[#1] Elektrownia na Alge Chlorella w Polsce?
Artykuł ciekawy, czytałem jakiś czas temu, może jeszcze kogoś zainteresuje. Polecam.

Już za trzy lata we wschodniej Polsce ma powstać pierwsza w Europie elektrownia zasilana algami - informuje Dziennik (29.12.2008 r.).

Z alg, czyli glonów, produkowane są już biopaliwa do tankowania samochodów czy nawet samolotów. Ale elektrownia napędzana algami to całkowita nowość.

Aby uzyskać taką samą moc z biopaliwa tradycyjnymi metodami, trzeba by zasiać 45 tys. hektarów rzepakiem. Plantacja z alg zajmie pięć hektarów” - mówi Tadeusz Zakrzewski, prezes Krajowej Izby Biopaliw, który doradza inwestorom.

http://www.eioba.pl/a93304/stop_nuklearnemu_koszmarowi_elektrownia_na_glony_tak

Co to są Algi?

Algi są prostymi jednokomórkowcami o mikroskopijnej wielkości kilku mikronów. Występują także duże algi o kształtach drzewiastych ze zorganizowaną strukturą tworzące prawdziwy podwodny las. Na naszej planecie w morzach i wodach słodkich żyje łącznie około 23000 rodzajów alg. Większość z nich istnieje od zamierzchłych czasów. Mimo, że w Japonii i Chinach algi są znane od dawna to w Europie dopiero w połowie XX wieku pojawiły się pierwsze opracowania naukowe na ich temat. Od tego czasu wiedza o niezwykłych właściwościach alg znacznie się wzbogaciła. Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje alg: słodkowodne i morskie.

Algi morskie charakteryzują się dużą zawartością białka oraz jodu. Duża zawartość jodu jest głównym elementem różniącym algi morskie od słodkowodnych. Zasolenie wody gra ważną rolę w koncentracji składników odżywczych w komórkach alg. Algi słodkowodne charakteryzują się szczególną koncentracją ważnych substancji odżywczych. Ich bezcenne białka pozwalają na szybką odbudowę i regenerację zniszczonych komórek oraz tkanek organizmu. Algi te doskonale nadają się do hodowania, gdyż namnażają się z zawrotną prędkością. Z alg korzystają profesjonalni sportowcy jako świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, które jest łagodniejsze dla układu pokarmowego i przedewszystkim nie obciąża nerek tak białka pochodzenia zwierzęcego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem