Komentowana treść: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
[#31] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #26

Jest jednostronne bo wspiera amigowanie na kazdym systemie, nie to co wiadomy czerwony portal rasistowski ktory nie uznaje innych systemow amigowych.

Teoretycznie tak... Praktycznie.. tak bylo by w momencie, gdyby niektorzy dali sobie po hamulcach i wycofali swierzbiace lapki przed wpisaniem nic nie wnoszacych uszczypliwych i wrednych komentarzy. Zauwaz, ze tutaj rzecz ma sie wybitnie jednostronnie. Pod newsami mosa same achy i ochy niebieskich, nikt sie nie wpieprza, pod istotnymi newsami czerwonych dyskusje otwieraja wiadomo-jakie wpisy niebieskich. Fakt, moze mniejsza aktywnosc uzytkownikow os4, ale jak pisalem gdzies wyzej, czytanie wielu rzeczy tutaj budzi niesmak.
Calkiem duzo prawdy jest tez w fakcie, ze os4 nie oglada sie na mosa, a druga strona jakos ciagle do os4 nawiazuje i to albo klamliwie (patrz ostatnie popisy w "integracji") albo przynajmniej "nieprzychylnie".
[#32] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #30

W przepadku braku firm produkujacych hardware tak. Poki co mamy dwie, z ktorymi mozna wiazac wieksze badz mniejsze nadzieje.
[#33] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #28

Którego portalu? Na PPA od ładnych paru miesięcy jestem zwykłym użytkownikiem.

A to sorry, wciaz jestes w stopce. Niemniej, wazna figura w mosteamie raczej jestes.
[#34] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #33

A to sorry, wciaz jestes w stopce. Niemniej, wazna figura w mosteamie raczej jestes.

Gdzie konkretnie?
[#35] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@mailman, post #34

Nie wiem, gdzies tam o piwie i redakcji tak mi sie kiedys obilo o oczy ;)
[#36] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #35

A to sorry, wciaz jestes w stopce.

To napisałeś pięć minut temu.

Nie wiem, gdzies tam o piwie i redakcji tak mi sie kiedys obilo o oczy

To napisałeś teraz.

Zdecyduj się więc - "wciąż" czy "kiedyś", bo jak dla mnie to jest objaw braku argumentów (niewiedza połączona z kompromitacją) i podpada pod trolling.
[#37] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@mailman, post #36

Ojej, widze zasadnicze podejscie do sprawy. Gora kilka-kilkanascie dni temu wisial ze zdjeciem w stopce ("Komu piwo?"), gdy przypadkiem szukalem namiarow na kogos innego. Dzis jest nizej, ale afera. Rzeczywiscie kompromitacja! Ba.. niewiedza polaczona z kompromitacja!

Ostatnia edycja: 30.10.10 21:11:00
[#38] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #31

Wiesz, problem w tym, ze ja bylem na tym spotkaniu integracyjnym i wiem jak to dzialalo. System sanda byl w wersji finalnej itp.
Ja czekam az Leon ustawi ten system jakos sensownie, wtedy nikt nie bedzie sie czepial ze ktos byl stronniczy opisujac swoje wrazenia.

Tak, a co powiesz na temat czytania wielu rzeczy na wiadomym-innym portalu? Jezeli sie odnosimy do tego w ten sposob to fajnie by bylo porownac opozycje ;)
[#39] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #31

gdyby niektorzy dali sobie po hamulcach i wycofali swierzbiace lapki przed wpisaniem nic nie wnoszacych uszczypliwych i wrednych komentarzy

Szkoda, że nie wycofałeś świerzbiących łapek przed wpisaniem komentarza numer 9 .

Pod newsami mosa same achy i ochy niebieskich, nikt sie nie wpieprza

Ależ nie krępuj się, możesz się wpieprzać śmiało... Chętnie poczytam .

czytanie wielu rzeczy tutaj budzi niesmak

Nie tylko tutaj zresztą. No ale zawsze można po prostu nie czytać.
[#40] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #38

Moze mial z tym systemem jakis problem... u paru osob widzialem jak to smiga, ba nawet na a4k nie mozna ani o mosie, ani o os4 ktory u mnie dziala najstabilniej z innych osow, powiedziec, ze ma reaktywnosc 040 czy inne bzdety...
Wiesz, ja do wielu spraw podchodze neutralnie, mnie nie grzeje tak dyskusja kto jest amigowcem, a kto nie, co jest amiga a co nie.. jestem fanem amigaos4 nie wazne na czym to mialo by chadzac, ale ilosc takich paszkwili na ppa w tym roku byla znaczaca... czemu ma to sluzyc.. reklamie? antyreklamie? u mnie wzbudzilo to niesmak i zazenowanie.
[#41] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #39

gdyby niektorzy dali sobie po hamulcach i wycofali swierzbiace lapki przed wpisaniem nic nie wnoszacych uszczypliwych i wrednych komentarzy

Szkoda, że nie wycofałeś świerzbiących łapek przed wpisaniem komentarza numer 9 .

Ponioslo mnie, gdy przeczytalem Twoje osobiste opinie, do ktorych masz prawo, o tym ze nie bedzie amigi x1000 ! ;)
Wiesz, moze innych kolegow bym tak doslownie nie wzial... ale Twoja opnia to naprawdę nie w kij dmuchal. Licze sie z nia...poniekad. A na pewno licza sie z nia bardziej przypadkowi czytelnicy.

Ostatnia edycja: 30.10.10 21:09:32
[#42] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #41

o tym ze nie bedzie amigi x1000!

Czemu przekręcasz moje słowa? X1000 oczywiście, że będzie, ba jeden egzamplarz nawet już jest. Ja tylko napisałem, że produkcja zakończy się na tzw. wersji beta, tej, o której Dickinson mówi w wywiadzie, że będzie rozsyłana do testerów pod koniec tego roku.
[#43] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #41

A gdzie dokładnie Krashan napisał, że nie będzie X1000?
[#44] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #40

ilosc takich paszkwili na ppa w tym roku byla znaczaca... czemu ma to sluzyc.. reklamie? antyreklamie? u mnie wzbudzilo to niesmak i zazenowanie.

A dlaczego nie uczucie braku wiedzy i doświadczenia u tych, co to pisali (bo jak rozumiem cały czas odnosisz się do komentarzy i opinii uczestników forum, a nie treści oficjalnie publikowanych przez portal? W takiej sytuacji powinna się rodzić automatyczna chęć wyprowadzania osób z błędu i okazywania pomocy. O to chyba chodzi w dyskusji i w ogólnie pojętym współżyciu społecznym, prawda? Dlaczego tak właśnie się nie dzieje? Dlaczego zamiast wyjaśnić to komuś, pomóc, stwierdzić, że nie jest tak, bo (...jakieś argumenty...), mamy incydenty jak z tego tygodnia i to w czyim wykonaniu? Przecież za opinie i poglądy nikt tutaj banów nie dostawał, nie dostaje i dostawać nie będzie.
[#45] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #14

sorry ale morphos team wybiera komputery markowe, a markowe są Apple, krótkie serie firmy widmo takiej jak eon nikogo nie interesują

myslisz ze Amiga X1000 będzie się liczyła jako marka ?
nie nie będzie, już Acer bedzie lepszą marką
[#46] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@wali7, post #43

Nie interesuje mnie seria betatesterska. Interesuje mnie wersja finalna. Wypowiedz zabrzmiala jakby nie mialo sie ukazac nic poza owa seria przeznaczona dla betatesterow. Nie mam ochoty dzielic wlosa na czworo co kto mial na mysli.
[#47] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@adam_mierzwa, post #29

Trevorovi nie przeszkadza, że będą na X1000 działały inne systemy - w końcu to ewentualnie większa sprzedaż. Ale akurat w przypadku MorphOS-a nie zwiększyłaby się ona istotnie, więc nie jest zainteresowany.

Z tego co pamiętam, to nie odpowiedział "nie jestem zainteresowany", tylko że chciałby żeby na X1000 działał też MorphOS. Powiedział natomiast co innego - że nie jest w stanie (z przyczyn finansowych) zapłacić za ewentualny port MorphOSa na swoją maszynę (tak jak zrobiło Genesi z Efiką), dzięki czemu prowadzący wywiad mógł odpuścić sobie czytanie mojego pytania.

W życiu nie przypuszczałbym, że płaciłby za rozwój konkurencyjnego systemu.

Pan Trevor Dickinson nie jest twórcą systemu AmigaOS 4.x, nie rozumiem więc zdania o jakiejś "konkurencji". Poza tym - i tak zapłacił już za jego rozwój, choćby kupując licencję na MorphOS 2.x.

Albo że jest szansa dogadania się, żeby przynajmniej część "platformy sprzętowej" była wspólna.

Przecież jest - Pegasos II. A być może również Pegasos I (Trevor wspomina w wywiadzie, że jest betatesterem OS 4.x na ten sprzęt).
[#48] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@recedent, post #47

[sorry pomylilem posty]

Ostatnia edycja: 30.10.10 21:27:23
[#49] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@rzookol, post #48

Rzookol, nie siej zamętu. Recedent odniósł się do komentarza innej osoby.
[#50] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@rzookol, post #48

[hmm... Post usunięty, to i odpowiedź usuwam]

Ostatnia edycja: 30.10.10 21:31:00
[#51] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@mailman, post #49

Widzisz. Mi sie dostalo obuchem od samego moderatora cytuje :
braku argumentów (niewiedza połączona z kompromitacją)
za drobiazg, ktory zmienil sie na przelomie ostatnich dni, a tutaj mielismy jakze piekna wycieczke ad personam. Zenada. Rece opadaja , naprawdę powinniscie nad tym zapanowac bo odstreczacie ludzi od siebie, spadam.
[#52] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@recedent, post #47

Myślę, że skoro jest partnerstwo strategiczne (ogłoszone jakiś czas temu miedzy firmami A-Eon a Hyperion) to decyzje o portowaniu AmigaOS na inny sprzęt niż produkowany przez A-Eon, jak również wspieranie innych systemów na platformie rozwojowej dla AmigaOS, są podejmowane przez A-Eon/Hyperion wspólnie. Być może użyte przeze mnie określenie "konkurencyjny" nie jest najbardziej trafne, ale X1000 powstaje z myślą głównie o AmigaOS. a na dziś MorphOS jest konkurencją dla AmigaOS. Zostawmy to

BTW w przypadku X1000 komputer będzie dostarczany z AmigaOS, który będzie zawarty w cenie końcowej, więc nawet równoległy rozwój MorphOS-a na tym samym sprzęcie nie spowodowałby uszczerbku finansowego dla Hyperionu.

Pisząc o wspólnej platformie sprzętowej miałem na myśli /wydawało mi się to wręcz oczywiste, że wynika z moich wcześniejszych wypowiedzi/ - sprzęt nowy, tylko i wyłącznie.
[#53] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@adam_mierzwa, post #52

więc nawet równoległy rozwój MorphOS-a na tym samym sprzęcie nie spowodowałby uszczerbku finansowego dla Hyperionu.

Obawiam się, że pieniądze, jakie MorphOS Team wydałby na zakup kilku egzemplarzy X1000 do portowania, nie zwróciłyby się w licencjach... Interesu ekonomicznego więc brak.
[#54] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #51

sorry Pawelini ale twoje zachowanie trochę tak wygląda jak opisalem w poscie, wpierw na exec.pl podburzacie samych siebie jaki to ppa jest niesprawiedliwe, jak to morphos jest nową Amigą i OS4 jest niszczone, oczywiscie kazdy post taki jest pochwalany, a niewiele juz zostalo na execu takich, ktorzy mają odmienne zdanie. Potem taka podbudowana osoba (w tym momencie Ty), pojawia sie na ppa i sieje serią z postów, oczywiscie będąc święcie przekonanym o ich slusznosci bo tak przeciez na execu zostalo ustalone.

Niestety prawda jest nieraz inna, konrad klamie, myli fakty na swoją korzyść. Jesli chcesz to mogę podać łatwo weryfikowalny przykład, ale z drugiej strony nic to nie da bo juz masz swoje zdanie.

Nie podoba mi sie kierunek rozwoju OS4 i mam prawo o tym pisać. Jesli coś z OS4 mi sie podoba to o tym także pisze (vide news o Rebolu). Nie obchodzi mnie, czy to co pisze się komuś podoba lub nie, czy to spowoduje upadek OS4 czy nie. Mam prawo pisac więc pisze.

"Czy ten ptak swoje gniazdo kala,który kala? Czy ten co mówić nie pozwala?"

odpowiedz sobie sam.
[#55] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pawelini, post #51

Do moich pytań się nie ustosunkujesz? Szkoda. Widać lepiej ponarzekać, poobwiniać i rzucić parę razy błędną wypowiedź twierdząc, że nic się nie stało, a później snuć teorie jakie to ppa jest złe i niedobre.

Proszę o EOT w temacie niezwiązanym z wiadomością.
[#56] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@adam_mierzwa, post #29

Widzisz, Trevor musiałby się zastanowić na czym mu zależy bardziej. Na tym, żeby dalej istniał system AmigaOS4 bo w sumie od X1000 bardzo dużo od tego zależy czy na tym, żeby jego biznes, czyli produkcja X1000, się powiódł.

Ponoć w biznesie nie ma sentymentów ale w tym przypadku widać jednak, że to nie do końca prawda ;)

Ps. jak to jest że na execu obrzuca się użytkowników ppa błotem a potem przychodzi się tutaj wypłakiwać? Chamstwo zostawcie po stronie tamtego portalu.
[#57] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
Dyskusje na temat portu MorphOSa na X1000 są bezprzedmiotowe. Port taki nie jest planowany i wątpliwe, by coś się w tej kwestii kiedykolwiek zmieniło.
[#58] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
hmm. nie wiem o co chodzi w tej calej dyskusji, polityka nie jest moja mocna strona , ale dowiedzialem sie, ze mozna uruchomic NOWA! Amige SAMODZIELNIE! na MakuG4 (a moze kiedys G5) za 500 zl + cena systemu tj. morphos (myslalem, ze amigaos4 i morphos to dokladnie jedno i to samo, z tego samego zrodla wychodzi, tylko do innego sprzetu) pomysł

ps. niedawno dowiedzialem sie o AROS, to byl dopiero szok dla klasycznego dinozaura jak ja
[#59] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@1989, post #58

500 zl to jakis drogi ten mak :)
[#60] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@1989, post #58

To samo - na pewno nie. Systemy są podobne, mają zbliżone założenia, jednak MorphOS był z tego co wiem wcześniej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem