Komentowana treść: Blender - nowa wersja
[#1] Re: Blender - nowa wersja
Ładnie działa. Nic się nie wiesza, fajne przykłady :)
[#2] Re: Blender - nowa wersja

@wali7, post #1

Przydała by się porządna prezentacja Blendera na spotkaniach w Krakowie, może MDW by się pofatygował do nas do grodu kraka na następną imprezę ... ???
[#3] Re: Blender - nowa wersja

@Rafael/ARMO, post #2

Ja nie potrafie obslugiwac Blendera jeszcze na tyle zeby go zaprezentowac. :) Nauke przerwalem, bo od spraw 3D odciagnely mnie sprawy bardzo mocno 2D. :( Poza tym sam Blender interesuje mnie raczej jako narzedzie do ukladania scen. Nigdy nie zajmowalem sie modelowaniem, animowaniem, teksturowaniem. Nie jestem grafikiem 2D ani 3D. Przerwalem dawno temu rozwoj swojego mocno nieskonczonego programu do tworzenia scen, bo stwierdzilem, ze lepiej nauczyc sie jakiegos programu do 3D, ktory ma jakis jezyk skryptowy pozwalajacy exportowac dane w dowolnej formie. No i przez MorphOSa padlo na Blednera. Drugim powodem wyboru Blendera byl Python, ktory bardzo mi sie spodobal. Trzecim powodem bylo to, ze jest on multiplatformowy i dane mozna wymieniac miedzy doslownie wszystkimi platformami. No bo czy jest jakis system (oprocz AmigaOS3/4) na ktorym nie ma Blendera?

To jest bardzo dziwny program. Blendera albo sie kocha albo sie nienawidzi. Filozofie obslugi tego programu, jego GUI albo mozna zrozumiec i pokochac albo wysmiac i zupelnie znienaiwdzic. Nie ma stanow posrednich. Ja jeszcze nie bede sie wypowiadal na ten temat, bo za malo umiem. Wiem, ze na pewno cos w tym programie jest. Ludzie (niestety na innych platformach) robia cuda tym programem. Sa tacy, ktorzy nie zamieniliby go na zaden inny z Maya, Softimage i 3DMax wlacznie. :) Ja sie ciesze, ze dziala on naprawde bardzo sensownie i stabilnie (co jest ewenementem na amigowych platformach, hehe) na Pegasosie z MorphOS i akceleratorem 3D. Porownywalem sobie troszeczke Blendera na moim G4 z Blenderem odpalonym na duzo silniejszym pececie i musze powiedziec, ze Pegasos wygral. Przyznam, ze troche sie zdziwilem. :) Ok, bylem nieco niesprawiedliwy, bo na pececie odpalalem wersje 2.32, a na Pegasosie 2.37a. No ale jednak...

Smutne jest to, ze program ten wlasciwie zupelnie nie jest wykorzystywany na Pegasosie. :( Powod jest jeden. W amigowym srodowisku juz nie ma ludzi zajmujacych sie grafika 3D. Kazdy kto sie tym interesowal dawno temu wyemigrowal na inne platformy. Trudno sie dziwic. Przez dluuuugie lata Amiga nie oferowala doslownie NIC w tej dziedzinie.

Jezeli chodzi o pokazywanie to ja bardzo chetnie bym przyjechal cos pokazac gdybym tylko mial co pokazac. Niestety zycie sie pochrzanilo i wszystko co robilem, chcialem kiedys zrobic poszlo w odstawke. :( Zapal, chec i zamiary oczywscie jeszcze mam ale nie ma co gadac, bo wszyscy wiemy ile warte sa slowa w amigowym srodowisku. Wiec siedze sobie cicho cieszac sie z nowego Blendera, nowych sterownikow 3D, majac nadzieje, ze zycie pozwoli mi sie jeszcze kiedys pobawic tym i cos zrobic. Chcialbym bardzo, bo jednak rodochy to sprawia bardzo duzo. :) Niestety zeby dzisiaj zrobic cos czego nie trzeba byloby sie wstydzic trzeba sie mocno narobic i namyslec. Chociaz amigowe 3D jest dwie epoki za tym co dzisiaj robi sie na swiecie to i tak mozna zrobic naprawde swietnie wygladajace i dzialajace rzeczy. No ale to wszystko wymaga kuuuupy czasu. Ciagle staram sie tak poukladac zycie zeby miec czas na wszystko ale im bardziej sie staram tym gorzej wychodzi. Co za ironia losu. :)
[#4] Re: Blender - nowa wersja

@MDW, post #3

Niezależnie od tego jak poznałeś Blendera, mam nadzieje że pojawisz się u nas w Krakowie ... pogadamy sobie o Game Developing ... Zapraszamy
[#5] Re: Blender - nowa wersja

@Rafael/ARMO, post #4

Właśnie... zapraszamy
[#6] Re: Blender - nowa wersja

@MDW, post #3

Napisałeś: amigowe 3D jest dwie epoki za tym co dzisiaj robi sie na swiecie to i tak mozna zrobic naprawde swietnie wygladajace i dzialajace rzeczy.

Czy miałeś na myśli Blendera? Amigowe wersje: LightWave, SoftCinema czy nawet Real3D są już dzisiaj z poprzedniej epoki.
Czy Blender dorównuje takim "przodownikom 3D pracy" jak chociażby wspomniana przez Ciebie Maya? A jeżeli nie, to w takim razie czy można w nim stosować różnego rodzaju shadery (dokładniej mam na myśli nakładki renerujące. Pozatym dziś już się nie generuje w technice ray-tracing) jak np. w pecetowej wersji LW, dzięki którym końcowa jakość obrazu może być taka sama na różnych programach?

To zadziwiające jak technika rozwija się na naszych oczach.
[#7] Re: Blender - nowa wersja

@Prince, post #6

Blender pozwala podlozyc innego niz standardowy renderer. Konkretnie mam na mysli YafRay. Podobno jest fajny i duzo lepszy niz standardowy. No i oczywiscie jest na MOSa. :) Jakich technik uzywa do renderowania to nie wiem ale to latwo sprawdzic na www.yafray.org czy wikipedii.

Czy Blender dorownuje Maya albo 3DMax? Hmmm... nie sadze. :) To ogromne komercyjne kombajny, ktorych uzywa pol swiata do robienia projektow, ktorych budzet z jednego roku pewnie pozwolilby kupic cala Polske. :) Jednak mimo wszystko Blender wyprzedza kazdy amigowy program z czasow swietnosci Amigi. Przede wszystkim to ma normalna predkosc, widac to co sie robi. A nie jak na amigowym LW - druciany szescian muli, teksturowania UV nie ma, bo niby jak na ekranie 16-kolorowym mialoby sie widziec teksture i na niej scianki? :) Podgladu zupelnie nie ma. Blender moze rewelacja w dzisiejszych czasach nie jest ale jest po prostu NORMALNY. Mozna go spokojnie odpalic i robic w nim co sie chce nie wstydzac sie i nie denerwujac. Ja zupelnie nie siedze w srodowisku blenderowcow ale czasem zagladam na jakies strony, poczytam forum. Ten program sie bardzo mocno rozwija. Tu w kazdej nowej wersji pojawia sie naprawde bardzo duzo bajer. Czasem nawet troche zerznietych z "duzych kolegow". :) Ten program po prostu nadal zyje. Szkoda, ze na MOSa jest ciagle 2.37. Przydalaby sie 2.42, bo rozni sie mocno. :) No ale cieszyc sie trzeba, ze to nie 2.32 ktora mam na pececie. Ona jeszcze bardziej odstaje. :) Mam taka stara wersje, bo chce zeby byla kompatybilna z ksiazka wydana przez Helion. Dopiero jak przerobie cala ksiazke to sciagne nowsza wersje. No ale narazie i tak przerwalem nauke. :(

I jeszcze cos. W MOSowej wersji chyba nie dziala modul GameBlender.
[#8] Re: Blender - nowa wersja

@MDW, post #7

W MOSowej wersji chyba nie dziala modul GameBlender.

Aktualna wersja juz obsluguje, ale z tego co czytalem na ircu sa problemy z niektorymi produkcjami.
[#9] Re: Blender - nowa wersja

@marcik, post #8

Jeżeli ktos lubi zabawe (prace?) w grafice 3D i nie chce rezygnowac z Amigi to jedynym rozwiązaniem jest Pegasos z Blenderem. A muszę przyznać, że program ten to poważny atut (jak dla mnie) aby skłonić się do kupna Pega.
[#10] Re: Blender - nowa wersja
Pewnie się będziecie śmiać, ale dla mnie Blender to narzędzie do robienia ikonek 3D do moich programów. Oczywiście te obiekty które tworzę, każdy spec od 3D robi z zamkniętymi oczami w 5 minut nie dotykając klawiatury i jednocześnie czytając gazetę. Niemniej jestem zadowolony zarówno z Blendera jak i swoich ikonek. Mój avatar też zrobiłem przy pomocy Blendera.
[#11] Re: Blender - nowa wersja

@MDW, post #3

Porownywalem sobie troszeczke Blendera na moim G4 z Blenderem odpalonym na duzo silniejszym pececie i musze powiedziec, ze Pegasos wygral.

No właśnie. Ja mam w pracy silnego peceta, że tak powiem hiperduper - a blender mnie się muli. Jakaś "mondra" głowa w sporze PPC vs x86 stwierdziła że co z tego że w testach PPC niejednokrotnie wypada słabiej jak nijak ma się to do odczucia pracy przy komputerze..
Co do jego GUI - cóż, dopiero zaczynam zabawę ale przyznam szczerze że jak na razie nie przemawia do mnie jego "skrótowość klawiszowa" - tak się niejednokrotnie go reklamuje- większość potrzebnych opcji jest pod kombinacjami klawiszy.
Trochę do życzenia pozostawia samo ułożenie menu, wybór opcji itp.
Mogli by jednak wzorować się na czymś prztyjemniejszym.
No ale luzik. Zaciskam zęby i jade dalej hehe..
Żeby nie było za czarno - cholernie mi się podoba podpinany pod Blenda Yafray...
[#12] Re: Blender - nowa wersja

@Prince, post #6

Princu - zajrzyj tiu ...
http://orange.blender.org/
Cytat z "kreditsów"

3D Modeling, Animation, Rendering, Compositing Software

Blender

Blender was the main application used and developed throughout the project. An enormous amount of improvements in the software were a direct consequence of the movie project taking place.

Dodam jeszcze że ostatnio przeglądając rankingi programów 3D Cienama stała wyżej od Maya .. ze względu na bardziej efektywny moduł scen.
[#13] Re: Blender - nowa wersja

@TJindy, post #11

No właśnie. Ja mam w pracy silnego peceta, że tak powiem hiperduper - a blender mnie się muli. Jakaś "mondra" głowa w sporze PPC vs x86 stwierdziła że co z tego że w testach PPC niejednokrotnie wypada słabiej jak nijak ma się to do odczucia pracy przy komputerze..

Wystarczy uswiadomic sobie, ze to co jest procesem (czy tez taskiem) w AmigaOS-ie, MOS-ie czy AROS-ie odpowiada zaledwie watkom pojedynczego procesu pod Windowsem, linuksem czy innym cudakiem.

Chociazby ten fakt pozwala latwiej zrozumiec, dlaczego amigowy multitasking wydaje sie taki plynny i dlaczego przelaczanie kontekstow w amigaos jest takie szybkie.
[#14] Re: Blender - nowa wersja

@szuler, post #13

Wypowiedź po testach dot. użytkownika MAC`a...
Nie pamiętam jak wygląda wątek w WinOSie - fakt jednak pozostaje faktem - na AmiWorld.net tłumaczyłem się że pod x86(post dot. portowania OS4 na x86) raczej nie da się popracować tak ja na dawnej Ami - chodziło mi o to że np: generowałem sobie animkę w realu1.4, pojedyńcze klatki zrzucałem do Dpainta który na bieżąco je animował(wyświetlał), w tle leciał Hippoplayer, nu i miałem odpalonego FileMajstra - i wszystko chodziło bez zacięcia na 1 MB ( a w zasadzie na oparach , animka 1/4 ekranu). Dzisiaj siedzę na pececie , mam w tle uruchomioną usługe FTP i Winampa. Z nudów odpalam Blendera, Gimpa, oraz tutoriala na necie. I nie daj Bóg zeby skype zadzwonił bo zmulenie zapewnione.
Czasami w prostszych operacjach udaje mi się skutecznie zawiesić procesa w "Win`ie".

[#15] Re: Blender - nowa wersja

@TJindy, post #14

największe mulenie windy jest przy nagrywaniu na dyskietke, nie daj boże jakiś plik sciągnąć bezpośrednio firefoxem na dyskietke to poczekamy ....(ale i tak jest lepiej niz w win98)
[#16] Re: Blender - nowa wersja

@TJindy, post #14

na AmiWorld.net tłumaczyłem się że pod x86(post dot. portowania OS4 na x86) raczej nie da się popracować tak ja na dawnej Ami....

Ale taka opinie wyrobiles sobie na podstawie pracy z windowsem, czyli ma sie ona nijak do samej architektury x86 :P

Dla rownowagi powiem Ci, ze Amiga jest do dupy i nie da sie na niej po ludzku pracowac. Skad to wiem? Organoleptycznie przekonalem sie jak fatalnie dziala Microsoft Basic na Amidze. :P
[#17] Re: Blender - nowa wersja
Hmmm blender Roxx :)

OK
[#18] Re: Blender - nowa wersja

@szuler, post #16

Dokładnie tak. Bawiłem się również stareńkim BeOsem, Linuchem .... i też bez rewelki :)
Pozatym, na SPEC.org można sobie poczytać porównanie procków.
Zresztą same testy są poniekąd kontrowersyjne - przynajmniej tyle wyczytałem na jakimś innym portalu.. Nieważne.
Piwo siem chłodzi, chipsy czekają, procek PIV grzeje lepiej niż kaloryfery w sezonie zimowym.. hehe, teraz mam przerąbane - nie dość że duchota w pokoju to wieczorem nie idzie wytrzymać tak się komp i monitor nagrzewa :)

[#19] Re: Blender - nowa wersja

@MDW, post #3

mdw, not true: ten kto nienawidzi opiera sie na pierwszym kontakcie i pracowac na blenderze chyba tak naprawde nie probowal.

gui blendera mozna okreslic w jeden sposob: niebywale elastyczne.

Ostatnia edycja: 15.06.06 15:01:08
[#20] Re: Blender - nowa wersja

@smackme, post #19

To jest tak jak z VIMem. Na pierwszy rzut oka bez sensu, po jakims czasie nnie wyobrazam sobie pracy w innym edytorze.

Pozdrawiam
[#21] Re: Blender - nowa wersja

@pjk, post #20

wspolczuje ci:)
uzywanie vi jest...eh..nie wspomne

a moze lepiej uzywac nano?
[#22] Re: Blender - nowa wersja

@stefkos, post #21

jest jeszcze piko
[#23] Re: Blender - nowa wersja

@MDW, post #7

MDW, piszesz że Blender chodzi szybciej na Pegu niż PC (pomijając różne wersje programu). Masz na myśli rendering czy czas reakcji GUI? Bo jeśli to drugie to zależy to chyba od karty graficznej i OpenGL?
[#24] Re: Blender - nowa wersja

@MDW, post #7

Ten program po prostu nadal zyje. Szkoda, ze na MOSa jest ciagle 2.37. Przydalaby sie 2.42, bo rozni sie mocno.

Dzisiaj na #morphos Yomgui rzucil linkiem do pierwszej kompilacji wersji 2.42 i podejrzewam ze w najblizszym czasie bedzie cos bardziej publicznego :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem