[#1] Mac, pamięć...
No to jestem w kropce.
Zainstalowałem Shapeshiftera, dorwałem (nie pytajcie skąd) plikopartycję z MacOS 7.6.1. Usiłuję teraz zainstalować pewne archiwum SMI. Pliki przegrane, przechodze na MacOS-a, kilikam na ikonę i dostaję interesujący komunikat, że jest za mała ilość pamięci. Zaznaczam plik, daję "Get Info" i dostaje komunikat, że za mało pamięci!!! Tymaczasem emulowany Mac ma ustawione prawie 50 MB pamięci, a gdy sprawdzam, jaki jest najdłuższy wolny blok, to stoi jak wół, że ma on ponad 45 MB. Co jest?!

[#2] Re: Mac, pamięć...

@OSH, post #1

czy tak sie dzieje z kazdym archiwum ?
czy na plikopartycji jest wystarczajaca ilosc wolnego miejsca?
czy masz pewnosc ze archiwum nie jest uszkodzone?
[#3] Re: Mac, pamięć...

@Norbert, post #2

Nie mam żadnej pewności...staram się postępować zgodnie z instrukcją podaną w MA 3/98...nie dodałem, że wszystko to dzieje sie pod WinUAE, może to ma tez cos do rzeczy..

[#4] Re: Mac, pamięć...

@OSH, post #3

sprobuj uruchomic system bez "zwieszek"
przytrzymaj SHIFT podczas startu MacOS
[#5] Re: Mac, pamięć...

@OSH, post #1

Czym rozpakowujesz to archiwum?
spróbuj temu programowi, którym rozpakowujesz, przydzielić więcej pamięci. W jego ikonce to się robi.
[#6] Re: Mac, pamięć...

@Daclaw, post #5

Ja już dokładnie wiem co się dzieje. Oczywiście - nie przegrałem plików typu Resource. Nic dziwnego, że Mac głupiał. Problem polega na tym, że nie wiem, jak te pliki przegrać. Sprawa wygląda o tyle pochyło, że w MA 3/98 znalazłem informację, że jednym z filesystemów CD, kóry obsługuje ponoć wyświetlanie plików resource jest AMICDFS. Zainstalowałem to cudo, ale i tak nie widzę plików o rozszerzeniu .rs. Być może winny jest tu WinUAE, ale może mi ktoś powiedzieć, jak to z tym wyświetlaniem .rs-ów jest?

Ostatnia modyfikacja: 22.05.2010 14:51:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem