[#1] Raspberry Pi 4
Czy ktoś już ma?
Ja działam na tym komputerku od wczoraj i wrażenia mieszane. Procesor, szczególnie @1750MHz jest całkiem żwawy a i jest zero problemów z pamięcią bo tej jest aż 4GB
Trochę sprawa sterownika video niedomaga ale ogólnie to działa, szczególnie najważniejsza funkcja: video. Za to tylko w programach do tego przeznaczonych bo już w przeglądarkach można zapomnieć o płynności w jakiejkolwiek jakości.
Dźwięk z wyjścia słuchawkowego to chyba na pinach PWM jest zrobiony i tak właśnie brzmi ! No ale od tego są karty dźwięku na USB.

W porównaniu do chińskiego tabletu na Atomie wydaje się mieć lepszą wydajność procesora ale za to mysz bardziej laguje (żadnej tragedii, porównywalny efekt opóźnienia jak na niektórych telewizorach), zresztą przez "fake" akcelerację 3d bo na sterowniku bez niej mysz jest płynna i reaguje szybko. Na Atomie wszystkie przeglądarki obsługują video 1080p bezpośrednio z przeglądarki ale ogólnie chyba szybciej go zmulić zadaniami czysto na procesor typu otworzenie wielu stron. W sumie to nie dziwi bo A72 to szybki rdzeń jeśli nie szybszy od Atoma per clock a i zegar większy też. Szybciej ale w sumie porównywalnie. Wydajność filmów jest porównywalna. Nie patrzyłem jednak filmów h265 4k, tutaj chyba malina będzie miała przewagę choć w sumie nie wiem czy przypadkiem ten Atom też nie ma takiej akceleracji. 3d to już jednak przepaść. Quake3 na Atomie lata 1600x1200 w prawie 60fps a PRi4 nie robi stabilnych 30fps w 640x480 i jeszcze migają tekstury. Czekamy więc na stabilny dobry driver video.

Jest to moja pierwsza malina. Przed poprzednimi modelami powstrzymywała mnie mała ilość pamięci i powolne USB i sieć. Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo to taki idealny sprzęcik aby pobawić się na maksa linuxem. Od Linuxa na PC mam zbyt wiele wymagań a ostatecznie Windows zawsze działa lepiej i robi wszystko co od niego wymagam. Tutaj jest Linux i nie ma X86 a więc i Wine i takich tam sugerujących "zainstaluj sobie pan lepiej łindowsa"

Ważna uwaga: bez jakiegoś radiatora to się nie obędzie. W sumie trochę wątpię czy w ogóle na pasywnym radiatorze da się uniknąć throttlingu jak się to zamknie w obudowę...
Obecnie mam improwizowany setup złożony z chłodzenia z Radeona 9550 który zamontowany jest na przedłużce z krążka magnezu. Może to nie najbardziej termoprzewodzący metal na świecie ale na pewno najbardziej cool pomysł ok, racja Temperatury to po OC (1750cpu/750gpu) przy obciążeniu 4 rdzeni i GPU to jakieś 54 stopnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem