Komentowana treść: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
[#1] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
No ladnie, OS4 TEAM troche przyspieszyl :). Trzymam kciuki za AOS4 przed Gwiazdka.
[#2] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #1

A gdzieś Ty w tym newsie wyczytał, że AOS4 ma być na święta?
[#3] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
Jego pełna wypowiedź na forum to, że: SDK+BETA OS4 będzie (jak wszystko będzie OK) przed świętami dla niekt. developerów.
[#4] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
Małe sprostowanko: Powiedział to w wywiadzie Alan Redhause a HJF powołał się na tą wypowiedź i dodał, że: (OS4)będzie dostępne wraz z SDK przed świętami(dla Earlybird owners), oczywiście pod warunkiem, że wszystko wypali.

Nie ma się więc co zbytnio cieszyć chyba, że nabyło się AmiOne
[#5] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #4

Akurat Alan Redhouse mówił o instalce na dysk twardy wersji beta OS4, a nie o samym OS4 czy też SDK...
[#6] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #3

Przecież niektórzy deweloperzy to już mają wersję beta. Poczytaj dokładnie oryginał wypowiedzi Alana a nie jakieś badziewne tłumaczenia, to dojdziesz, że on nie wie kiedy wyjdzie ta AOS4 (beta czy nie) dla przeciętnych zjadaczy AmigaOne a Frieden nic nie wspominał o AOS4 na święta tylko o SDK do niego (ciekawe czy to SDK będzie chodziło natywnie pod Linuxem na A1 czy pod UAE).
[#7] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
Tak, Redhause napisał o instalce na twardy dysk Beta OS4 dla wszystkich Earlybird customers and dev., a Frieden napisał, że powinna zawierać SDK. Dalej na forum ludziska się cieszą, że dostaną Betę na święta a Frieden tego nie zdementował więc chyba dobrze zrozumiałem

Na Execu Konrad pisze to samo.

Na razie wszędzie podkreślano, że pokazy były na wersji Alfa a w Betę przejdą do końca listopada.

[#8] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #6

Co masz na myśli pisząc "badziewne tłumaczenia"? W świetle tego, że jestem autorem tłumaczenia tego wywiadu chciałbym wiedzieć czy masz jakieś zastrzeżenia co do niego. Sprawdziłem wielokrotnie (i zresztą napisałem to w poprzednim komentarzu), że Alan Redhouse ani w oryginale, ani w moim tłumaczeniu nie wspomina słowem o premierze OS4, czy nawet o SDK do niego. Mówi o instalacyjnej wersji beta OS4 przygotowywanej wraz z Hyperionem dla obecnych klientów i deweloperów AmigaOne.
[#9] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
Alan Redhause "We are also working with Hyperion to try to make a hard-disk installable version of OS4 beta available to all existing A1 Earlybird customers and developers, hopefully before this Christmas."

H.J.Frieden "Honestly though, you've read the interview with Alan I guess and have seen that we are planning to release a beta preview version to Earlybird owners. ***THAT*** should include the SDK.

All (hopefully) before Christmas."

PS. Podkreślenie moje.

Dla przeciętnego posiadacz AOne przed świętami!!

[#10] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #8

Nie czytałem Twojego tłumaczenia, więc nie bierz tego osobiście. Ja nigdy nie czytam tłumaczeń tylko zawsze oryginał (o ile jest po angielsku), ale te tłuamczenia kóre widywałem prawie zawsze były kiepskie. Albo autor coś dodał od siebie (czyt. koneic z obiektywizmem) albo coś przekręcił nieświadomie z powodu nienajlepszej znajomości języka.

PS. Nawet AmigaOS używam w wersji angielskiej, bo locale WFMH (mimo całego szacunku dla nich) uważam, że spartolili.
[#11] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #9

Zauważ, że Frieden nic nie wspomina o świętach. Potwierdza tylko słowa Alana, że kombinują jakby tu zrobić instalacyjną wersję AOS4 (widać, ze jest z tym jakiś większy problem, skoro miesiąc czasu nie jest terminem pewnym do dotrzymania) i mówi, że do tej wersji dodane będzie SDK.
[#12] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #10

Nie ma sprawy, nie biorę takich rzeczy aż tak bardzo do siebie, ale mimo wszystko lepiej usłyszeć co jest źle i mieć możliwość poprawienia niż się dowiedzieć, że jest takie czy inne. Ostatecznie nie robię tego przecież dla siebie, lecz dla osób które mają problemy językowe (różnej natury). Zawsze staram się tłumaczyć obiektywnie. Od siebie nigdy nic nie dodaje, choć czasami aż ciśnie się "na palce" aby coś dodać lub zmodyfikować wypowiedź...

Dobrze jednak, że Pini sam zauważył, że coś źle przeczytał w tłumaczeniu wywiadu z Alanem...
[#13] Re: AmigaOS4 SDK beta przed świętami
W odpowiedzi na komentarz #12

Nie widzę problemu, żeby dodać coś od siebie, ale w nawiasie z wyraźnym zaznaczeniem, że jest to przypis tłumacza. Inaczej skąd czytelnik ma wiedzieć co jest czyje? Natomiast wszelkie modyfikacje czyichś wypowiedzi uważam za naganne i jestem zdania, że powinny być wiernie przetłumaczone.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem