Komentowana treść: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
[#1] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Nie wiem jak u innych, ale ja mialem male problemy z Nlist. Jak sie okazalo YAM 2.4 prosil o wersje 20.111, ktorej uzywam. Niestety systemowe version rowniez pokazywalo, ze Nlist mam w wersji 20.108 a nie 20.111 (wewn. pliku przy $ver rowniez bylo 20.111). Rozwiazaniem okazalo sie ponowne wlaczenie instalera klasy Nlist, z ktorego dowiedzialem sie (wczesniej musialem to pominac) ze wersje Nlist dla konkretnego procesora (w moim przypadku 040) trzeba sobie zrobic recznie przy uzyciu programu GPatch, ktory znajduje sie z innymi plikami w podkatalogu Libs/MUI. Po wykonaniu i skopiowaniu odpowiednich wersji klas do katalogu MUI:Libs/mui YAM od razu zadzialal :)

Przy wersjach 'Dev' nie mialem takiego problemu, ale to dobrze, ze YAM zwrocil mi uwage na to, ze uzywam zlej wersji klas :)

BTW Jeden z programistów z yamos zapowiedzial obsluge IMAP w jednej z nastepnych wersji YAM-a.
[#2] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
W odpowiedzi na komentarz nr #1201

Zainstalowalem na starego Yama 2.2 - nie bylo zadnych problemow.Goraco polecam przesiadke na wersje 2.4.

[#3] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
W odpowiedzi na komentarz nr #1201

Ze jak ? GPatchem trzeba tez potraktowac Nlist ?

Mi tez wyskoczyl komunikat, ze mam zla wersje Nlist, ale przegralem nowa wersje dolaczona do Yam, zresetowalem kompa i wszytko bylo ok. GPatchem to potraktowalem jedynie glowny plik YAM i mam Yama dla 040. Wiec Nlist tez trzeba potraktowac Gpatchem ?

[#4] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
W odpowiedzi na komentarz nr #1203

Jesli chodzi o Nlist to jesli chcesz miec NList 20.111 w wersji dydykowanej specjalnie dla procesora, ktorego uzywasz mozesz stworzyc taka wersje GPatchem. Jest o tym napisane podczas instalacji NList oraz w readme CPU.readme w archiwum z NList.

Natomiast YAM-a wcale nie trzeba recznie tworzyc GPatchem, robi to sam instaler podczas instalowania programu, wybierasz tylko jakiego procesora uzywasz (020, 040, 060) i instaler sam wszystko instaluje jak trzeba.

To prawda, do archiwum YAM-em sa dolaczone potrzebne klasy w odpowiednich wersjach, ale nie zauwazylem tego (a sam YAM ich nie zainstalowal bo mialem juz odpowiednie wersje na dysku) i nie wiem czy sa one skompilowane specjalnie np. dla 040, a chyba nie sa, ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia.
[#5] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Nie powiem zeby przesiadka na nowego YAM'a byla dla mnie bezbolesna

Cos tam troche namieszali ze scierzkami dostepu i konfiguracja nie chciala

sie dograc wiec musialem kombinowac.

Niewiem dalczego teraz na belce programu nie e ma mnie jako Uzytkownika

Wczesniej bylo tam moje imie.

Czy ktos moze cos na to poradzic?
[#6] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Ja instalacje nowego Yama przeprowadzilem recznie. Podmienilem jedynie glowny plik (wczesniej "spatchowalem" jego), dogralem nowe muilibs i dogralem nowsza wersje polskiego tlumaczenia. Wlasnie dal ponownego ustawiania nie bralen instalacji automatycznej, no i nie mialem pewnosci czy maile zostana zachowane (a kiedys mialme taki przypadek razem z utrata Userow).
[#7] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Troszkę rozczarowało mnie to że w obecnej wersji zrezygnowano z popupmenu.library. Raz że jest to wygodne, a dwa że wygląda znacznie ładniej od tego brzydkiego (białego) popup'a z MUI.
[#8] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Wydaje mi sie ze zrezygnowano z popupmenu.library aby mieć mniej probelmow przy kompilacji YAM'a pod MorphOS'a i w przyszłosci pod AmigaOS 4.0 PPC . Źródla MUI sa dostepne i jest wersja PPC,

a niewiadomo czy źródła "popupmenu.library" sa dostepne.

Szkoda tego popupmenu bo bylo bardzo konfigurowalne i ładniejsze.
[#9] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
U mnie przesiadka na nowego YAMa była bezbolesna, i nic się z
instalacją nie męczyłem. Poprostu ściągnąłem sobie wszystkie archiwa
YAMa rozpakowałem je do jednego katalogu a potem włączyłem installer
jak zwykle w trybie Ekspert tak na wszelki wypadek. Miejsce instalacji
wskazałem te same co poprzedniego starego YAMa ( na wszelki wypadek wykonałem
kopie starego YAMa ). No i to wszystko. Po instalacji wszystko
było OK.
Jak narazie wszystko działa więc :)
[#10] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
A ja mam pewien problem z Yamem (tym nowym i poprzednim Dev, ten z lutego jest ok). Wyglada to tak. Pisze maila. Klikam na wyslij. Pojawia mi sie okienko ze statusem wysylania i jak wkasnik dochodzi do konca to okienko sie nie zamyka. Czekalem i czekalem i okno sie nie zamyka. Zmienialem konta z ktorych wysylam i dalej to samo. Czy ktos ma tez taki problem ? Z Yam Dev z lutego jest wszystko ok.
[#11] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Acha, zapomnialem dodac ze to pojawia sie czasami a nie caly czas. Bez wzgledu na rozmiar maila.
[#12] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Na stronie polskiej sekcji ATO jest dostępna polska dokumentacja i lokalizacja programu (lokalizacja do YAM-a 2.4 jest także w pakiecie YAM24loc.lha, ale jest to tylko wersja AmigaPL).

W archiwum YAM24loc.lha, które można pobrać z podanych w newsie linków niestety nie ma (lub nie było, bo może już dodali) polskiej dokumentacji do YAM-a 2.4 :(
[#13] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
Zaktualizowałem tłumaczenie listy zmian w YAM-ie o zmiany podane przy wersji 2.4.

http://www.ppa.ltd.pl/software/software-yam.html
[#14] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
U mnie nie było żadnych problemów z instalacją tylko że nie wiem dlaczego pisze że jest to wersja pod 020 gdy w wersji 2.3 miałem napisane 040. Może ktoś wie o co biega?
[#15] Re: YAM 2.4 - w końcu pełna wersja
W odpowiedzi na komentarz nr #1221

Czy podczas instalacji wybierałeś wersję pod procesor, którego używasz (40)?

Jeśli nie to najwyraźniej nie pobrałeś i/lub nie rozpakowałeś do jednego katalogu głównego archiwum i jak i YAM24cpu.lha.

Gdybyś tak zrobił to podczas instalacji instaler zapytałby ciebie o wersję skompilowaną dla konkretnego procesora.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem