Komentowana treść: DPaint dla AmigaOS4?
[#1] Re: DPaint dla AmigaOS4?
Podpisałem się pod petycją :), jestem numer 330 :D
[#2] Re: DPaint dla AmigaOS4?
Oczywiście w wersji hardcore (obsługa wyłącznie IFF ILBM/ANIM, copperlisty, plik wykonywalny w jakimś dziwnym overlayu, itd.)?
[#3] Re: DPaint dla AmigaOS4?
Za duzo zmian by trzeba bylo zrobic zeby ten projekt pociagnac dalej. Dobry program do grafiki osmiobitowej by sie bardzo przydal ale nie tego typu jak DPaint. To musi byc program okienkowy w ktory wreszcie ekran i GUI sa uniezaleznione od obrabianego obrazka. To by bylo chore zeby obrabiajac jednobitowy obrazek w 320x240 mordowac sie na ekranie w 320x240 i dwoch kolorach. Moim zdaniem wzor programu do grafiki osmiobitowej bitow to ProMotion. Niestety na tylko na winde. :( Na Amidze bardzo blisko idealu byl Brilliance ale z przyczyn hardkorowo-AGAtowych nie nadaje sie on do czegokolwiek poza odpalaniem na UAE. :) Rozwoj tego programu jest chyba niemozliwy.

A tak przy okazji. Jest program wzorowany na DeluxePaint i napisany pod SDL. W dodatku jest podobno pisany tak zeby naprawde dalo sie go przenosic na rozne systemy na ktorych jest SDL. Przyznam sie, ze przegladalem nawet kiedys zrodla z zamiarem... No ale na zamiarach sie skonczylo (typowe). :) Nie mam doswiadczenia w SDL ale z tego co tam troche probowalem to widze, ze doswiadczenia mozna nabrac w ciagu 2 dni. :) Moze ktos z kochanych koderow/programistow sprobowalby ten program ruszyc? (kuszenie_mode ON) ;) Nie wiem tylko na jakim etapie jest ten program, czy sie rozwija i czy warto go portowac. Trzeba byloby go poszukac na www.libsdl.org i przygladnac sie dokladniej.
[#4] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #3

I znowu zapomniałeś o PerfectPaincie :) On sobie radzi grafiką osmiobitową bardzo dobrze, a co do Promotion to zgadzam sie jest niezly, ale jakoś mnie nie przekonał no i nie ma Arexxa :)
[#5] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #4

A wiecie, że na piecu najbardziej brakuje mi właśnie PfP... Przyzwyczaiłem się do tego programu bardzo...
[#6] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #3

Jest program wzorowany na DeluxePaint i napisany pod SDL

Chodzi o 4P? Choć nie wiem czy on akurat jest pisany w sdl-u bo nie doczytałem się tego na stronie.
[#7] Re: DPaint dla AmigaOS4?
Luuuudzie badzcie powazni dla nawet 1000 osob EA nie zacznie

robic na Amige, dla nich amiga to zadne pieniadze, a przciez

o to chodzi tak duzym firmom jak EA. Oni sprzedaja najwieksze

hity giercowe na pc w ilosciach setek tysiecy , a nawet niektore tytuly ida w miliony.
[#8] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #7

Wiesz, myśle że wszyscy mają tego świadomość, ale dla "frajdy" można się podpisać pod taką petycją ;) A może kody źródłowe wypuszczą?
[#9] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #4

No tak. :) Oczywiście masz rację co do PerfectPainta. Miałem nawet uzupełnić swój komentarz ale byłem w pracy i mnie tu "napadli" z kupą "roboty na wczoraj". :)

Miałem dodać, że najlepiej byłoby "wziąć się" za autor PfPainta. Z tego programu można naprawdę zrobic coś niezłego. No i zgwałcic faceta żeby zrobic coś z tymi zwisani pod MOSem. Widać, że niewiele trzeba żeby ten program chodził poprawnie na Pegazie. Jednym z największych plusów Perfect Painta jest fakt, że on żyje, jest rozwijany i nawet jeżeli ma jakieś niedoskonałości czy wady to da sie coś z tym zrobić. Większość amigowego softu (w niektórych przypadkach całkiem dobrego, np. DrawStudio) jest martwa i to jest tragiczne. Jak program żyje to nie jest jeszcze tak źle. Baa - to jest bardzo dobrze. :) Pocieszające jest to, że nowa Amiga (mam głównie na myśli Pegaza, chociaż w niedalekiej przyszłości pewnie też i AmigeONE) potrafi wyciągnąć ciekawe programy zza grobu (SongPlayer, BurnIT, DigiBoosterPro) i je ożywić.

A co do braku ARexxa - racja. :) Ja na to nie zwróciłem uwagi, bo jakos z Rexxa nie korzystam. Ale jak ktoś korzysta to rzeczywiście brak jest sporym minusem.
[#10] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #6

Chodzi o 4P? Choć nie wiem czy on akurat jest pisany w sdl-u bo nie doczytałem się tego na stronie.

Tak. To ten program. Na stronie http://www.libsdl.org można znaleźc link do jego strony. Jest wymieniony jako jeden z projektów pod SDL. Ja zwróciłem uwagę ja jedną sprawę. Człowiek zamierza w tym programie zrobić warstwy! Ja od zawsze nie mogłem zrozumieć dlaczego programy do 8 bitów nie maja warstw. Przecież to bardzo proste. Znacznie większy problem jest z warstwami w programach do true color, a one prawie wszystkie mają warstwy. :) Trzeba się chrzanić z jakimiś kanałami alpha. A w programie do 8 bitów warstwa byłaby przezroczysta w miejscu koloru nr 0. Nie ma nic prostszego. :) Oczywiście wszystkie warstwy miałyby wspólną paletę kolorów. Naprawdę nie rozumiem tego. Warstwy przy pixlowaniu czasem by się przydały. Jak się rysuje jakies drobne animacje to też nie byłoby głupie. No poprostu warstwy rules. :) Dlatego bardzo jestem ciekawy jak wyglądałyby warstwy w tym programie. Chyba zaraz odpalę pieca i zobacze jak ten programik działa...

Z tego co widzę strona nie była ruszana od lipca 2002 więc pewnie program umarł. :(
[#11] Re: DPaint dla AmigaOS4?
Zgadzam sie z przedmowcami. Electronic Arts to zbyt duza firma aby mogla sie zainteresowac Amiga. Juz lepiej zaatakowac kogos mniejszego np. Neewteka o TVPainta (Aure), co prawda i tak szanse na nowa wersje ocenialbym na bardzo male, ale moze by chociaz wydali jakis maly update likwidujacy to denerwujace jednopoziomowe undo ;)

Poza tym Deluxe Paint, ktory kiedys byl symbolem Amigi, to dzis archaizm nieziemski, i nie znam ani jednego goscia ktory odpalal ten program w ciagu ostatnich kilku lat. Co innego TvPaint, pomimo ze rowniez juz nie mlody, to jednak wciaz jeszcze popularny wsrod tych niedobitkow ktorzy jeszcze maluja na Amidze.

Kolejna sprawa, to fakt ze akurat programy malarskie to dzieki Perfect Paintowi, jedna z najmniej zaniedbanych dziedzin amigowego oprogramowania. Tak wiec chyba sluszniej byloby pisac petycje o oprogramowanie, ktore stoi na Amidze w miejscu juz od dobrych kilku lat, jak np. oprogramowanie do grafiki 3D.

Podsumowujac jedna z najbardziej chybionych petycji. Nie podpisalem.
[#12] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #11

Co do TVPainta to sie zgadzam. Wielopoziomowe undo i wiecej warstw (przesuwanych, skalowanych, transformowanych) odrodziloby ten naprawde fajny program. TVPaint jest dowodem na to co mozna bylo zrobic jak sie czlowiek odcial od AGAty na samym poczatku. :) Ten program z zalozenia nie chodzil na AGAcie i efekt byl jaki byl. A tak na marginesie - TVPaint wkroczyl niedawno w trzecia ere. W drugiej nazywal sie "Aura", a teraz podobno nazywa sie "Mirage". Takie mnie sluchy doszly. Nie chce mi sie tego sprawdzac, bo to i tak nie na Amige. :)

Co do 3D sie zgadzam. Jednak w tej dziedzinie juz sie cos robi. Mam na mysli Blendera. On naprawde powstaje i cieszy mnie to nieziemsko. :)
[#13] Re: DPaint dla AmigaOS4?
taa, jasne. I: EA i amiga? buahahahaha! II: nowy deluxe paint? buahahahaha! tylko po co? amidze potrzebny jest porz(ż?)ądny program do 24 bitowej grafiki rastrowej. Najlepiej by było kupic za przystępną cenę prawa od Adoba do fotoszopy. tylko kto miałby to zrobić? może genesi, żeby wesprzeć swoją platformę? :)
[#14] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #12

TVPaint mi sie bardzo podoba. Jestem lama totalna jesli chodzi o grafike, ale jego zrozumialem wrecz w locie. Jest naprawde bardzo przyjazny. Macie jakis sposob zeby lykal PNG? Sa do niego jakies pluginy?
[#15] Re: DPaint dla AmigaOS4?
Skoro DPaint jest prymitywny, mozna go dolaczyc do OS4 jako systemowy paint. Na pewno EA nie chcialoby duzej kasy za licencje dla OS4....
[#16] Re: DPaint dla AmigaOS4?
W odpowiedzi na komentarz #15

Oj, watpie czy kod DPainta bylby na cos przydatny - raczej duza jego czesc trzeba by przepisac, aby dziala dobrze na nowym sprzecie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem