[#1]
Amiga i monitory LCD...i kilka innych pytań.
Dzień dobry,
muszę od razu wyjaśnić, że dotychczas z Amigą miałem niewielki kontakt (czyt. emulatory) stąd też moja niewielka wiedza w tej materii. Postanowiłem zakupić prawdziwą Amigę... i pojawiły się poważne problemy. Rzecz w tym, że nie mam zamiaru wdrapywać się po szczebelkach drabiny historii, ale chciałbym możliwie najlepiej zainwestować pieniądze przeznaczone na ten cel, jednocześnie zachowując harmonię z wymogami bezpieczeństwa pracy itd. Wiem, że podstawowe układy graficzne Amigi, generują obraz o parametrach, który dawno przestał spełniać wymogi bezpieczeństwa. Wiem, że istnieją urządzenia pozwalające podłączyć większość monitorów SVGA (CRT) do Amigi. Moje pierwsze pytanie brzmi, czy po zastosowaniu scandoublera, dostępne na rynku monitory LCD będą w stanie pracować w takim tandemie (obawiam się, że część trybów po podwojeniu częstotliwości może się "nie dogadać" z monitorem - szczególnie te, które generują obraz odświeżany z częst. 50hz)? Czy w związku z tym nie lepiej od razu zainwestować w sprzęt wyposażony w kartę graficzną lub przynajmniej w sloty umożliwiające jej montaż ( tak się składa, że z dawnych czasów leży u mnie V3 2k PCI)? Powinienem wcześniej wspomnieć do czego mam zamiar wykorzystywać Amigę....od blisko dziesięciu lat zajmuję się programowaniem (c++) i postanowiłem wkroczyć na dotychczas obce mi terytorium - w celach czysto rozrywkowych - ale kto wie co dalej. Takie zastosowanie komputera oraz określone środki finansowe powodują, że chciałbym wykorzystać do pracy monitor LCD zamiast CRT, aby uniknąć uciążliwego odświeżania lub dodatkowych inwestycji ( LCD pracuje jako second w PC, więc od czasu do czasu może popracować gdzie indziej :). Druga sprawa, konsultowałem się już z posiadaczami Amig, w sprawie wyboru modelu - na placu boju pozostały dwa modele: A1200 lub A4000. Skłaniam się do poszukiwań tego drugiego modelu, mniej więcej orientuję się w parametrach technicznych, ale tu znowu pojawia się problem wyświetlacza. Wiem, że scandoublery są (chyba) łatwiej dostępne i tańsze do A1200, jak sprawa wygląda z A4k, w co trzeba zainwestować, żeby wszystko sprawnie działało. Kolejna sprawa, nasłuchałem się różnych historii o klawiaturach, czy A4k pracuje tylko z oryginalną klawiaturą czy też można podłączyć do niej standardowe - łatwo dostępne klawiatury ze złączami PS/2 (ew. DIN5). Czy w A4k można stosować pamięć typu EDO? Czy do A4k istnieje rozwiązanie pozwalające na montaż kart PCI, a jeśli tak to czy jest możliwy montaż w obudowie desktop, czy trzeba posiadać tower? Czy w tańszych a4k/030 można upgrade'ować procesor? Czy te tańsze modele są wyposażone w "gęste" stacje? Czy w systuacji gdy nie da rady montować przez adaptery kart PCI do A4k to czy można podłączyć karty sieciowe PCMCIA? O co chodzi w A4k z "Buster"? Czy wersja tego "układu" odróżnia od siebie różne modele A4k? Na co ma wpływ ten element?....Mam jeszcze dziesiątki pytań...żeby nie zanudzać, ostatnie....(nie ten dział, ale napiszę tutaj, żeby nie śmiecić). Czy na Amidze istnieją biblioteki, które ułatwiają tworzenie interfejsu graficznego tworzonego programu ( coś jak OWL/MFC/VCL na PC), czy też wszystko trzeba samemu pisać od A do Z?