Komentowana treść: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
[#1] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
Jak widac Quake rzadzi ;)

Quake na pierwszym, Quake II na piatym a jak widac po polu "Gorace tematy" w aktualnosciach Quake jest najczesciej komentowanym zjawiskiem ;)

Breathless jest wg mnie mala niespodzianka (7 miejsce). Jak na gre tego typu to calkiem niezle.

Dla porownania: Genetic Species zajmuje 11 miejsce (41 pukntow),

Nemac IV ma 17 punktow, Alien Breed 3D (16), Alien Breed 3D II: The Killing Grounds (15), Cytadela (13), Doom I/II (12), etc.

A takie Shogo MAD jest daleko w "topku" i ma tylko 4 punkty...

Moze to za sprawa opisu Breathless na stronie PPA? :)

Troche dziwne dla mnie jest, ze Foundation zajmuje 23 miejsce a Foundation DC jest na 43 miejscu!

Podobnie z Alien Breed 3D i Alien Breed 3D II-TKG, ale co kto lubi ;)
[#2] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
Payback musi wygrac!!! :)
[#3] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #653

Po prostu w styczniu było więcej głosujących 'starej daty'. ;)

Wystarczy, że dwie osoby dadzą grę na pierwszym miejscu i już ona jest wysoko (Breathless).
[#4] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #653

Shogo jest dobra gra, ale trudno dostepna (wysoka cena oraz wysokie wymagania sprzetowe) dlatego malo osob jej uzywa.
[#5] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
Mam Shogo i calkiem mocny sprzet (jak na "klasyka") i gierka ledwo u mnie przedzie. Ciekawe, bo wyglada ubozej niz np. Quake, który pomyka az milo :) A poza tym, (IMHO) to jest dosc nudna gra (Shogo, of course)...
[#6] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #666

Co sadzisz o Genetic Species? Niedawno na nowo odkrylem ta gre dzieki audiotrackom. Wczesniej zabardzo wymagalem od niej "Quake'owania". Dopiero gdy wypalilem plytke razem z podkaldami muzycznymi poczulem klimat tej gry. Ta gra tak duzo traci bez muzyki.

[#7] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #666

Ale na tzw. "duzych Amigach" Shogo na pewno dziala kilka razy szybciej. Nie wiem jak dokladnie jest bo jeszcze nie mialem okazji zagrac, ale chyba nie jestem daleki od prawdy :)

BTW Ale Ci się Baronie trafił piekielny numer komentarza ;) :)
[#8] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #667

Kiedys Genetic Species calkiem mnie pochlonelo. Klimat ma niepowtarzalny. W zadnej amigowej grze nie slyszalem tak dobrze wykonanych efektow dzwiekow w prawdziwym stereo. Zgaszone swiatelko, podkrecone glosniki - jeden z prawej, drugi z lewej - po prostu bomba! Polecam wszystkim, ktorzy jeszcze nie grali w te gre!
[#9] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #669

Ooooooooo... Fakt - numer komentarza odpowiedni do osoby :) INTROBIO AD ALTARE LUCIFERI IN NOMINE DEI NOSTRI SATANAS!
[#10] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #667

Zabij mnie, ale... nie podoba mi sie ta gra ani troche. Moze sie rozpaslem Quakiem, ale dla mnie GS nie ma absolutnie zadnej przewagi na "Klejkiem", zadnej.
[#11] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #681

Afe, bo poleje kubelkiem zimniutkiej, swieconej wody, albo w dyby zamkne, a jak nie to bez butow zmusze do wejscia na Kasprowy Wierch...

[#12] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #685

Musialem to napisac - FFF zobowiazuje :)
[#13] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #682

Ciekawe co by bylo gdyby Genetic Species wykorzystywalo PPC...
[#14] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #699

I Warp3D! Wtedy może jakoś mógłbym sobie pograć, bo na razie jako uzupełnienie PPC mam 040/40 co nie pozwala GS rozwinąć skrzydeł.
[#15] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #702

Ile klatek chodzi na Voodoo np. w 640x480?

[#16] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
Niewiele, niewiele... Aktualnie nie mam zainstalowanej tej gry i miejsca na dysku tez nie mam by to zrobic (oba dyski zawalone muzyka ;)), ale z tego co pamietam to na 640x480 grac sie raczej nie dalo. W najblizszm czasie nie mam zamiaru tego sprawdzac - wole odpalic sobie GLQuake_blitz i rozkoszowac swoje oczeta znakomitymi efektami swietlnymi :)

Co ciekawe, czlowiek strasznie sie "rozpasl" przy dobrych graficznie grach: teraz w zyciu bym nie spojrzal na takiego Dooma (1 lub 2), a poza tym dziala u mnie za szybko ;) Z gier "doomopodobnych" jedynie stara dobra polska Cytadela ma dla mnie jeszcze jakas wartosc, tylko szkoda, ze nie dziala na kartach gfx, szkoda...
[#17] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
A RTGMaster w wersji PPC ?

I czy jest roznica w grafice gry Genetic Species przy rozdzielczosci 320x240 (lub 320x256) a 640x480?

Nie wiem jak innym, ale mi sie wydaje ze grafika pozostaje taka sama (chyba, ze czegos nie zauwazylem, ale mysle ze to jest tylko takie skalowanie grafiki z 320x240 na sile i wyswietlenie tego na 640x480) tylko rozdzielczosc wyzsza i to powoduje spowolnienie dzialania gry. Ja gralem i gram w 320x240 bo roznicy w stosunku do 640x480 (poza spowolnieniem dzialania gry) nie widze.
[#18] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #710

grxmrx: Masz racje. Jezeli w 640x480 gra zwalnia chociaz troszeczke to zupelnie sensu grac w takiej rozdzielczosci. Oczywiscie w przypadku tej konkretnej gry. Jedyne co bedzie lepsze to same krawedzie wektorowych czesci (scian). Tekstury pokrywajace te wektorowe elemety beda poprostu zeskalowane. Gdyby gra korzystala jeszcze akleceratora 3D to tekstury te bylyby przynajmniej filtrowane (wygladzane), a tak to sa IDENTYCZNE jak w lowresie. Do tego tekstury te sa pewnie bardzo male wiec polepszenie rozdzielczosci ekranu nie ujawni jakis nowych szczegolow. Bedzie moze troche lepiej na teksturach odladanych z duzej odleglosci (jakas sciana daleko od gracza) - tam gdzie tekstura jest juz pomnijeszana a nie powiekszana. Genetic jest raczej stara gra i nawet nie ma w nim obiektow 3D. Postacie sa plaskimi bitmapami nie sa jakies ogromne. Roznice przy zwiekszeniu rozdzielczosci bedzie widac tylko na postaciach ktore sa pomnijeszane (czyli sa daleko).
[#19] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #711

Bosz... literownki rules:). Jakby ktos pytal to wszystko zwale na Macowke i jej wyklepana klawiature;).
[#20] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #712

Po co? Macowka SUPER. Lepiej zwalic na grzyba. Dajmy na to: pecet w elektrowni dostal "hopla" i za nim wlaczyl sie tryb awaryjny nastapil bardzo krotkotrwaly spadek zasilania, co objawilo sie przeklamaniem danych podaczas wysylania twojego komentarza, hehe

[#21] Re: Games TOP10 - podsumowanie Stycznia
W odpowiedzi na komentarz nr #669

Zgadza sie Shogo pomyka az milo na Pegazie/MOS'ie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem