DB9 i 6-8 na DB25

Ostatnia modyfikacja: 04.05.2011 21:21:22
[#3] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Kilos, post #2

No właśnie ten "DB25" na tym schemacie wygląda jak by był pokazany od strony wtyku a nie pinów do lutowania, dlatego nie byłem pewien czy dobrze zrobiłem ten przewód, ale skoro twierdzisz że te wtyki są pokazane od strony pinów do lutowania to mam dobrze zrobiony, zworki też są poprawnie zrobione.
Próbowałem również przesłać pliki za pomocą "Amiga Explorer" i też nie idzie.
Tak się zastanawiam czy może te programy się gryzą z Win 2000 :)?.

[#4] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #3

Lutowałeś kabel sam? Wtyczki mają opisane numery pinów dwustronnie, więc wystarczy lutować tak jak na schemacie trzymając się tego gdzie jest jedynka ;)

btw ja adf'y przesyłam zwykłym 3 żyłowym null-modemem, linie Linie DTR, RTS itp nie są w żaden sposób mostkowane. Wystarczy Hyperterminal i odpowiednio ustawiona transmisja

[#5] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #3

jeśli masz sprawne porty, kabel jest ok, parametry transmisji jak trzeba to powinno hulać, co do Amiga Explorer-a to sam używam z a1200 via rs i działa pięknie

[#6] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Kilos, post #5

Dlaczego nikt nie wspomniał że przewód podłącza się do portu "SERIAL PORT" a nie na chama do portu drukarki? :D.
Ok teraz jak przerobiłem przewód pod "SERIAL PORT" ładnie transfer plików leci wprost na dyskietkę.
Mam jeszcze jedno pytanie co do formatowania dyskietek w opisie jest napisane polecenie "format drive df0: name pusty inhibit", niestety z opcją "inhibit" za chiny nie chce mi amiga zacząć formatować dyskietki jedynie wyświetla jakie opcje są dostępne, natomiast bez "inhibit" formatowanie działa bez problemu?.

[#7] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #6

Dlaczego nikt nie wspomniał że przewód podłącza się do portu "SERIAL PORT" a nie na chama do portu drukarki? .

chyba zartujesz w tym momencie ?????????????????????????????

w tym opisie do dales link do ppa pisze jak byk SERIAL i COM1

jesli nic nie spaliles a podlaczales tak jak mowiles ...to powinienes dac na tace

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 09:58:07
[#8] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@HOŁDYS, post #7

hy hy, znaczy się DB25 męskiego użyłeś jeśli Ci to weszło w parallel :) a w opisie stoi, że oba connectory żeńskie (z otworami), ale spoko, raczej nic nie uszkodziłeś ;)

pzdr.

[#9] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Kilos, post #8

Dokładnie użyłem odwrotnej końcówki, zazwyczaj składałem wszystkie urządzenia pod lpt w PC i tak wyszło że zapomniałem o seria port w Ami :)
Możecie mi coś napisać o tym poleceniu "format drive df0: name pusty inhibit", czy ta opcja "inhibit" jest poprawnie napisana?.
Ps. porty działają nadal.

[#10] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #9

http://www.ppa.pl/artykul-Polecenia.AmigaDOS.czesc.2-2_16_1324.html#Format

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 12:06:11

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 12:06:49
[#11] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Tomski, post #10

Dzięki za odpowiedź ale mam kolejny problem :).
Tym razem jak sformatuje dyskietkę obojętnie czy to pod WB "Format DRIVE DF0: NAME "Czysta" NOICONS FFS", czy też pod X-Copy, to po nagraniu dyskietki poprzez przewód (brak błędów) oraz po uruchomieniu Amigi z wcześniej nagranej dyskietki dostaje komunikat "Not a DOS disk in unit 0", co z tym fantem zrobić?.

[#12] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #11

Nie musisz formatowac dyskietki.
Widocznie przesylany adf jest niedosowy (czy to gra?)
[#13] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #11

Sprawdź najpierw stację dyskietek, możliwe że głowica się rozregulowała. Odpal Amigę i załaduj X-Copy. Skopiuj Swojego Workbencha na inną dyskietkę. Następnie reboot Amigi i uruchom tego nowo przegranego Workbencha. Jak załaduje się bez problemów (z sześć razy, również po wyłączaniu i włączaniu Amigi) to należy szukać przyczyny gdzie indziej. Nagraj ADF też na inne dyskietki (czasami jakaś pada i mogą być różne tego objawy). I jeszcze jedno. Jak przerzucasz ADF na dyskietkę (nagrywasz obraz) to dyskietka nie musi być sformatowana (może coś być na niej nagrane, nawet jakieś pliki z PC ;), i tak track po tracku zostanie wszystko zapisana nowym obrazem).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 20:38:23
[#14] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Azzorek, post #13

Teraz mam kolejny problem przy próbie przegrania w X-Copy WB wyskakuje mi komunikat jak na fotografii: link

Ostatnia modyfikacja: 05.05.2011 22:29:19
[#15] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #14

Masz Pan wirusa. Mydłem go! Mydłem go!

A poważnie to jak widzisz na górze X-Copy proponuje zabicie go (kill) lub robienie tego co robił(continue, kopiowanie? z wirusem)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lamer_Exterminator_%28computer_virus%29

Polecam tę stronę:

http://www.vht-dk.dk/

Choć teraz nie chce mi się ona załadować . Wiem, że jakieś 2-3 miechy temu działała. Może trzeba poczekać.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2011 00:00:42
[#16] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Tomski, post #15

Masz Pan wirusa. Mydłem go! Mydłem go!

Dzięki za sposób z mydłem, po użyciu mydła no name (polecam) wirus popłynął wprost z dyskietki do rur kanalizacyjnych :).
A tak na serio użyłem programu "VirusX" i udało mi się pozbyć tego wirusa, co do X-Copy to tak mi ładnie zabił tego wirusa że już się nie ładuje dyskietka z "Mortal Kombat" :).

Widocznie przesylany adf jest niedosowy (czy to gra?)

Tak jest to gra, a czy tym sposobem się nie da przenieść gier nie dosowych na dyskietki?.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2011 12:23:22
[#17] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #16

Tak jest to gra, a czy tym sposobem się nie da przenieść gier nie dosowych na dyskietki?.

Da sie, ponieważ adf na dyskietki zapisywane są sektor po sektorze tworząc wierną kopię oryginału.

[#18] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #16

X-Copy jak najbardziej przekopiuje każdą dyskietkę.

Jakbyś mógł bardziej jaśniej wyjaśnić kiedy pojawia Ci się komunikat o N-DOS dysku?

Jeśli pojawia się przy starcie z niej Amigi to, moim zdaniem, walnięta jest dyskietka/program na dyskietce.

Jeśli odpaliłeś Amigę 500 z dyskietki systemowej z WB 1.3 i potem włożyłeś tę dyskietkę N-DOS do napędu DF0: to jej system już nie zobaczy. Dyskietka ta nie jest sformatowana/nagrana tak jak to Bóg nakazał(zgodnie z systemem).

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2011 16:00:18
[#19] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Tomski, post #18

dokladnie specyfikacja NDOS jest taka ze laduje sie poszczegolen tracki do pamieci i dekoduje .. jest to szybkie , w DOS laduje najpierw system AmigaDOS ROM+DYSK a potem laduje strukture katalogow wyszukuje i wtedy dopiero nastepuje odczyt pliku ;/.
NDOS jest kilkakrotnie szybszy przy wczytywaniu gry niz DOS.
drugi plus to nigdy nie stracisz validacji dysku
Oczywiscie zaraz malkoment MDW moze sie odezwac i wezwac do kastracji mojej osoby. Ja jednak widze zalety w odlaczeniu systemu i wykorzystaniu pelnej mocy procesora i ukladow.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.2011 16:18:26
[#20] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@HOŁDYS, post #19

Komunikat wychodzi zaraz po tym jak zaczynam uruchamiać Amigę z dyskietki.
Właśnie doszedłem do wniosku że czeka mnie wymiana stacji dyskietek gdyż ma problemy z przegrywaniem dyskietek oraz nie zawsze dobrze nagrana dyskietka się ładuję poprawnie.
Tylko teraz pytanie czy kupić oryginalną stację z efunzine czy lepiej zamontować przerobioną od PC.
Ps. jak bym miał już kupić z efunzine to czy mogę śmiało kupować używaną stację, bez obaw że właduję się na minę, bo nowa trochę kosztuję 79zł w promocji jak by nie było to trochę ta cena zaczyna przewyższać wartość Amigi 500 :).

[#21] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #20

Jesli masz dostep do kilku pecetowych stacji to uzyj przerobionej i wybierz najlepsza.
Zadne koszty, a ile radosci :)
[#22] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Norbert, post #21

Dzisiaj będę miał stację Mitsumi-D359M3, znalazłem ładny opis jak przerobić tą stację pod Amigę tylko jest jeden mały problem całość jest w J. Niemieckim którego kompletnie nie znam.
I teraz za bardzo nie wiem czy oprócz tych połączeń oraz zworek na płycie stacji dyskietek należy jeszcze przerabiać dodatkowo taśmę od stacji czy wystarczy tylko zrobić te połączenia co są pokazane na fotografii w linku poniżej?.
Link do pdf.

[#23] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #22

No i mam tą stację i jest duży problem bo ktoś tak genialnie uchwycił ten diagram że nie wiem gdzie mam przylutować drugi koniec przewodu który idzie od złącza do?, pod scalakiem.
Może ktoś z was przerabiał tę stację i wie gdzie trzeba dolutować ten przewód?.

[#24] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #23

Wystarczy przerobić stację.

O którym diagramie mówisz?

[#25] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@jaa2, post #24

O tym tutaj w linku: link.
Są na nim pokazane dwa przewody które trzeba dolutować oraz zrobić zworkę i właśnie z tym drugim przewodem mam problem bo idzie od złącza na taśmę i nie wiadomo gdzie dokładnie ma być przylutowany drugi koniec.
Przeróbka dla Mitsumi-D359M3, pierwsze zdjęcie w tym pliku pdf.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 11:22:52
[#26] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #25

Tu masz lepsze zdjęcie http://www.pitsch.de/stuff/amiga/tepe/mitsumid359m31.jpg :D
[#27] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #25

to "wypluł" wujek google:
"być połączone, ponieważ dysk jest skonfigurowany i ustawiony na 1, ślad pin 12 zostaną oddzielone i pin 10."

Chodzi o to, ze stacja skonfigurowana jest na DF1: i zeby przestawic ja na DF0 Nalezy sciezki idace do PIN 12 polaczyc do PIN 10. Do PIN 12 nie ma byc nic polaczone.

To tez mozesz zrobic na tasmie FDD.
na stronie norbid.of.pl masz skan z ACS o przerobce stacji po polsku.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 12:03:07
[#28] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Norbert, post #27

Norbert :
Zrobiłem tak jak napisałeś i podłączyłem ten nieszczęsny przewód i stacja działa jak należy, jedyne do czego jak na razie można się doczepić to to że bez zaklejenia otworu na dyskietce nie rusza dyskietek HD.
Teraz pozostaje mi jeszcze dopasować stację do obudowy.
Wielkie dzięki koledzy za pomoc, może się kiedyś spotkamy na jakimś zlocie to postawie jakieś piwko (oczywiście osobą pełnoletnim, niepełnoletnim Kubusia) :).
Swoją drogą szkoda że nie ma zlotów w okolicach dolnego śląska tylko zawsze kawał drogi ode mnie, ale w końcu myślę że się wybiorę bo już się wybieram jakieś cztery lata :).

[#29] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@pascal, post #28

Jesli juz "grzebiesz" w stacji to mozesz na stale usunac czujnik HD i nie bedziesz juz musial zaklejac dyskietek. Musisz tylko zrobic mostek albo przeciac sciezke.

Tez jestem z dolnego slaska, to mozemy wybrac sie razem :)
[#30] Re: Amiga-PC null-modem, problem.

@Norbert, post #29

No tak o tym czujniku nie pomyślałem :).
Dzięki za pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 08.05.2011 21:16:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem