[#1]
Prośba o pomoc w sprawie monitora
Witam
Mam nastepujący problem z monitorem-samsung t240:
Po uruchomieniu się biosu, oraz w trakcie instalacji windowsa, monitor zachowuje sie normalnie-tzn. nie miga, ani nie szuka źródła sygnału. Na zainstalowanym już windowsie(nie zależnie jakim),monitor zaczyna migać-przeważnie podczas logowania się windowsa, chociaż bywa że od razu również.Monitor miga non stop szukając sygnału(analog/digital/hdmi). Dodam że monitor zaczyna migać również gdy pc-et jest wyłączony, a monitor działa w trybie standby. Posty z płyty głównej pokazuj, że wszystko jest o.k . w wymienionym monitorze w celu pewności, wymieniłem już każdy rodzaj kabli sygnałowych:-
hdmi
-d-sub
-dvi
Na każdym sytuacja się powtarza, mimo ustawienia w menu monitora , wyboru źródla na manual,-docelowo dvi-monitor szuka dakej.W końcu jak juz znajdzie Poprawne źródło(dvi)-obraz przez chwilę jest widoczny, poczym gaśnie i monitor dalej nie wiedziećczemu szuka sygnału.Jeżeli monitor już wyświetli obraz i znajdzie źródło -to obraz jest idealny -tzn. prawidłowo ostry ,równomiernie podświetlony, o naturalnych kolorach itd.Wgrywałem już inny sterownik -bez powodzenia,monitor nie działa także bez niego.
Na innym komputerze, podpinajać monitor -sytuacja się powtarza.
Z kolei podpinając inny monitor tez Samsunga,wszystko jest jak być powinno(monitor tylko raz przy starcie znajduje od razu dobry sygnał(dvi) i juz więcej później o nie nie pyta).
żeby całkowicie wyeliminować winę pc-ta, podłączyłem monitor do konsoli xbox 360 przez kabel hdmi-sytuacja ta sama, obraz zyleta na full hd- alepo chwili zaczyna migac i szuka sygnału.Muszę jeszcze napisać że monitor mam nie całe trzy lata i działał dobrze. Sytuacja pogorszyła się kwartał temu az monitor zaczął mrugać , ale raz lub dwa i wszystko było potem o.k. Terza z nim nie da sie już nic zrobić?
Monitor już niestety nie jest na gwarancji.Dzwoniłem na infolinię Samsunga nic nowego mi nie powiedzieli.Wymieniłem tez kabel zasilający na inny.
Dziękuję wszystkim za pomoc w imieniu przyjaciela.:)