kategoria: Płyty główne
[#1] A4000 rev B nie wykrywa fastu
Hej
Jest na tym forum kilka naprawdę tęgich głów, może pomożecie rozwiązać mi mój problem.
Tak więc historia pacjenta:
Amigę dostałem do przejrzenia, recapu zasilacza, dołożenia BFG9060, podtrawienia systemu.
Amiga zakupiona w GB już naprawioną po dość sporym wylewie kwasu z baterii.
Już wtedy nie trzymała czasu, a późnij okazało się że dopiero po 3 lub więcej resecie resetuje się poprawnie, standardowo reset-czerwony ekran. Nieważne czy z klawiatury czy zwierając na płycie (ale to chyba to samo).
Odprawiłem czary - odsłoniłem ścieżki, pocynowałam, poprawiłem większość lutów w okolicy i zegar i reset zaczęły działać. Amiga z BFG, i innymi dodatkami działała stabilnie, po instalacji BFG wyrzuciłem fast z płyty by nie spowalniał.
Amiga wróciła do mnie od właściciela z adnotacją że nie wykrywa fastu na płycie. Działa z BFG (060 na 100Mhz), ZZ9000, dysk karta SD, CD-ROM, system 3.2 grzebany super stabilnie.
Wszystkie połączenia z gniazdami simm do buforów 74F245 i dalej sprawdziłem, U891 wymieniłem na nowy(źródło albo TME albo mouser), odtworzyłem ścieżki pod nim.
Testuje gołą płytę tylko Chip, fast 4 kości po 4Mb, karta procesorowa Commodore A3200/A3400 lub BFG9060, dysk, kick 3,2 lub diagrom V2,
Biję głową w mur i brakuje mi koncepcji co sprawdzać dalej (nie mam oscyloskopu)
Link do zdjęć https://drive.google.com/drive/folders/1X4JiDFqmqHMKuQZE8neoTS2he9q7jYgY?usp=sharing
I jeszcze komputer dostał nieźle od kurierów, kilka razy, dotarł do mnie z A2091 z dyskiem wyłamane zaczepy do kart, ode mnie dotarł do właściciela z latającą BFG, z powrotem do mnie BFG tak dostał że wyskoczyło śmigło z wentylatora.
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie celne podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2026 14:00:16 przez MarekG1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem