kategorie: Dyski twarde, Karty graficzne, Karty muzyczne, Karty procesorowe, Komputery, Kontrolery, Płyty główne, Stacje dyskietek
[#1] Rozbudowa A500 rew.6a (Laik)
Witam szeroki uśmiech
Ostatnio wpadła mi w ręce Amiga500 rev.6a plus rozszerzenie 512kb ram pod klapką z przełącznikiem, ale chyba mi się nie przyda. Za dzieciaka miałem A500+ Potem już tylko PC i dopiero teraz zdałem sobie sprawę z tego jaki to mogł być fajny komp nawet w końcu lat 90tych i początku lat 2000. Troszkę poczytałem na ten temat i zauważyłem, że w dzisiejszych czasach najprostszy sposób to wstawienie karty typu Pistorm, Vampire, Warp i w sumie to wszystko, ale czy to jest jeszcze Amiga czy już inny komp w skórze Amigi bo np. Pistorm to jest Raspbery czyli osobny komp w kompie nawet 1,4Ghz.szeroki uśmiech Na początku chciałem zbudować Amigę na maksymalne rozszerzenia z epoki, ale jednak chciałbym mieć możliwość pobawić się Amiga też w coś nowocześniejszego jak Quake, firmy,muzyka,itp. żeby to jakoś działało szeroki uśmiech
Mam Amigę 500rev.6a 512kb na płycie głównej+512kb pod klapką. Wiem że muszę dolutowac Dodatkowe 512 na płycie głównej. Jakie to ramy, gdzie je kupić? Ile mogę mieć maksymalnie ramu w Amidze500 rev.6A? Czy w ogóle muszę dodawać ramu skoro i tak wsadzę tam kartę rozszerzenia typu pistorm, co jeszcze muszę wymienić? Poniżej foto Pozdrawiamszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 21:19:06 przez mass

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 23:02:15 przez mass
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem