Wątek zamknięty
[#1] ColdFire....
Witam wszystkich! Tak jakos mnie natchnelo co by bylo gdyby...
... gdyby ktos, jakis inteligentny elektronik skonstruowal karte na ColdFire+PPC60xe (jak mnie pamiec nie myli to ColdFire byl zgodny z 68k co?) co by to bylo? Chyba bylo by szybko? Moze ktos sie pokusi skomentowac moja mysl?

Aha bylbym zapomnial...
Wszystkie prawa do powyzszego pomyslu zastrzega sobie Kamil Wojcik ;)
All Rights Reserwed Kamil Wojcik!
[#2] Re: ColdFire....

@Lokaty, post #1

Taka karta i to z lepszymi pamięciami już dawno została zrobiona jako prototyp dla A3000 i A4000. Czyli się trochę spóźniłeś z pomysłem.
[#3] Re: ColdFire....

@Lokaty, post #1

Jak dla mnie to "bomba" :) Chcialbym miec takie cudo, ale koniecznie na lepszych pamieciach niz simm, no i powerka koniecznie 604 400 MHz :)
[#4] Re: ColdFire....

@Andrzej Drozd, post #3

Cos takiego juz (chyba:)) instnieje ,nazywa sie ColdFusion....choc jako prototyp....Motorola MCF5407 V4 Coldfire 162 Mhz ,SDRam, USB 1.1,FireWire,AC97 Audio,IRDA
Wiecej informacji na stronie: http://www.cdtv.org.uk/coldfire/
[#5] Re: ColdFire....

@Lokaty, post #1

Tragiczny pomysł, który poprzez różnice owych proców zabiłby ich wydajność. I na szczęście nierealny. Jest Pegasos, jest A1, dosyć już kolejnych poronionych pomysłow, dosyć context-switchów...
[#6] Re: ColdFire....

@MiniQ, post #5

Mam nadzieje ze nie chcesz sie ze mna klucic! Juz dosc mam takich bredni! Czlowieku zrozum jedno ja nie gonie za nowoscia i technika, ktora zostala ogarnieta wszechobecnym plastikiem i sztucznoscia! Wiec daj sobie pokoj, jestem AMIGOWCEM!

[#7] Re: ColdFire....

@lokaty, post #6

To po co Ci jakis ColdFire? Kup sobie A500 i rulezuj dalej.
[#8] Re: ColdFire....

@lokaty, post #6

Nie znam tego mikroprocesora. Ale z tego co wiem to ColdFire nie są zgodne z 68k. Z twojej wypowiedzi, a także z wielu innych na amigowych portalach, odnosi się wrażenie, że wielu ludzi myśli, że procesory te są odpowiednikami. Jednak niestety tak nie jest.

[#9] Re: ColdFire....

@ArtPo, post #8

Wydaje mi sie, ze sa czesciowo kompatybilne.
[#10] Re: ColdFire....

@mcbarlo, post #9

Czyli AmigaOS 3.xx nie ruszy na ColdFire? Jezeli nie to wczesniejsze "cudo z marzen" zmieniam na 060/80 MHz + PPC 604p 400 MHz z pamiecia lepsza niz simm :)
[#11] Re: ColdFire....

@mcbarlo, post #7

Debilizm sie szezy co? wypchaj sie ze swoim komentarzem!
Powtarzac sie nie bede i nawiasem mowiac to jest tylko pomysl!
[#12] Re: ColdFire....

@lokaty, post #11

Pochamuj sie ogierze troszke i wlacz szare komorki choc na chwile. To naprawde nie boli. Tez potrafie zasypac Cie inwektywami - to nic trudnego, ale nie o to chodzi na forum. Zrozum, ze ColdFire to nie jest dobry pomysl. Mowisz, ze nie gonisz za nowoscia, wiec pytam raz jeszcze - do czego Ci ten procesor? Jak juz cos robic to porzadnie i nie pakowac sie w kolejny sterownik sprzetu AGD. Mamy Pegasosy i nowe Amigi z PowerPC - sprzetu nam aktualnie nie brakuje.
Myslisz, ze AmigaOS Ci od reki pojdzie na takim ColdFire? Kto napisze odpowiednie sterowniki? Moze Ty?

Jak Cie meczy nostalgia to jak juz mowilem. A500 do rulezowania starczy.
[#13] Re: ColdFire....

@mcbarlo, post #12

Nie mialem zamiaru tego komentowac, ale jednak...
Po pierwsze NIE RULEZUJE!
Po drugie fascynaci moga i powinni miec jakiekolwiek pomysly. O projekcie ColdFusion juz kawalek czasu przeczytalem w PPA (dzieki PPA!:)) jednak ciekawilo mnie wlasnie czy ColdFire jest zgodny w 100% z 68k i zastanawialem sie nad zastosowaniem go w konstrukcji wieloprocesorowej z PPC 603e lub 604e. Wiadome by bylo jezeli ColdFire bylby zgodny ze starymi "motkami" to efekt moglby byc conajmniej interesujacy. A jesli chodzi o alternatywy AMIGI to takie mnie wogole nie interesuja. Chociaz coraz lepiej "to" wyglada to nie koniecznie musi miec miejsce poniewaz z biegiem czasu Pegaz+MOS bedzie sie bardziej oddalac od samej AMIGI i stanie sie kompletnie inna platworma niz jest dzisiaj postrzegana. Mam respekt dla ludzi z Genesi jednak postrzegam Pegasosa w taki sposob ze moglby stac na biurku zamiast PieCa np. w jakimkolwiek biurze. A wracajac do tego twojego "rulezowania" to nawet gdyby by to mialo miejsce to nie wstydzilbym sie mojego cfg, a brzmi on nastepujaco: A1200/BPPC/603e/250/040/33+80MB+CDRW+HDD :D
Pozdrawiam!
[#14] Re: ColdFire....

@Lokaty, post #13

Oburzasz sie, ze Pegasos czy nawet AmigaOne to nie Amigi, a ColdFusion to bylaby Amiga? Poza tym wkladanie do jednej maszyny tak roznych procesorow to glupota. Masz BlizzPPC to powinienes o tym wiedziec najlepiej jak context-switche zabijaja moc PPC. Zreszta juz mi sie nie chce tlumaczyc.

Co do Pegaza i MOSa to zle? Chcialbys do konca zycia miec stary i dziurawy OS3.1? Kolejne AmigaOSy tez odchodza np. od koncepcji braku ochrony pamieci. Nalezy isc do przodu, a nie ogladac za siebie.
[#15] Re: ColdFire....

@mcbarlo, post #14

Moze po wiesniacku....
....Jak do slupa!!!! Kur@#$% wal sie!
[#16] Re: ColdFire....

@mcbarlo, post #14

Moze po wiesniacku....
....Jak do slupa!!!! Kur@#$% wal sie!
[#17] Re: ColdFire....

@lokaty, post #15

panowie, czasem też trzeba bana założyć, nie?...
[#18] Re: ColdFire....

@lokaty, post #16

Ach ta kultura.
Zrozum w dzisiejszych czasach nie ma sensu pchać sie w takie rozwiazanie, po co??. Popatrzmy na to może tak:

Daawno temu powstała sobie A500 i był to faaaaajny komputerek , ale czas i technika cały czas szły do przodu. Ludzie pomyśleli i tak powstała A1200,( a było to 12LAT TEMU!!!!! ), wielu kupiło a1200, w miare upływu czasu rozbudowali je o różne cuda ( 030-040-060-PPC ), ale ....włąśnie ale amiga była postrzegana jaka A500+TV. Wielu ludzi nie chciało jakoś zrozumieć ze Amiga to nie A500, tylko inne modele A1200/4000 (bo w zasadzie to tylko te się liczyły, A2000/3000 tych niewiele chyba zostało).

Teraz mamy podobną sytuacje jak w 1992 roku, tylko że zamiast A1200 wyszła A1 i Pegasos, a rolę A500 przejeła A1200/4000 ( i nie ma znaczenia jakie cuda ma nasza A1200/4000 ). Tylko że są osobniki którzy jakoś uparcie chcą zatrzymać się w czasie, niewiadomo dlaczego.
Ja już nie chce kolejnej kanapki dla baaaardzo przestarzałej A1200, nie chce żeby amiga była widziana przez pryzmat zacofanej A1200, po co?????.
Jaki jest sens robienia karty z 603/604 jak A1/Pegasos mają znacznie szybsze G3/G4. Taka karta była fajna w 1997 roku ale nie teraz, a gdzie AGP, PCI, UDMA, moze kupisz mediatora, który kosztuje 3/4 ceny PegasosaII ??
To jest tak jakbyś chciał do płyty od PC386 ponakładać jakieś cuda i mieć wydajność płyty od Pentium4
[#19] Re: ColdFire....

@Olo, post #18

Nareszcie jakas sensowna mysl w tym watku. Co tu pisac, masz racje i zgadzam sie z toba w 101%

Niestety juz dawno przekonalem sie, ze dyskusja z wiekszoscia fanatykow nie ma kompletnie sensu. Rownie dobrze moglbys stanac przed sciana i zaczac tluc w nia glowa ... efekt bedzie identyczny,k solidna migrena.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem