Komentowana treść: Shogo po polsku
[#1] Re: Shogo po polsku
Ooo milo:). Jestem zdziwiony, ze ktos cos takiego zrobil. Czyzby w Polsce sprzedano wiecej niz 5 kopii Shogo? Gra jest bardzo fajna ale jakos wierzyc mi sie nie chce zeby nasi biedni rodacy kupili ja w takiej ilosci ze az zasluzyli na locale. No chyba, ze ktos to zrobil za darmo. Czy ktos wie na czym polegalo lokalizowanie tej gry? Nie jestem pewien ale czy przypadkiem tam nie ma mowionych tekstow? Hmmm... nie wiem - moglo mi sie pomylic z FreeSpace (tam sa bankowo). Wtedy praca przy localach znacznie sie komplikuje. Jezeli do tego dochodza jakies napisy na grafice (nie te ktore sa dostepne w postaci jakiegos zewnetrznego pliku) to juz jest wiecej grzebania. Praca wtedy nie konczy sie "tylko" na przetlumaczeniu. Wiec jak jest? Ktos wie? No i chetnie dowiedzialbym sie komu zawdzieczamy te mila niespodzianke:).
[#2] Re: Shogo po polsku
W odpowiedzi na komentarz nr #927

O tym, iż zaczęliśmy tłumaczenie Shogo była informacja na naszej stronie już chyba w marcu 2002 roku. Niestety wtedy ta informacja okazała się falstartem. Trudno jest tłumaczyć grę nie widząc jej w dzialaniu i nie mając możliwości sprawdzenia tłumaczenia w praktyce (nie mieliśmy amigowej wersji Shogo, a nawet mając ją nie mielibyśmy jak sprawdzić tłumaczenia w praktyce, gdyż plik lokalizacyjny wygląda na część programu, który potem musi zostać przekompilowany, a my otrzymaliśmy jedynie sam plik z ciągami występującymi w grze). Tekstury jak również teksty mówione ni zostały przetłumaczone, gdyż równiż takowych nie otrzymaliśmy (o ile w przypadku tekstur problemem zbyt wielkom by nie była zmiana napisów na nich, to już w przypadku dokonania lokalizacji wypowiedzi mówionych pojawiają się problemy, skąd wziąść sprzęt do tego niezbędny, skąd wziąść lektorów etc.). A więc lokalizacja obejmuje tłumaczenie tekstów pojawiających się w grze w postaci pisanej (opcje, cele misji, podpisy pod dialogami).

A tę miłą niespodziankę zawdzięczacie Danielowi Sternikowi oraz Mariuszowi Danilewiczowi. Niestety z przyczyn technicznych nie byłem w stanie umieścić tej informacji (ani żadnej innej w tej chwili) na stronie ATO (brak dostępu do konta, nie wiem o co chodzi), stąd ta informacja została umieszczona tylko na tym serwisie.

Pozdrawiam
Mandi^ATO
[#3] Re: Shogo po polsku
Ciekawe czy przy okazji poprawili odrobinę chociaż bugi samej konwersji.
[#4] Re: Shogo po polsku
W odpowiedzi na komentarz nr #930

Aaaa to Wasza sprawka. No ladnie... ;)

A tak na serio to swietnie, ze sie za to wzieliscie. Nie pytam o szczegoly - chociaz jestem ciekawy:). Nic dziwnego, ze tekstow mowianych nie tlumaczyliscie - nie mieliscie jak. To nie jest tak bardzo istotne. Najwazniejsze, ze ten czysty zywy tekst jest po polsku. On (w wersji angielskiej) najbardziej przeszkadza w grze takim poliglotom jak ja:D.
[#5] Re: Shogo po polsku
W odpowiedzi na komentarz nr #932

Jeżeli jesteś legalnym właścicielem Shogo, to na pewno masz dostęp do serwera Hyperionu, gdzie można pobrać uaktualnienia. Czy coś zostało poprawione tego nie wiem. Pytanie to powinieneś kierować do Hyperionu. A jeśli używasz pirackiej scrackowanej wersji to miej pretensję tylko i wyłącznie do siebie i do crackera, że coś nie działa jak trzeba.

Pozdawiam
Mandi^ATO
[#6] Re: Shogo po polsku
Wielkie dzieki za lokale. Jak tylko sie pokazâ to sciagne i zagram jeszcze raz. Na pewno nieco wiecej zrozumiem, a moze przejde na zla strone? Przydalaby sie jeszcze lokalizasja HereticaII.
[#7] Re: Shogo po polsku
Co jak co, ale ATO to jedna z najprezniejszych amigowych organizacji w Polszcze!
[#8] Re: Shogo po polsku
W odpowiedzi na komentarz nr #955
Chłopaki z PPA i TL też nie prżonują. Zresztą nad niektórymi rzeczami pracujemy razem. A tak aby nie trzymać Was w niepewności to mogę powiedzieć, że już całkiem niedługo będzie dostępne tłumaczenie IBrowse'a v2.3 (a może nawet już v2.4). Tłumaczenie jest już ukończone, obecnie jest w korekcie i czekam na ostatnie uwagi. Tłumaczenie to bazuje na pracy wykonanej wcześniej przez TL, lecz zawiera mnóstwo zmian, oraz dodane około 250 nowych ciągów, których wcześniej nie było (100 było, ale niestety TL nie udało się ich namierzyć, gdyż były to komunikaty błędów sieciowych, które pojawiają się rzadziej niż sporadycznie). Mimo wielu zmian w plikach muszę przyznać, że TL odwaliło kawał dobrej roboty przy IB v2.2. Dodatkowo udało mi się wyeliminować wieszanie się edytora ustawień w mniejszych rozdzielczościach (obecnie można go używać w 640x480 z czcionką helvetica/11 i nic się nie wiesza). To tyle informacji.

Pozdrawiam
Mandi^ATO
[#9] Re: Shogo po polsku
IBrowse? Super. A czy moge cos zasugerowac? Polska lokalizacja PerfectPainta juz troche nieswieza... :)
[#10] Re: Shogo po polsku
W odpowiedzi na komentarz nr #958

Wiem, juz ja zaktualizowalem, ale jeszcze sprawdzam czy wszystko sie zgadza. Musze jeszcze zglosic autorowi by nie ustawial sztywno wielkosci niektorych okien bo czesto musze skracac teksty co nie jest najlepszym rozwiazaniem (m.in. dlatego jest opoznienie w aktualizacji tego tlumaczenia). Poza tym sa takie czesci programu, ktorych autor nie uwzglednil jeszcze w .cd.

W kazdym razie moge powiedziec tyle, ze prace nad ta aktualizacja nie stoja w miejscu :)

Jesli ktos ma jakies sugestie co do tego tlumaczenia to bardzo prosze czym predzej do mnie (najlepiej na priv) zglaszac.
[#11] Re: Shogo po polsku
I kiedy maja sie pojawic te polskie lokale do Shogo? Wchodze codziennie na strone Hyperionu, loguje sie i widze tylko stare uaktualnienia do Shogo i HereticaII (bo tylko te gry kupilem).
[#12] Re: Shogo po polsku
W odpowiedzi na komentarz nr #1003
Szczerze powiedziawszy to ja nie wiem kiedy oni je tam umieszczą, ale mają już je od ładnych kilku dni. Dziwi mnie, że jeszcze ich tam nie ma.

Z poważaniem
Mandi^ATO
[#13] Re: Shogo po polsku
W odpowiedzi na komentarz nr #1003

Timothy z Hyperionu napisal: "I would like to inform that new batches of Shogo will be done in the future but this might take a while".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem