Forum » AROS
[#1] Pendrive...
Jak w temacie - zainstalowałem Arosa na lapku Aristo sprzed kilku lat. Działa całkiem, całkiem...
Ale chciałem podpiąć pena. Trident go widzi - wyświetla informacje co to jest, ale system go nie widzi. Sformatowany jest jako FAT. Gdzie tam szukać przyczyny problemu?

[#2] Re: Pendrive...

@Pero, post #1

dołanczam sie :P jak to zrobić zeby mozna był korzystać z pendraka ?

[#3] Re: Pendrive...

@Pero, post #1

Jedyne, co możecie to popróbować innych ustawień masstorage w prefsach Tridenta.

[#4] Re: Pendrive...

@FOrest, post #3

Tam już namieszałem....

[#5] Re: Pendrive...

@Pero, post #4

Jaki to model pendrive'a?
Sprawdziłem z AROS-em wszystkie peny, jakie mam w domu i wszystkie działają ( PQI Intelligent Stick 2GB, Kingston DT100/8GB, Kingston DT100/2GB, Kingston DTI/1GB i Kingston DTI/512MB, No name 2GB)

Moje ustawienia masstorage.class to:
NAK Timeout 22200ms
Startup delay 000ms
Trim Inquiry On
No initial reset On
Translate CMD6->CMD10 On
Better Removable Support On
reszta off
Max transfer 2MB
fat.handler Dos Type 415400
LUN Settings wszystko On
Buffers 100

Ostatnia modyfikacja: 16.04.2010 18:06:37
[#6] Re: Pendrive...

@FOrest, post #5

Ja mam kingstona data traveler 100 4 GB

[#7] Re: Pendrive...

@Amigowiec_1987, post #6

i Trident go wykrywa a na blacie nie pojawia sie ikonka tak?
Czy Trident podaje jakis błąd? Czy montuje urzadzenie UMSD ?
Coś mi sie obiło o uszy, ze z czwórkami jest problem. Mam gdzieś takiego pendriva, ale muszę poszukać...

[#8] Re: Pendrive...

@FOrest, post #7

Znalazłem moja czwórkę i działa jak pozostałe...
Data Traveller 4GB (DT100/4GB).
Używam Icaros Desktop 1.2.1...
Jeśli masz takie same ustawienia masstorage.class i tą sama wersję Icarosa to jedyne, co może byc nie tak to inny nić FAT typ plików lub uszkodzony pen... Tak myslę ale może jest jeszcze jakaś inna przyczyna...

[#9] Re: Pendrive...

@FOrest, post #8

jak go podłącze do kompa to wykrywa go ale nie pojawia mi sie do niego ikonka...pen drive jest na pewno sprawny bo pod windowsem go wykrywa ma system FAT...

więc nie wiem w czym problem :(

[#10] Re: Pendrive...

@Amigowiec_1987, post #9

To samo...

[#11] Re: Pendrive...

@Pero, post #10

W tej sytuacji pożyczyłbym innego pendraka i sprawdził, czy on też nie działa. Jak już napisałem u mnie działają WSZYSTKIE.
Nie napisaliście jaki komunikat błędu wypluwa Trident...

[#12] Re: Pendrive...

@FOrest, post #11

Jedyne informacje Tridenta:
Loading Filesystem devs:fat.handler from RDB Failed
Loading Filesystem devs:fat.handler via DOS Failed
experimental aros patch to load /devs/fat.handler
mounted usbscsi.device unit 0 as umsd
I tyle na temat pena... :D

[#13] Re: Pendrive...

@Pero, post #12

No to wiemy już, ze problem jest związany z FAT.
Może ponowny format w FAT16?

[#14] Re: Pendrive...

@FOrest, post #13

kolejny....? :D

[#15] Re: Pendrive...

@Pero, post #14

Nie wiem, co jeszcze mogę Ci poradzić. Próbowałes z innym penem?
Możesz też podmienić fat.handler... Ja przy dzisiejszych cenach kupiłbym po prostu innego pena, chyba, ze sprawdzałeś inne i tez nie działają. Jak napisałem wyżej u mnie działają wszystkie a także dysk sata 2,5" w obudowie zewnętrznej...

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2010 20:18:21
[#16] Re: Pendrive...

@Pero, post #14

Wypróbuj nowy fat.handler. Jest dostępny w najnowszych Nightly Builds. Najprościej ściągnij wersję mingw32 AROS-a i wyłuskaj z devs fata.

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem