[#1] piwo != cudowne panaceum.
Andrzej Drozd pisze tutaj: http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?id=8421&poststart=25#86790 :

Alkohol to naturalny środek dezynfekujący, odrobaczający i mordujący wszelkie bakterie oraz zapobiegający zakażeniom i infekcjom typu grypa.
Dlaczego piwosze rzadko chorują? A no dlatego.

Oczywiście są skutki uboczne. Nie mogą używać ludzie chorzy na serce, wątrobę i inne choroby.
Tak czy inaczej marskość wątroby to mit! A Piwo nawet regeneruje wątrobę.
Marskości conajwyżej doczekają się ludzie którzy mieszają lekarstwa lub dopalacze z alkoholem.


Andrzej, weź się nie wydurniaj. Spróbuj zdezynfekować coś 4-6% roztworem alkoholu (albo inaczej, zostaw piwo - najlepiej nie pasteryzowane - na tydzień i obejrzyj co wyrosło :) ). Nawet wódczane 40% to za mało do dezynfekcji. Jeśli etanol jest taki morderczy jak piszesz, to jakim cudem drożdże spokojnie sobie w nim fermentują i pączkują w najlepsze do 12% (a przy 12 wcale nie giną)?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem