[#1] Błagam... pomocy ze sterownikami
Mam pewien problem ze sterownikami do karty graficznej mojego laptopa, a jest to ATI Mobility Radeon 7500 32MB 4x AGP. Jeżeli zainstaluje sterowniki wyższe niż ATI Catalyst 3.11, to wtedy system przestaje widzieć kartę jako akcelerator 3D i praktycznie żadna gra nie uruchamia się. Żadnych rezultatów nie daje wielokrotna instalacja Dirext 9.0c. Jedynie powrót do starych sterowników odblokowuje funkcje 3D. Kontynując ostatnio wynalazłem program DH Mod Tool, który umożliwia instalację nawet najnowszej wersji ATI Catalyst dla starszych kart, np. wersja 8.8 nie posiada sterowników dla mojej karty, a ten mały program umożliwił mi ich instalację. Wtedy mogłem cieszyć się najnowszą wersją Catalyst Control Center, która udostępnia lepsze ustawienie karty, a która dedykowana jest tylko dla nowych modeli.

Sumując chciałbym mieć zainstalowane nowe sterowniki razem z CCC, a jednocześnie aby funkcje 3D były aktywne. Tutaj pytanie czy ktoś zna jakiś trik, programik, bądź sprawdzony sposób który umożliwi mi realizację mojego celu?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam i z góry Dziękuję.

[#2] Re: Błagam... pomocy ze sterownikami

@Jedi_Amiga, post #1

A u producenta pomocy szukałeś? Na stronie producenta laptopa albo forum? Co prawda nie mam laptopa ale znajomi mający z czyms problemy rozwiązywali je zazwyczaj sterownikami ze strony producenta laptopa.
[#3] Re: Błagam... pomocy ze sterownikami

@Jedi_Amiga, post #1

Albo daj sobie spokój z popieprzonym Catalystem i zainstaluj stery Omega stąd:

http://www.omegadrivers.net/ati.php

Nowe Catalysty (jak zresztą zauważyłeś) nie wspierają Twojej karty (brak sterowników do kart serii 7xxx, 8xxx, 9000-9250). Omega jak najbardziej, dodatkowo oferując większą funkcjonalność od Catalystów.
[#4] Re: Błagam... pomocy ze sterownikami

@Jedi_Amiga, post #1

Miałem dokładnie to samo z Radeonem 9800Pro. Na sterach wyższych niż 3.xx (próbowałem wersji 6.x i 7.x) mogłem mieć tylko pulpit. Gry wyrzucały komunikaty, że np. potrzeba 32MB na uruchomienie aplikacji (kiedy karta miała 256MB).

Zostałem więc przy starych sterownikach, a to co się nie uruchamiało (bo wymagało np. nowszych sterów) - odpuściłem. Odpuściłem i wymieniłem na GeForce 7900 (potem 8800), zdecydowanie mniej problemów.

A mogę wiedzieć Łukasz, w co chcesz zagrać na takiej karcie? ;)

[#5] Re: Błagam... pomocy ze sterownikami

@El Amigos, post #4

Generalnie laptop służy mi do pracy. Ale czasami podczas tej pracy jest wolna chwila i wtedy można w coś mało wymagającego popykać np: Call of Duty 1 i 2, albo GTA 3, ewentualnie Doom3 (na najniższych detalach hehe).

Ale Akceleracja nie jest mi potrzebna tylko do gier, są różne programy które "czują się" lepiej mając do dyspozycji funkcję 3D, choćby Ashampoo Burning Studio 7, lub 8 wykorzystują funkcję 3D do renderowania obrazu podczas tworzenia płyt VideoDVD, że o Photoshop CS3 nie wspomnę.

[#6] Re: Błagam... pomocy ze sterownikami

@Jedi_Amiga, post #5

A propos sterowników Omega, o których wspomniał wyżej APC74, to je też już dawno sprawdziłem. Są dobre, ale funkcje 3D nie dostępne.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem