[#1]
Elektrownia na Alge Chlorella w Polsce?
Artykuł ciekawy, czytałem jakiś czas temu, może jeszcze kogoś zainteresuje. Polecam.
Już za trzy lata we wschodniej Polsce ma powstać pierwsza w Europie elektrownia zasilana algami - informuje Dziennik (29.12.2008 r.).
Z alg, czyli glonów, produkowane są już biopaliwa do tankowania samochodów czy nawet samolotów. Ale elektrownia napędzana algami to całkowita nowość.
Aby uzyskać taką samą moc z biopaliwa tradycyjnymi metodami, trzeba by zasiać 45 tys. hektarów rzepakiem. Plantacja z alg zajmie pięć hektarów” - mówi Tadeusz Zakrzewski, prezes Krajowej Izby Biopaliw, który doradza inwestorom.
http://www.eioba.pl/a93304/stop_nuklearnemu_koszmarowi_elektrownia_na_glony_tak
Co to są Algi?
Algi są prostymi jednokomórkowcami o mikroskopijnej wielkości kilku mikronów. Występują także duże algi o kształtach drzewiastych ze zorganizowaną strukturą tworzące prawdziwy podwodny las. Na naszej planecie w morzach i wodach słodkich żyje łącznie około 23000 rodzajów alg. Większość z nich istnieje od zamierzchłych czasów. Mimo, że w Japonii i Chinach algi są znane od dawna to w Europie dopiero w połowie XX wieku pojawiły się pierwsze opracowania naukowe na ich temat. Od tego czasu wiedza o niezwykłych właściwościach alg znacznie się wzbogaciła. Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje alg: słodkowodne i morskie.
Algi morskie charakteryzują się dużą zawartością białka oraz jodu. Duża zawartość jodu jest głównym elementem różniącym algi morskie od słodkowodnych. Zasolenie wody gra ważną rolę w koncentracji składników odżywczych w komórkach alg. Algi słodkowodne charakteryzują się szczególną koncentracją ważnych substancji odżywczych. Ich bezcenne białka pozwalają na szybką odbudowę i regenerację zniszczonych komórek oraz tkanek organizmu. Algi te doskonale nadają się do hodowania, gdyż namnażają się z zawrotną prędkością. Z alg korzystają profesjonalni sportowcy jako świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, które jest łagodniejsze dla układu pokarmowego i przedewszystkim nie obciąża nerek tak białka pochodzenia zwierzęcego.