[#1] Amiga 600 "trapdour" RAM expander
Witam wszystkich Amigowców.

Czy ktoś ma, i mógłby sie podzielić schematem expandera pamięci do Amigi 600 (tego wkładanego pod klapkę). Mam spore doświadczenie z elektroniką i posiadam mnóstwo różnego rodzaju pamięci i chciałbym zmierzyć się z samodzielnym wykonaniem tej przystawki (może ktoś by miał schemat z zegarem...a może ktoś ma namiary na gotowe opracowanie? ) Z góry dzieki za info.

[#2] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@mosfet, post #1

Schemat rozszerzenia pamięci może być trudny do zdobycia. Ja mam namiar na opis samej A600 ze złączami, może się przyda:

http://amiga.serveftp.net/schematics.html
[#3] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@mosfet, post #1

A może ktoś byłby na tyle miły i powiesił gdzieś w sieci spis układów i dokładne hi-res zdjęcia góry i dołu płytki ? Fotki + schemat wewnętrznej pamięci amigi + my_reverse_engeneering_skills... kto wie :)

[#4] Re: Amiga 600

@mosfet, post #3

Ktoś tak dobry już był i zrobił co należy: http://www.amiga-hardware.com/

Ostatnia modyfikacja: 10.04.07 16:36
[#5] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@C2H5OH, post #2

W istocie ciężko będzie zdo być schemat bo kilka osób (małych firm) to jeszcze robi. Troche mi sie stare giełdziane czasy przypominają. Ochrona własności intelektualnej made in poland... zdarte oznaczenia, plyty zalane klejem..a potem to serwisuj..oj ja biedny :(

[#6] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@mosfet, post #1

Zapomnij. Sam jakiś czas temu miałem zamiar coś takiego samemu zrobić, ale dorwanie jakiegoś schematu graniczy z cudem a wręcz jest nie do zdobycia. Pozostaje Ci tylko kupno jakiegoś używanego na Allegro.
Jak ew. znajdziesz/dostaniesz schemat, to byłbym zainteresowany :)

[#7] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@AlaN, post #6

Właśnie teraz na "jedynym słusznym" portalu aukcyjnym toczy się aukcja o takie cacko. Jak dorwę to możecie być pewni, że rozłoże i zrysuje schemat raz na zawsze :) Co to dzisiaj za problem dorwać 1MB pamięci (odpowiednio wolnej.. bo Misia nie odświerza za szybko)... ale sposób jej podłączenia.. Próbuje skumać na podstawie fotek. Organizacja wiersz/kolumna jeszcze ujdzie, ale ciężko się domyśleć jak idą RASy i CASy. Bo w sumie sygnałów sterujących jest mało RAS (chyba jeden dla wszystkich pamięci) dwa CASy (po jednym dla 4 grupy 4-rech kostek) OE i WE dla całej przystawki. Dochodzi jeszcze zegarek. Miło by było, żeby Misia obudzona ze snu wiedziała która godzina (rok dzien i miesiąc :) Cóż.... jak każdy hardwere'owiec jestem uparty.

btw: jak coś masz to się podziel (szukam m.in. znaczenia sygnałów na magistrali systemowej) albo jakiś wyraźny schemat 600-tki (te które mam uwłaczają kulturze technicznej :( no i jak najwięcej zdjęć gotowych urządzeń......... gdybym jakies tylko mógł 'pomacać' miernikiem :)

[#8] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@mosfet, post #7

Jak dorwę to możecie być pewni, że rozłoże i zrysuje schemat raz na zawsze - chyba chcesz posłać do piachu jakąś garażową firmę która to jeszcze robi
[#9] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@Kiv_Master, post #8

Nie byłbym tego taki pewien. Ekonomicznie byłoby poprostu wydać te 30 ojro i kupić przystawkę. Tak to będzie masa zabawy (np. dostać to magiczne złącze krwawędziowe).

Ale dla mnie Amiga to zabawa i przyjemność. Do pracy mam zastęp pecetów. Podziwiam determinacje ludzi, którzy pracują na Amigach... ale nie zawsze się da. Altium Designer 6 na Amige raczej nie wyjdzie. Dla mnie przyjemność pogrania w stare gry albo popykania pod amigową konsolą ssh jest bezcenna.

[#10] Re: Amiga 600

@mosfet, post #7

...jakiś wyraźny schemat 600-tki...

jakiś mam, ale nie wiem czy top nie ten sam. W każdym razie, całosć składa się z 39 plików w formacie PNG, spakowana RAR-em, waga ~2,5MB. jest to coś a'la serwisówka, z opisem montażu, skłądania, spisem chyba wszystkich elementów z jakich się składa pł. główna itp.
Jak dla mnie to czytelny. Jako przykład, spójrz na to niżej, jak pasuje Ci jakość skanów, to się podzielę.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.07 17:43
[#11] Re: Amiga 600

@AlaN, post #10

Super :) Jakbym mógł prosić na priv'a

mosfet(ucho_słonia)tlen.pl

[#12] Re: Amiga 600

@mosfet, post #11

Witam szanownych Amigo-maniaków
Zrobiłem takowy RAM expander do A600, dodałem dodatkowe 1MB chip ram, wszystkie niezbćdne sygnały są dostćpne na złączu pod klapką od spodu. Mam schemat oryginalnego expandera A601 z zegarem i chćtnie podzielć sić doświadczeniami jednak chciałbym rozbudować moją 600-tkć o FAST RAM - zbudujmy coś ciekawego !!
Czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam wszystkich :D

[#13] Re: Amiga 600

@Kieriestof, post #12

Jedynym wyjście będzie chyba nakładka na 68000 (jak jest to zrobione w kartach turbo). Schemat będzie ten sam co do A500 - szukaj na aminecie.
Np. to: http://aminet.net/hard/hack/8meg.lha

[#14] Re: Amiga 600

@zyga64, post #13

No OK ale trzeba by zrobic podstawke-nasadke na motorolke plcc, a na zlaczu pcmcia tez sa dostepne wszystkie sygnaly, troche malo miejsca w 600-tce a jak jest HDD wewnatrz to wogole kaplica. Moze by tak zapakowac plyte do obudowy tower od PC-ta ? tylko co z klawiatura bo w A500 i 1200 da sie to zrobic na 5-ciu przewodach a w 600 cala matryca wpieta jest w plyte :(

[#15] Re: Amiga 600

@Kieriestof, post #14

Klawiature zewnetrzna do A600 mozna podlaczyc tak samo jak do A1200.
Poczytaj ten watek:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=9248&t=9233
i ten artykul:
http://www.ppa.pl/artykul_Klawiatura__na_smyczy__1_4_943.html

Ostatnia modyfikacja: 23.04.07 14:47
[#16] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@mosfet, post #1

Witam.
Te pamieci by sie (chyba?) nadawaly. Latwe do pozyskania ze starych grafik PCI.

Part Number = HY514264BJC60
Manufacturer Name = Hyundai Micro Electronics
Average Price = 3.600504
Description = General Purpose Dynamic RAM - EDO Page Mode
Number of Words = 256k
Bits Per Word = 16
t(acc) Max. (S) = 60n
tW Min (S) = 104n
Output Config = 3-State
P(D) Max.(W) Power Dissipation = 1
Nom. Supp (V) = 5
Package = SOJ
Pins = 40
Military = N
Technology = CMOS

Pozdrawiam.
[#17] Re: Amiga 600 "trapdour" RAM expander

@ted, post #16

ted jasne ze sie nadaja, ja takowe mam do swojego chip_ram expandera, szczerze mowiac tez wyciagalem je z karty graficznej.
Dla zainteresowanych zrobieniem dodatkowego Mega chipram uzylem obcietego zlacze (gniazda) PCI, wyprostowalem koncowki i przylutowalem kilkadziesiat przewodow do przygotowanej wczesniej plyteczki z nalutowanymi kosciami DRAM.

[#18] Re: Amiga 600

@Kieriestof, post #17

Witam.
Moglbym prosic o szczegoly. Zalezy mi zwlaszcza na pinout tych pamieci.
Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 27.04.07 09:23
[#19] Re: Amiga 600

@ted, post #18

TED, HY514264 maja identyczna budowe wewnetrzna i uklad wyprowadzen jak kosci DRAM uzyte w A600 9 bitowy adres, 16 bitowa szyna danych oraz sygnaly RAS CAS WE i OE. Zerknij na schemat A600, na zlaczu MEMORY EXPANSION dostepne sa wszystkie sygnaly tylko zeby system widzial dodatkowe 1MB sygnal _UCAS nowych kosci podlaczasz do sygnalu _BCASU(1) a _LCAS do _BCASL(1), reszta sygnalow rownolegle do oryginalnych kosci - powodzenia

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem