[#1]
ustawienia GUI i inne pyt.
Ignorowany przez 30 użytkowników
bawię się w odpicowywanie AOS4.1 pod WinUAE. No i parę pytań w związku z tym mam.
1. w ustawieniach WinUAE mam dodane dwa dyski z hardfile'ów. Pierwszy - główny systemowy, a drugi na różne duperele. No i ikonki dysków ładnie pokazują się na desktopie, tyle że ten drugi zawsze ma na starcie status "Zabezpieczony przed zapisem".
I muszę każdorazowo go zmieniać ręcznie, co jest średnio wygodne. Jak to zautomatyzować, ewentualnie "odbezpieczyć" na stałe?
2. chciałbym zmienić kolor belki okienek. Z tego, co rozumiem, służy do tego opcja w prefsach:
GUI->Kolory->Fill
więc wybieram tam sobie kolor np. czerwony:
po czym w "Ramki->Wygląd->Belka aktywnego okna" gradient zmienia kolor na czerwony, co wydaje się potwierdzać, że jest to właściwa opcja:
Jednak po zapisaniu zmian, restarcie workbencha czy resecie Amigi kolor tła belki okienek pozostaje bez zmian. Za to zmienia się cała reszta obramowania, jak widać na pierwszym obrazku. Więc... o co kaman?
3. odnośnie lokalizacji - czy jest opcja, żeby korzystać z kodowania ISO-8859-2 z polskimi krzakami, za to bez automatycznego przełączania języka interfejsu na polski?
------------
/edit
z pkt. 1 już sobie poradziłem, dopisując na końcu startup-sequence kolejno:
dismount ...
mount ...
assign ...
aczkolwiek nie wiem, czy prościej się nie da. 🤔
Ostatnia aktualizacja: 07.01.2025 19:40:02 przez snajper