Komentowana treść: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
[#31] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #30

w pełnie popieram to zdanie,
z ust mi wyjąłeś

sam prowadziłem wiele hobbystycznych projektów - bez dopływu kasy i podstawowej rentowności - powolna agonia - niestety
[#32] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #30

Na forum NatAmi ciągle coś się dzieje, są nowe wpisy ?
Może ktoś za wcześnie uśmiercił projekt ? A może miała pójść taka zadyma ? Sam nie wiem...

link

Nawet mi się zdaje że szata graficzna jest jakaś świerza.....ok, racja

link
Zobaczcie na ten napis z boku IT IS NOT DEAD.....OK

-Project name has changed
-It is not dead
-when it's done
-designing underground
-stay tuned for a new website
-NEP? Natami eponym permutated
-MD Board design in progress
-Amiga rulez !
Takie nagłówki !!!

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2013 19:12:33 przez Voyox
[#33] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #30

bo owszem MOS ma jeszcze zapasu w starych makówkach na kilka lat - ale tylko kilka, a później ?

A później W NAJGORSZYM WYPADKU będzie to co ma dzisiaj AmigaOS4.x
W NAJLEPSZYM system będzie przepisany na procesory ARM.

Widzisz to? Ja widzę :)

A jeszcze a propo X1000 - powiedz mi - jaka jest różnica między adaptacją istniejącego sprzętu PPC a projektowaniem nowego?
Bo na pewno:
1. Jest różnica w cenie.
2. Jest różnica w tym kto zarabia na sprzęcię.

Czyli gdyby zaadoptować jakiś przemysłowy komputer z PPC, to Trevor by nie miał tej całej frajdy, ale za to userzy AOS4.x mieliby tańszy sprzet :P
[#34] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@flops, post #1

Mysle ze mozna by sie bylo dogadac z zespolem natami,i zrobic klasyczna amige dla klasykowcow to chyba nie jest az tak trudnie i az tak kasochlonne.i troche na tym zarobic bo chyba chodzi o zarabianie.
[#35] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@KJB, post #33

istniejący sprzęt apple jest po prostu leciwy
[#36] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@KJB, post #33

A później W NAJGORSZYM WYPADKU będzie to co ma dzisiaj AmigaOS4.x

Przecież zakładamy, że nie będzie nowych x1000/SAMów itp... Czy jednak przyznajesz rację, że nowy "krzem" jest potrzebny.
W NAJLEPSZYM system będzie przepisany na procesory ARM.

Bez jaj - przepisanie całego systemu na inną platformę sprzętową ?!? Już temat był poruszany, zresztą gdzieś czytałem o szacunkowym czasie konwersji na jakieś 7 lat i to przy założeniu że cały zespół developerów będzie zaangażowany w 100% - a w tym czasie co? Będą obgryzać ścianę z tapet, bo przecież jakoś trzeba żyć, a dopóki nie wydadzą nowego systemu to czarna d...a, a aktualny system byłby zamrożony = praktycznie brak nowych userów i odpływ istniejących... ehh fantazje.
Dobrze ktoś już na forum napisał, drogie, czy nie ppc to JEDYNY rozsądny wybór, aby ten organizm utrzymać przy życiu. Stąd bardzo się cieszę, że Travor ma opcję dla nieprodukowanych proców z x1000
[#37] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@SzaryWilk, post #34

poczytałem właśnie forum natami - ten projekt jest na 95% martwy, a szkoda
[#38] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@rwks, post #37

"Bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi zawsze o jedno"
Gdyby mogli sprzedać pojedynczą Natami za 5-6 tysi to by dokończyli, ale jak myślicie ile mogliby liczyć za tą płytkę - w porywach 2 tysie i to byłoby gadanie. Kasa, kasa i kasa.
[#39] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #38

A może poszli za namową Szarego Wilka i zapytali AINC o licencję na klasyka, a jak usłyszeli ile za nią chcą, to odpuścili.

Ja to widzę tak. Sprzęt z PPC nieważne 32/64 bity, ale w rozsądnej cenie. Procesor z Alvitec, systemowa emulacja 68k, sterowniki dla grafiki 2D/3D i układy graficzne Amigi klasycznej w FPGA. Taka hybryda może przetrwać, ale nie musi.
[#40] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #36

Przecież zakładamy, że nie będzie nowych x1000/SAMów itp... Czy jednak przyznajesz rację, że nowy "krzem" jest potrzebny.

Tak jak napisałem - teraz mamy używany a potem W NAJGORSZYM PRZYPADKU będziemy mieć to samo co AmigaOS4.x. Czyli teraz mamy lepiej bo taniej, szybciej, sprzęt jest firmowy i łatwo dostepny.

A "nowy krzem" będzie potrzebny dopiero wtedy gdy nie będzie innej platformy już dostępnej na rynku. Bo po co projektować nowy i koszmarnie drogi jeśli nie zaoferuje nic nowego...

Bez jaj - przepisanie całego systemu na inną platformę sprzętową ?!?

Dokładnie tak, bez jaj.

gdzieś czytałem o szacunkowym czasie konwersji na jakieś 7 lat

Jeśli planują coś takiego (mam na myśli MOSTeam) to pewnie już coś w tym kierunku robią. Przecież nie będą czekać na ostatnią chwilę ;)

ppc to JEDYNY rozsądny wybór

Czytając wywiady z developerami z MOSTeam mam inne odczucie :)

Pożyjemy - zobaczymy :)
[#41] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@KJB, post #40

Jeśli planują coś takiego (mam na myśli MOSTeam) to pewnie już coś w tym kierunku robią. Przecież nie będą czekać na ostatnią chwilę

Ucieczka z PPC, ale realna byłaby dobrym posunięciem, ale jak powtórzę, bez obrazy bo nie mam na celu nikogo opluwać - to jest nierealne. Sam procek nie wystarczy - musi być referencyjna maszyna, którą po skończeniu portu musisz mieć możliwość sprzedaży zainteresowanym. A zatem musieliby mieć siłę devoloperów pokroju apple, którym i tak zajęło ponad rok czy więcej. A mimo dużego szacunku do umiejętności informatyków z MOSTeam (w końcu stworzyli działajacy i to bardzo fajnie OS) myślę, że doba byłaby za krótka - a skoro taki port trwałby kilka lat, to jaka maszyna developerska wybrana dzisiaj byłaby dostępna później, jeżeli sam jej nie produkujesz ?

Zatem wracam do tematu - ppc only - sorry batory. Tylko wydaje mi się, że MOSowcy nie chcą przyznać racji bytu maszynom SAM i X1000, bo to przecież "obce obozy" - niestety. A tak naprawdę jeżeli nie mogą się połączyć siłami z AOS4.x to mogliby chociaż wspierać ten sam hardware... Wtedy może byłoby go więcej na naszym rynku = niższa cena, być może.
[#42] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #41

parafrazując Twoje słowa: "PPC albo śmierć"
[#43] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #41

Mosowce nie dlatego nie chca miec supportu sam i x1000 bo to obce obozy tylko dlatego, ze te maszyny sa za drogie. Za G5 2ghz, ktory jest szybszy od X1000 dalem 220 zł, przebitka cenowa jest miażdżąca. Jak MorphosTeamowi znudzi się portowanie Morphosa na Apple (z użyteczniejszych pozostają jeszcze nieobsługiwane iMac G5 z PCIe i PowerMac G5 z pci-e), to albo zajmiemy sie x86 albo z nudów dokonczony zostanie port na Sam. To wszystko zależy od tego co i komu sie będzie chcialo robić. Bigfootowi zajęło około pół roku przeportowanie Morphosa na powermaki G5 wraz z całym zestawem sterowników do sata, muzyki, sieci, g5, nie mając dokumentacji sprzętowej. Hyperion nie obsługuje w OS4 w pełni X1000 po 3 latach istnienia tego sprzętu, mając pełne doce. To pokazuje jakie są możliwości produkcyjne Morphos Teamu i jesli odpowiednim ludziom w Teamie się portowanie nie znudzi to będą obsługiwane nowe sprzęty.
[#44] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@michal_zukowski, post #43

Hyperion nie obsługuje w OS4 w pełni X1000 po 3 latach istnienia tego sprzętu, mając pełne doce.

Twój post jest przykładem ciągłego ataku niebieskich na czerwonych. Przecież ja nic nie pisałem o Hyperionie, a tylko o braku realnych możliwości przeportowania na inną architekturę, co jest zgoła innym zagadnieniem niż supportowanie "kolejnego maka".
To czy lepszy jest G5 czy X1000 nie ma tak naprawdę znaczenia jeżeli zadasz sobie jedno pytanie:
- czy oczekuję od swojego systemu (MOS / AOS) aby istniał w samotności, czy też chciałbym aby wokół niego odrodziło się środowisko producenckie.
Jeżeli wystarczy Ci sam OS, to postępowanie MOSTeamu jest dobre i rozsądne, ale czy przyszłościowe?
Moim zdaniem reaktywacja środowiska zarabiającego kasę ma szansę przedłużyć realnie życie systemowi, więc i gości tłukących hardware i pośrednio wspierających producenta systemu - ale to jest moje zdanie.
[#45] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #44

''Srodowisko producenckie'', x1000 na tapecie-tekst miesiaca, zaraz po ''won do piekla 'niedobra kobieto' wsciekla'':)
[#46] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #44

Sorry ale nie uważam, że sponsorowanie firm typu Acube czy Aeon mialoby w jakikolwiek sposób reaktywować srodowisko ponad to co jest. Szczególnie dzialania Aeonu w stylu, raz jeden procesor, raz drugi procesor, zupelnie nowa plyta. Nowe sterowniki. Mi to wyglada na tamowanie krwotoku a nie przemyslane dzialanie z mysleniem o przyszlosci. podejscie Freescale do Powerpc jest średnie, sam procek w nowej plycie takze będzie sredniakiem. Czas myslec nad przejsciem na x86 a nie zabawy w kosztowne sprzetowo projekty.
[#47] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #36

gdzieś pisało (chyba na AW.net) ze cena p5020 to ok 200 dolców (przy zamówieniu 1k), gdyby zamówili go w wiekszej parti razem z jakąś inna firmą to było by jeszcze taniej. ale już na ten moment daje to ...400 dolców taniej niz za PA6T...

to może zaowocować tańszymi i bardziej dla "ludu" cyrusami. płyta nie posiada archaicznego chipsetu ATI, układu audio, co znów pozwala zaoszczędzić...a mniej scalaków na mobo to też zapewne prostsza i tansza w produkcji płytka.... jeżeli cyrus byłby o 500$ tanszy w produkcji od X1K... to już sporo.

Kolejna rzecz - kompatybilnośc podstawki procesora z następcami. jeżeli będą chcieli wydać trzecią generacje amig od a-eonu... nie będą musieli projektować nowej płyty.... poprostu dolutują na nią nowe dziecko freescale, na wydajniejszym rdzeniu i z altivec.... pozwoli to obniżyć koszty kolejnej generacji.

dodatkowo już obecna generacja pozwala wyprodukować kilka wariantów wydajnościowych i cenowych

np:
- jednordzeniową 1.6-2.2GHz wersje z pamięciami 1333mhz na P5010
- dwurdzeniową 1.6-2.2Ghz wersje z pamięciami 1333mhz na P5020
- dwurdzeniową 2.4 Ghz wersje z pamięciami 1600mhz na P5021
- czterordzeniowca 2.4Ghz wersje z pamięciami 1600mhz na P5040

a o wydfajności armów... cóż procesorki były fajne jak byly male i zarły mało prądu....kosztem tez marnej wydajnosci. ale jak najnowsze armowe "potwory" zaczeły doganiać paździerz jaką jest atom... to się okazało że już nie jest tak fajnie , ani z poborem mocy ani temperaturami.....a gdzie wydajnosć atoma a gdzie wydajność i7 czy AMD FX
[#48] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@rwks, post #35

Sprzęt Apple jest lepiej zaprojektowany i wykonany niż 90% istniejących pecetów.
Pod względem wydajności jest wręcz szybszy od tego projektowanego przez inżynierów Trevora. Porównanie cenowe litościwie przemilczmy.
Nie mam nic przeciw tak "leciwemu" sprzętowi. :)
Jako ostatecznego uzytkownika sprzetu chyba najbardziej interesuje mnie jego jakość, trwałość i parametry techniczne, a "leciwość" znacznie mniej.... Mam dokładać do naklejek i certyfikatów?

To tak jak z budową energooszczędnego domu. Jestem zainteresowany otrzymaniem dopłaty z NFOSiGW do mojego domu (zaczynam budowę), to miałoby być 30 tyś zł za spełnienie kryteriów NF40. Z dużą większą ilością papierów się juz pogodziłem i z bzdurnymi procedurami też.... jednak ostatnio Pani Architekt mnie zastrzeliła - aby spełnić NF40 musiałbym kupić CERTYFIKOWANY rekuperator, wraz z całą instalacją za skromne 32 tys, podczas gdy TAKA SAMA instalacja, gdzie rekuperator jest DOKŁADNIE TEN SAM, tyle że bez certyfikatu wydanego przez NFOSiGW, kosztować mnie będzie 18 tys zł. 14 tys zł za jeden papierek wydany przez biurokratów!!!! Oczywiście takie same wymogi są przy wyborze okien, drzwi, pieca, itp.... zrezygnowałem z tej dopłaty, bo nie zamierzam do niej dopłacać drugie tyle za CERTYFIKATY.
Dokładnie tą samą filozofią kieruję się przy wyborze komputera - jakość i osiągi, ale za akceptowalną cenę, papierki, certfikaty i naklejki mnie kompletnie nie interesują. Dlatego wolę Morphosa na Maku G5 zamiast OS4 na X1000. Nie twierdzę, że projektowanie i produkowanie nowych komputerów jest złe. Ale dlaczego one muszą kosztować taką masę pieniędzy? bPlan produkował Pegasosy (a zwłaszcza Efiki) w zupełnie przystępnych cenach. Też nie była to supermasowa produkcja.
Trevor to fajny gość, ale on jest przede wszystkim biznesmenem. Każdy woli zarobić więcej niż mniej, rozumiem to. Czekam tylko aż ktoś odpisze "zaprojektuj sam i sprzedawaj taniej". Wiadomo że nie zrobię tego, bo nie mam ani potrzebnej kasy na to, ani odpowiedniego doświadczenia. Jednak przykład bPlanu pokazuje, że nie jest to niemożliwe. Jeśli ktoś powie "oni sprzedawali też na inne rynki".... to odpowiem "a broni ktoś robić tak samo"? Firma Amiga (ta pierwsza, za czasów Minera) sprzedawała m.in. joysticki aby mieć pieniądze na działalność badawczą....

PS. Sorry za budowlanego offtopa, ale to nie jest chyba taki głupi temat, jakby ktoś chciał pogadać na temat budownictwa energooszczędnego, kosztów itp.... to możemy założyć osobny wątek w HydeParku. Temat ważki, zwłaszcza dla tych co planują budowę własnej chałupy.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2013 11:10:01 przez wali7
[#49] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@DRACOX, post #47

a o wydfajności armów... cóż procesorki były fajne jak byly male i zarły mało prądu...

ARMy nadal sa itd., propaganda Intela okazal sie tylko propaganda :). Notabene, oszczedniosciowe x86 to juz produkowala Transmeta pod nazwa Crusoe z deklarowanym TDP 6/8W. Atomy ?, a nie lepiej zerknac na wydajnosc i3/i5/i7 z literka U i zadeklarowanym przez Intela TDP 17W ?.

---

Na x86 to nalezalo przechodzic w 1996 roku, a nie teraz. Obecnie to raczej kiepski pomysl z tym przepisywaniem na x86 czy arm, bo to niewiele tutaj zmienia . Egzotycznosc PPC ma swoje zalety hobbystyczne :). Zreszta kto chce moze wejsc juz dzis w AROSa x86/arm.
[#50] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@wali7, post #48

Sprzęt Apple jest lepiej zaprojektowany i wykonany niż 90% istniejących pecetów.

wali7, chociaz Ty nie badz dzieckiem reklam itp. . PM G5 w porownaniu do PM G4 jest juz mniej trwaly, a solidnosc Apple dzisiaj to juz legendy, dawno i nieprawda ;), tak samo jak rzekomo kiepska jakosc owczesnych PeCetow... Natomiast inna zupelnie sprawa jest fakt, ze leciwy sprzet jest trwalszy od nowego juz niezaleznie jakiej marki . Takie czasy. Producenci celowo postarzaja sprzet.
[#51] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@gx, post #50

gx - mi bardziej chodzi o fakt, ze sprzęt Apple to gotowy sprzęt (a nie TEN Apple od samego Jobbsa ;) ), a nie składak, ma odpowiednio przemyślaną obudowę, obieg powietrza itp. Podobnie niezłej jakości są sprzety Della, czy Fujitsu. Ale w Polsce w domach dominują składaki - zazwyczaj kiepsko złozone po garażach.
Problemy G5 z emisją ciepła są całkiem podobne do problemów z Intela z PIV. Taka epoka w konstrukcji procków.
Zdaje się, że te nowsze G5 (970fx) są już pod tym względem znacznie lepsze. Cóż, przekonam się, takiego maka z MOSem mam.
[#52] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@gx, post #50

Producenci celowo postarzaja sprzet.

I za to powinna się wziąć KE, a nie za prostowanie bananów, czy ogórków!
[#53] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@wali7, post #48

a mi się budowlany offtop spodobał i z chęcią zacytowałbym u siebie na blogu jeśli można

i kolejne pytanie Pegasosy były robione w miare tanio i była klientela heh, (sam się MOCNO zastanawiałem nad zakupem, niestety nie kupilem) - dlaczego dalej nie są robione?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2013 12:58:46 przez rwks
[#54] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@gx, post #50

Właśnie, co to reklama potrafi z ludźmi zrobić Smiech. Sam się przekonałem jakie to ich produkty są dobre.
Karta graficzna nvidia 8800GS, padła mi niedługo po skończeniu się gwarancji...
cena apple'a ponad 400 funtów plus robicizna - używki można kupić już za trochę ponad 200 - link
cena karty dla grzyba 30 funtów - nówka
Co do cholery!? Taka firma jak apple i tak goli japko-ofce?
Przecie nie powinni sprzedawać tych samym czipów z trochę inna płytką i ilością pamięci za ponad dziesięć
razy więcej... Nie no, oni mogą ale inni już nie. Dlaczego???

Następny przykład:
Autoryzowany serwis apple'a nie dosyć że nie potrafił poprawnie przyjąć sprzętu do naprawy.
W tym wypadku napęd optyczny nie przyjmował dysków. To jeszcze na raporcie końcowym napisali
że wszystkie testy przeszedł. a to dla tego że nawet nie raczyli włożyć płyty do napędu tylko sprawdzili
programowo. Soft widział napęd więc resztę mają w dupie. Szczęśliwie to już inny mac i jeszcze na
gwarancji. Poza tym, co niewiarygodne, "inżynier" pytał przy mnie jednego z "dziciosprzedawców",
gdy odbierałem kompa z innego serwisu (z pierwszego nie będę więcej korzystał), w która stronę włożyć płytę do napędu!!!
Żal mi się samego siebie zrobiło, ja wiem że angole nie potrafią zrobić nic ponadto co im klapki nie przykrywają,
ale k@#$%! to już było lekkie przegięcie. Możecie wierzyć lub nie, mam to gdzieś, ale ja więcej nie będę przepłacał
za japko na obudowie...

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2013 13:07:20 przez Radek_Cz
[#55] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@rwks, post #53

Pegasosoy nie spełniały Dyrektywy ROHS i nie można już ich produkować. A Efika chociaż spełniała również nie jest już produkowana a następcy już nie było. Czy aby na pewno się ten biznesplan firmie zamykał? Czy aby nie sprzedawali za tanio? I dlatego już ich nie ma?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2013 13:10:49 przez TomK
[#56] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@posylus, post #44

Twój post jest przykładem ciągłego ataku niebieskich na czerwonych.

Gdy dostajesz konkretną odpowiedź na temat portowania systemu, i na dodatek sam o to pytałeś - to wyjeżdżasz z takimi wycieczkami ???

Bye... ignore mode on.
[#57] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@rwks, post #53

Dlaczego nie są robione Pegasosy II? Proste: procesory G4 nie spełniają wymagań ROHS.
Z drugiej strony jednak, kompletna dokumentacja Pegasosa II jest udostępniona. Gdyby tylko w miarę tanio zrobić PCB, zdobyć części (choćby z demontażu - to ogólnie dostępne części, żadnych custom chipów) to można klepać. Od strony technicznej pewnie byłbyś w stanie znaleźć fabrykę na Tajwanie, która pewnie z pocałowaniem ręki zrobiłaby pewnie z kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy (im mniej tym trudniej), skoro jednak nie mógłbyś tego oficjalnie sprzedawać, to d..pa zbita. Chyba że czarny rynek
[#58] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@wali7, post #57

ok, rozumiem, choć jakaś bardziej wypasiona efika mogłaby powstać w sumie jako następca
[#59] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#60] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@rwks, post #58

Przecież powstała

Faktem jest, że Freescale promuje bardziej swoje ARMy niż PPC, więc Genesi, mająca z Freescale dobre układy poszła w stronę ARM (zwłaszcza, że na dziadowskim MPC5200B srogo się przejechali). A że MorphOS na ARMie nie chodzi? Cóż, pech.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem