[#1]
A4000 rev B nie wykrywa fastu
Hej
Jest na tym forum kilka naprawdę tęgich głów, może pomożecie rozwiązać mi mój problem.
Tak więc historia pacjenta:
Amigę dostałem do przejrzenia, recapu zasilacza, dołożenia BFG9060, podtrawienia systemu.
Amiga zakupiona w GB już naprawioną po dość sporym wylewie kwasu z baterii.
Już wtedy nie trzymała czasu, a późnij okazało się że dopiero po 3 lub więcej resecie resetuje się poprawnie, standardowo reset-czerwony ekran. Nieważne czy z klawiatury czy zwierając na płycie (ale to chyba to samo).
Odprawiłem czary - odsłoniłem ścieżki, pocynowałam, poprawiłem większość lutów w okolicy i zegar i reset zaczęły działać. Amiga z BFG, i innymi dodatkami działała stabilnie, po instalacji BFG wyrzuciłem fast z płyty by nie spowalniał.
Amiga wróciła do mnie od właściciela z adnotacją że nie wykrywa fastu na płycie. Działa z BFG (060 na 100Mhz), ZZ9000, dysk karta SD, CD-ROM, system 3.2 grzebany super stabilnie.
Wszystkie połączenia z gniazdami simm do buforów 74F245 i dalej sprawdziłem, U891 wymieniłem na nowy(źródło albo TME albo mouser), odtworzyłem ścieżki pod nim.
Testuje gołą płytę tylko Chip, fast 4 kości po 4Mb, karta procesorowa Commodore A3200/A3400 lub BFG9060, dysk, kick 3,2 lub diagrom V2,
Biję głową w mur i brakuje mi koncepcji co sprawdzać dalej (nie mam oscyloskopu)
Link do zdjęć https://drive.google.com/drive/folders/1X4JiDFqmqHMKuQZE8neoTS2he9q7jYgY?usp=sharing
I jeszcze komputer dostał nieźle od kurierów, kilka razy, dotarł do mnie z A2091 z dyskiem wyłamane zaczepy do kart, ode mnie dotarł do właściciela z latającą BFG, z powrotem do mnie BFG tak dostał że wyskoczyło śmigło z wentylatora.
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie celne podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ostatnia aktualizacja: 13.09.2026 14:00:16 przez MarekG1