[#57]
Re: AmigaOS4 w akcji na video
W odpowiedzi na komentarz
"Co DO MOS'a to narazie niczym wspanialy sie nie wybija ponad OS 3.9, jedynie co to co jest lepsze to GUI."
To oczywiscie nie ma znaczenia, ze jest pod PPC (caly), ma wspalnialy emulator z JIT, swietnie wspolpracuje z nowym sprzetem, ma nowego MUI pozbawionego starych wad, uruchamia bez jakichkolwiek problemow programy pod 68k, WarpOS, PowerUP, ma dzialajace API 3D zgodne takze z Warp3D, ma akcelerowany OpenGL, obsluguje USB, o zupelnie nowym GUI juz wspomniales. Wreszcie nie trzena systemu paskudzic jakimis nakladkami zeby zmienic GUI. Ikony PNG sa swietnym rozwiazaniem. Wszystkie skladniki systemu sa napisane od podstaw i nie zawieraja starych "kul u nogi". Az sie czuje, ze w kazdym drobiazgu wieje nowoscia. Czasem z przyrostkiem "beta" ale wole tak ale z przyszloscia:). Problem fontow praktycznie nie istnieje. Kopiuje sie dowolne fonty TrueType z pieca, podstawia tablice kodowania ISO (czy jak ktos chce to ISO+CP1250) i juz sie ma czcionki - oczywiscie pieknie antialiasowane. Predkosc wszystkiego poprostu zabija. Ja uzywam na codzien rozdzielczosci 1280x960 (16 albo 24 bit - zalezy czy potrzebuje 3D na oknie czy nie) i dziala to szybciej niz 256 kolorow w 640x480 na BVision:).
Jak ktos mi pisze, ze MOS to 3.1 na PPC to mnie poprostu rozwala. Czy ja dozyje dnia w ktorym nie bede musial czytac takich "rewelacji"?
Zdaje sie, ze juz nieraz toczylismy gadke na temat tej ochrony pamieci i nieraz juz madrzejsi od nas doszli do wniosku, ze wprowadzienie calkowitej ochrony pamieci spowoduje, ze dotychczasowe programy nie beda chodzic. Amiga ma i tak tyle softu co kot naplakal. Chcesz sie i tej resztki pozbyc? Stabilnosc MOSa jest conajmniej taka jak stabilnosc Amigi bez tysiecy latek i bez problemow sprzetowych. Conajmniej taka. Osobiscie stwierdzam, ze jest nawet odrobine wieksza. To co chodzi to naprawde chodzi. A dodam, ze moja Amiga czasem i dwie doby potrafila chodzic (uzywana) bez rebootu. Trafilem nawet na kilka rzeczy, ktore namietnie sie wieszaly na Amidze, a chodza swietnie na Pegasosie.
Jak czytam cos takiego to utwierdzam sie w przekonaniu, ze naprawde potrzebny jest porzadnie przygotowany pokaz.
Jakby nie "wolna chwila" w robocie to zupelnie bym sie nie odzywal, bo mi w domu szkoda na to czasu. Moj "3.1 pod PPC" sprawia mi tyle radochy, ze nie chce mi sie nawet wchodzic na ami-portale. Przeczytam tylko newsy ale juz w komentarze nie wchodze.