[#1]
Rozbudowa A500 rew.6a (Laik)
Witam

Ostatnio wpadła mi w ręce Amiga500 rev.6a plus rozszerzenie 512kb ram pod klapką z przełącznikiem, ale chyba mi się nie przyda. Za dzieciaka miałem A500+ Potem już tylko PC i dopiero teraz zdałem sobie sprawę z tego jaki to mogł być fajny komp nawet w końcu lat 90tych i początku lat 2000. Troszkę poczytałem na ten temat i zauważyłem, że w dzisiejszych czasach najprostszy sposób to wstawienie karty typu Pistorm, Vampire, Warp i w sumie to wszystko, ale czy to jest jeszcze Amiga czy już inny komp w skórze Amigi bo np. Pistorm to jest Raspbery czyli osobny komp w kompie nawet 1,4Ghz.

Na początku chciałem zbudować Amigę na maksymalne rozszerzenia z epoki, ale jednak chciałbym mieć możliwość pobawić się Amiga też w coś nowocześniejszego jak Quake, firmy,muzyka,itp. żeby to jakoś działało
Mam Amigę 500rev.6a 512kb na płycie głównej+512kb pod klapką. Wiem że muszę dolutowac Dodatkowe 512 na płycie głównej. Jakie to ramy, gdzie je kupić? Ile mogę mieć maksymalnie ramu w Amidze500 rev.6A? Czy w ogóle muszę dodawać ramu skoro i tak wsadzę tam kartę rozszerzenia typu pistorm, co jeszcze muszę wymienić? Poniżej foto Pozdrawiam
Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 21:19:06 przez mass
Ostatnia aktualizacja: 27.02.2026 23:02:15 przez mass