Komentowana treść: Wesołych Świąt
[#31] Re: Wesołych Świąt
Leniwych Swiat ;)
[#32] Re: Wesołych Świąt
I ja się dołączam do życzeń... AmigaOS 4.0 MorphOS 1.5
[#33] Re: Wesołych Świąt
Najlepszego.
[#34] Re: Wesołych Świąt

@rzookol, post #29

Nie, katolickie. Związane nieodłącznie z katolickim obrządkiem i tradycją. Gdyby było chrześcijańskie, to było by szanowane i obchodzone przez WSZYSTKICH chrześcijan, lub członków wyznań opartych o Biblię, a tak nie jest.
[#35] Re: Wesołych Świąt
Dla znających angielski: Partying with Baby Jesus
[#36] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #34

Nie, katolickie. Związane nieodłącznie z katolickim obrządkiem i tradycją

Wiem, że na zachodzie Polski się troche inaczej patrzy na sąsiadów zza granicy ale przypomne, że abstrahując od terminu świąt w Prawiosławiu są także święta, z własnymi daniami (kutia), wlasne kolędy (ostatnio katuje domowników kolędami białoruskimi :) ) i własny obrządek. Podobnie jest także w kościele anglikanskim i częścią kościołów ewangelickich.

Gdyby było chrześcijańskie, to było by szanowane i obchodzone przez WSZYSTKICH chrześcijan, lub członków wyznań opartych o Biblię, a tak nie jest.

Inne wyznania oparte o biblię powstały właśnie dlatego, że ich twórcy chcieli sobie wybrać z wiary katolickiej tylko te fragmenty które im odpowiadały. Jedni wybrali do układanki wiary Swięta Bożego Narodzenia, inni nie ale swięto dalej pozostaje chrześcijańskie. To, że od nurtu chrześcijaństwa oddziela się jakaś wspólnota nagująca to święto nie przeczy istocie święta jako chrześcijanskiego.
[#37] Re: Wesołych Świąt

@rzookol, post #36

W Biblii nie ma ani słowa o konieczności obchodzenia świąt Bożego narodzenia, idąc za wikipedią można wysnuć wniosek iż jest to święto przede wszystkim katolickie, a dokładniej rzecz biorąc zaadoptowane pogańskie święto Sol Invictus. Wiem że kościół katolicki uzurpuje sobie prawo do tego co można nazywać chrześcijańskim, a co nie, ale niekoniecznie jest to prawdą obiektywną. ;)
Jakkolwiek, nie ma się co kłócić. Starczy że można się z rodziną spotkać na bratniej stopie, spędzić trochę miłego czasu, odpocząć. I pod tym neutralnym względem święta mogą być, i są wesołe, czego również wszystkim życzę.
[#38] Re: Wesołych Świąt
Wesołych Świąt!
[#39] Re: Wesołych Świąt
Nawzajem, oczywiście dla całej amigowej rodziny także.
[#40] Re: Wesołych Świąt

@Benedykt Dziubałtowski, post #28

Dlaczego zawsze musi się znaleźć ktoś, komu tak bardzo przeszkadza
katolicyzm?... :(
[#41] Re: Wesołych Świąt
Dużo zdrówka dla redaktorów, żeby dalej robili, to co teraz na PPA, bo jest super. (Amigowcy mamy się czym chwalić:atmosfera, artykuły, itd. przed ludźmi, którzy nie znają amigi lub znają bardzo mgliście.)"Zdrówka wszystkim amigom", żeby się nam nie psuły. Nowych projektów w nadchodzacym roku jak choćby np. amiga clasicc z 060/110 (podobno była taka seria) i zintegrowanym VD3 w obudowie laptopa. Zakończenia procesu o prawa do "naszej amigi". Podwyżki, żeby kasy wystarczyło na nowego Pegasosa, Amigę jak już się pojawią. No i żeby za rok było nas przynajmniej dwa razy więcej użytkowników na portalu. ;) :P ;)
[#42] Re: Wesołych Świąt

@Kamul, post #40

Bo katolicyzm w gruncie rzeczy wcale nie jest niczym dobrym?
[#43] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #34

Głupstwa pleciesz. Tak się składa, że bazylika Narodzenia Chrystusa w Betlejem jest własnością ortodoksyjnego kościoła greckiego a nie katolików. Prawosławni obchodzą to samo Boże Narodzenie tylko według innego kalendarza. Byłbym zobowiązany gdybyś wymienił kościoły chrześcijańskie, które nie obchodzą święta Narodzenie Chrystusa...

Ostatnia edycja: 25.12.07 20:41:40
[#44] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #42

Wolałbyś mieszkać w kraju muzułmańskim?
[#45] Re: Wesołych Świąt

@FOrest, post #44

Wolałbym mieszkać w kraju laickim.
[#46] Re: Wesołych Świąt

@FOrest, post #43

Pierwszy z brzegu kościół nie obchodzący tzw. "Bożego narodzenia". Wspomniana przez Ciebie Bazylika nie ma nic wspólnego z genezą święta Bożego narodzenia.
[#47] Re: Wesołych Świąt
wzajemnie
[#48] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #45

Z kolei ja się dobrze czuję w naszym kraju.

Także nie potrafię sobie wyobrazić w czym są gorsi katolicy czy
chrześcijanie od niewierzących. Tym bardziej że znam (i szanuję)
wielu ludzi należących zarówno do pierwszej jak i do drugiej
grupy.
[#49] Re: Wesołych Świąt

@Kamul, post #48

Nikt nie mówi że ludzie wierzący są "gorsi". Jedyne do czego można mieć pretensje, to do tego, że nie zostają ze swoją wiarą w kręgu osób zainteresowanych (polityczne zaangażowanie, religia w szkole i na maturze, próby wpływu na rozwój nauki i medycyny, etc).
[#50] Re: Wesołych Świąt
Wesołych Świąt... OK
[#51] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #46

Widziałeś ilu wyznawców ma ten kościół? Ile to procent chrześcijan w stosunku do łącznej liczby katolików, prawosławnych i znakomitej większości protestantów?
Skoro Wikipedia jest dla Ciebie taką wyrocznią to tu możesz wyczytać, że święto, którego sens neguje cytowany przez Ciebie kościół ukształtowało się w IV wieku czyli półtora tysiąca lat wcześniej zanim kościół ten powstał. Oczywiście, można odrzucać tradycję kościoła i uznawać, że nadal się jest chrześcijaninem. Dziwne, że w tym konkretnym przypadku nie zrobił tego kościół prawosławny, który zgodnie ze swoją nazwą uważa, że to on stoi na straży czystości wiary chrześcijańskiej.
Zapewniam Cię, że większości chrześcijan (nie tylko katolików) ta tradycja w niczym nie przeszkadza. Cieszy mnie i prawdopodobnie większość czytelników portalu, że Redakcja PPA złożyła mi życzenia z okazji Bożego Narodzenia a nie "tzw. Bożego Narodzenia".
[#52] Re: Wesołych Świąt

@FOrest, post #51

Widziałeś ilu wyznawców ma ten kościół?

Ilość wyznawców przekłada się na to czy dana wiara jest lepsza/gorsza/bliższa prawdy/etc? ;) Podobne pytanie można by zadać w związku z tym jak długo dany kościół/wyznanie istnieje...
To są dość niebezpieczne kwestie w takich dyskusjach - zawsze można je obrócić przeciwko temu, kto je przytacza. ;)

Wikipedia nie jest dla mnie wyrocznią, to po prostu pierwsze lepsze miejsce gdzie można znaleźć informacje, w tym przypadku akurat zgodne ze stanem faktycznym.

Oczywiście, można odrzucać tradycję kościoła i uznawać, że nadal się jest chrześcijaninem. Dziwne, że w tym konkretnym przypadku nie zrobił tego kościół prawosławny, który zgodnie ze swoją nazwą uważa, że to on stoi na straży czystości wiary chrześcijańskiej.

Jak mniemam chodzi Ci tutaj o tradycję kościoła katolickiego?
No i widzisz - sam napisałeś że "odrzucając tradycję kościoła" de facto przestaje się być chrześcijaninem - tak ja zrozumiałem to co napisałeś (mogę przecież uważać się prywatnie za marsjanina, ale obiektywnie rzecz biorąc marsjaninem mnie to nie czyni, podobnie jak ci którzy odrzucając tradycję kościoła dalej uważają się za chrześcijan, a wedle tego co napisałeś nimi nie są). ;) Czyli wedle tego rozumowania również prawosławie zostaje wyłączone z chrześcijaństwa? ;) Bo jakie ma znaczenie to, że oni siebie uważają za strażników czystości chrześcijaństwa, jeśli odrzucili jedynie słuszny katolicyzm? ;) Czy właściwie o co tutaj chodzi? ;)
Co czyni w tym przypadku kościół katolicki bliższym prawdy od kościoła prawosławnego, bądź tego przytoczonego przeze mnie wcześniej? ;)
[#53] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #49

Zastanów się, czy zarzuty, które stawiasz są właściwie adresowane. Czy naprawdę masz na myśli ludzi wierzących? Odmawiasz im praw do politycznego zaangażowania? Prawa wyborcze tylko dla niewierzących?
Doprawdy nie wiem dlaczego narzucanie pogladów mniejszości przez większość jest złe a na odwrót jest OK...
[#54] Re: Wesołych Świąt

@FOrest, post #53

Tak, naprawdę mam na myśli ludzi wierzących (wybierających partie które nie kryją swoich preferencji na tle wiary, jak i tych którzy ciągną za sznurki z ambony).
Jednak nie odbieram w ten sposób nikomu praw wyborczych - jedyne o czym piszę, to o tym, że chciałbym by wybór władzy był dokonywany przez ludzi bez względu na to (przykład), co pewien redemptorysta powie na antenie swojego radia, jak i sama władza realizowała to, co jest napisane chociażby w konstytucji RP - w której to zawarty jest chociażby zapis o rozdziale kościoła od państwa. To że ów redemptorysta pozwala sobie na agitacje polityczne uważam osobiście za karygodne.

Jakiekolwiek narzucanie jakichkolwiek przekonań jest złe, obojętnie czy robi to mniejszość, czy większość, dlatego uważam że w państwie które jest laickie, i nie ma jakichkolwiek związków z jakimkolwiek wyznaniem było by pod tym względem lepiej.
[#55] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #49

Jedyne do czego można mieć pretensje, to do tego, że nie zostają ze
swoją wiarą w kręgu osób zainteresowanych

No chyba nie powiesz, że ktoś Cię zmusza do wiary? Czy w ogóle do
wiary da się zmusić?

(polityczne zaangażowanie, religia w szkole i na maturze, próby
wpływu na rozwój nauki i medycyny, etc).

A w czym przeszkadza (nieobowiązkowo!) religia jako przedmiot?
O co chodzi z politycznym zaangażowaniem? Jeśli ktoś swoje poglądy
czerpie z wiary, to robi dobrze, bo lepszego autorytetu znaleźć nie
można.
[#56] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #52

Ilość wyznawców przekłada się na to czy dana wiara jest lepsza/gorsza/bliższa prawdy/etc?

Nie przekręcaj moich słów. Nie oceniam jakości wyznań chrześcijańskich a już na pewno nie po liczbie ich wyznawców. Odnoszę się stale do Twojego twierdzenia, że Święto Bożego Narodzenia jest świętem katolickim a nie chrześcijańskim. Twierdzę, że się mylisz (albo żartujesz i świetnie się teraz bawisz) a znikoma liczba niewielkich wyznań chrześcijańskich nie obchodzących tego świeto jest dla mnie dowodem tego własnie twierdzenia.

Jak mniemam chodzi Ci tutaj o tradycję kościoła katolickiego?

Chodzi mi o tradycję Kościoła. Gdy ustanawiano Świeto Bożego Narodzenia był JEDEN Kościół. Kropka.

No i widzisz - sam napisałeś że "odrzucając tradycję kościoła" de facto przestaje się być chrześcijaninem

W tej interpretacji posunąłeś się już za daleko! Napisałem dokładnie tak: "Oczywiście, można odrzucać tradycję kościoła i uznawać, że nadal się jest chrześcijaninem." Nie odmawiam cytowanemu przez Ciebie kościołowi miana chrześcijańskiego. Mam jednak wątpliwości, co do intencji, jakimi się kierowali założyciele tego wyznania w połowie XIX wieku. Tak samo jak mam wątpliwości, co do intencji założycieli koscioła scjentologicznego czy wyznania Moona.
[#57] Re: Wesołych Świąt

@FOrest, post #51

Podany Kościół Dnia Siódmego stanowi zaledwie 0,017%
ogółu chrześcijan. Tak więc nawet procentem ciężko ich nazwać...;)

Ostatnia edycja: 26.12.07 00:10:18

Ostatnia edycja: 26.12.07 00:10:39
[#58] Re: Wesołych Świąt

@Kamul, post #55

A w czym przeszkadza (nieobowiązkowo!) religia jako przedmiot?

W tym, że miesza młodym ludziom w głowach, i działa jak wirus, dokładnie tak jak to opisał chociażby Dawkins w swojej książce "Bóg urojony"; odnosząc się również między innymi do kwestii rzekomego "najlepszego autorytetu", jakim jest religia, tudzież wiara (zwłaszcza chociażby na tle czystek etnicznych i ludobójstwa opisywanych w Biblii).

Nie zamierzam książki Dawkinsa tu bynajmniej przytaczać, jak i dalej nakręcać tej rozmowy (PPA nie jest bynajmniej dobrym miejscem na takie dyskusje, a każdy kto chce i czuje się na siłach sam może sięgnąć po wspomnianą przeze mnie książkę, i spojrzeć na sprawę wiary w zupełnie inny sposób).
[#59] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #54

To, co głosi Tadeusz Rydzyk dla mnie i zapewne wielu polskich katolików potworną karykaturą tego w co wierzymy. Proszę nie rozwijajmy tego tematu, bo to jest naprawdę bolesne.
Wierzę, że kiedyś Radio Maryja zajmie się tym, do czego zostało powołane głoszeniem Dobrej Nowiny.
[#60] Re: Wesołych Świąt

@MinisterQ, post #58

zbanowac :)

Ostatnia edycja: 26.12.07 00:21:26
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem