kategoria: AmigaOS 4.1
[#1] ustawienia GUI i inne pyt.
bawię się w odpicowywanie AOS4.1 pod WinUAE. No i parę pytań w związku z tym mam.

1. w ustawieniach WinUAE mam dodane dwa dyski z hardfile'ów. Pierwszy - główny systemowy, a drugi na różne duperele. No i ikonki dysków ładnie pokazują się na desktopie, tyle że ten drugi zawsze ma na starcie status "Zabezpieczony przed zapisem". I muszę każdorazowo go zmieniać ręcznie, co jest średnio wygodne. Jak to zautomatyzować, ewentualnie "odbezpieczyć" na stałe?

2. chciałbym zmienić kolor belki okienek. Z tego, co rozumiem, służy do tego opcja w prefsach:
GUI->Kolory->Fill
więc wybieram tam sobie kolor np. czerwony:

po czym w "Ramki->Wygląd->Belka aktywnego okna" gradient zmienia kolor na czerwony, co wydaje się potwierdzać, że jest to właściwa opcja:

Jednak po zapisaniu zmian, restarcie workbencha czy resecie Amigi kolor tła belki okienek pozostaje bez zmian. Za to zmienia się cała reszta obramowania, jak widać na pierwszym obrazku. Więc... o co kaman?

3. odnośnie lokalizacji - czy jest opcja, żeby korzystać z kodowania ISO-8859-2 z polskimi krzakami, za to bez automatycznego przełączania języka interfejsu na polski?

------------
/edit
z pkt. 1 już sobie poradziłem, dopisując na końcu startup-sequence kolejno:
dismount ...
mount ...
assign ...
aczkolwiek nie wiem, czy prościej się nie da. 🤔

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2025 19:40:02 przez snajper
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem