Sprzęt Apple jest lepiej zaprojektowany i wykonany niż 90% istniejących pecetów.
Pod względem wydajności jest wręcz szybszy od tego projektowanego przez inżynierów Trevora. Porównanie cenowe litościwie przemilczmy.
Nie mam nic przeciw tak "leciwemu" sprzętowi. :)
Jako ostatecznego uzytkownika sprzetu chyba najbardziej interesuje mnie jego jakość, trwałość i parametry techniczne, a "leciwość" znacznie mniej.... Mam dokładać do naklejek i certyfikatów?
To tak jak z budową energooszczędnego domu. Jestem zainteresowany otrzymaniem dopłaty z NFOSiGW do mojego domu (zaczynam budowę), to miałoby być 30 tyś zł za spełnienie kryteriów NF40. Z dużą większą ilością papierów się juz pogodziłem i z bzdurnymi procedurami też.... jednak ostatnio Pani Architekt mnie zastrzeliła - aby spełnić NF40 musiałbym kupić CERTYFIKOWANY rekuperator, wraz z całą instalacją za skromne 32 tys, podczas gdy TAKA SAMA instalacja, gdzie rekuperator jest DOKŁADNIE TEN SAM, tyle że bez certyfikatu wydanego przez NFOSiGW, kosztować mnie będzie 18 tys zł. 14 tys zł za jeden papierek wydany przez biurokratów!!!! Oczywiście takie same wymogi są przy wyborze okien, drzwi, pieca, itp.... zrezygnowałem z tej dopłaty, bo nie zamierzam do niej dopłacać drugie tyle za CERTYFIKATY.

Dokładnie tą samą filozofią kieruję się przy wyborze komputera - jakość i osiągi, ale za akceptowalną cenę, papierki, certfikaty i naklejki mnie kompletnie nie interesują. Dlatego wolę Morphosa na Maku G5 zamiast OS4 na X1000. Nie twierdzę, że projektowanie i produkowanie nowych komputerów jest złe. Ale dlaczego one muszą kosztować taką masę pieniędzy? bPlan produkował Pegasosy (a zwłaszcza Efiki) w zupełnie przystępnych cenach. Też nie była to supermasowa produkcja.
Trevor to fajny gość, ale on jest przede wszystkim biznesmenem. Każdy woli zarobić więcej niż mniej, rozumiem to. Czekam tylko aż ktoś odpisze "zaprojektuj sam i sprzedawaj taniej". Wiadomo że nie zrobię tego, bo nie mam ani potrzebnej kasy na to, ani odpowiedniego doświadczenia. Jednak przykład bPlanu pokazuje, że nie jest to niemożliwe. Jeśli ktoś powie "oni sprzedawali też na inne rynki".... to odpowiem "a broni ktoś robić tak samo"? Firma Amiga (ta pierwsza, za czasów Minera) sprzedawała m.in. joysticki aby mieć pieniądze na działalność badawczą....
PS. Sorry za budowlanego offtopa, ale to nie jest chyba taki głupi temat, jakby ktoś chciał pogadać na temat budownictwa energooszczędnego, kosztów itp.... to możemy założyć osobny wątek w HydeParku. Temat ważki, zwłaszcza dla tych co planują budowę własnej chałupy.
Ostatnia aktualizacja: 28.07.2013 11:10:01 przez wali7