[#1] Instalacja OS4...
Cześć.

Dzisiaj dotarła do mnie zakupiona parę dni temu A4000T oraz OS4. Rozkręciłem ją, poprzekładałem parę kart z drugiej A4000D i już chciałem się zabrać za instalkę, gdy przypomniałem sobie, że OS4 nie rozpoznaje wbudowanego na płycie głównej SCSI. No i teraz mam problem.

W Ami jest podłączony twardziel SCSI i nagrywarka SCSI, ale... nie mogą one zostać użyte podczas instalacji. Na płycie A4000T jest tylko jeden port IDE. Mam też porty IDE dołączone do kontrolera Catweasel MK2.

Pytanie 1.

Czy jeśli do kontrolera na płycie podłączę twardy dysk IDE, a do kontrolera Cat. MK2 jakiś CD-ROM IDE, to czy uda mi się zainstalować OS4? Wie ktoś może?

Pytanie 2.

Czy ukazała się może aktualizacja OS4, po której SCSI na płycie głównej zacznie działać?

Ostatnia modyfikacja: 10.03.08 18:51
[#2] Re: Instalacja OS4...

@Deftronic/..., post #1

1. Podłącz dysk i CD do kontrolera SCSI na CSPPC, powinno ruszyć z pierwszego kopa.

2. Z tego co mi wiadomo to niestety nie.
Ostatnia wersja MorphOSa działa z SCSI na płycie głównej na mojej A4000T Escom. I tak mam podłączony dysk i CD do kontrolera z CSPPC.

[#3] Re: Instalacja OS4...

@Sir_Lucas, post #2

Cze.

Niestety nie podłączę HDD pod Cyberstorm'a, bo zwyczajnie nie mam kabla z przejściówką. Twardziel (UWSCSI)z kabelkiem dopiero do mnie leci (thx! Amigafan). Podłączyłem za to pod IDE CD-ROM i HDD z drugiej Amigi w celu przetestowania systemu na takim konfigu. Niestety po drugim resecie i wyjęciu dyskietki z napędu, na ekranie pojawia się żółta ramka z informacją, że nie znaleziono terminatora i nie będzie skanowania urządzeń SCSI, po czym po kliknięciu myszą, ekran monitora staje się szary, a CD-ROM przestaje się kręcić. Nie pomaga otwarcie napędu i ponowne zamknięcie.

Instaluję to na A4000T z CyberstormPPC233/060 128MB, Picasso IV, FastlineZ3 z 64 MB plus parę innych kart. Do Amigi jest też podłączony (standardowy kontroler) twardziel SCSI2 i CD-ROM.

Ma ktoś może jakiś pomysł? Pozostaje mi chyba tylko czekać na przesyłkę.

Z góry dzięki za sugestie.

[#4] Re: Instalacja OS4...

@Deftronic/..., post #3

Ma ktoś może jakiś pomysł?

Dokup nowy FastATA.
Ja mam stary, ale olewam. Mam jeden naped CD i wielki HD. W razie czego po dolaczeniu do Secondary, powinno wszystko ruszyc na sterowniku EIDEFix. Moze nie z ta predkoscia, ale coz.. :)

Dodane: Ups, mam A1200, ale powinno byc podobnie (?).

Ostatnia modyfikacja: 15.03.08 17:49
[#5] Re: Instalacja OS4...

@Andrzej Drozd, post #4

NIe bedzie tak samo, a FastATA niczego nie rozwiaze. Musisz zaterminowac zlacze SCSI i mysle, ze to rozwiaze problem... powodzenia. :)

EDIT (po dokladnym przeczytaniu ;) ):

- Jezeli masz cokolwiek podlaczone pod standartowy SCSI to sprobuj poodlanczac te urzadzenia i dopiero wtedy wystartuj instalke

- Nie mialem do czynienia nigdy z CSPPC, ale moze jest mozliwosc programowego badz sprzetowego wylaczenia kontrolera SCSI na tej karcie? Jezeli tak to pomecz te kombinacje :)

Ostatnia modyfikacja: 17.03.08 10:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem