Wiesz, już nie zobaczymy nowych numerów "Amiga Format", "Amiga Computing", albo "Amiga Power", czy "CU Amiga". Tamten świat już nie wróci, nad czym bardzo ubolewam.
Teraz pozostają tylko portale społecznościowe, gdzie co jakiś czas zobaczymy nową grę na Amigę. Zaś sprzęt i oryginalne oprogramowanie zakupimy na portalach aukcyjnych i sklepach internetowych.
Bardzo tęsknię do tego świata off-line, gdzie o wszystkim w świecie Amigi można było poczytać w czasopismach. Wtedy PC nie był mi do niczego potrzebny. Z rzadka używałem go by pobrać coś z Aminetu i przenieść na Amigę na dyskietce.
No i istniały zwyczajne sklepy, gdzie można było kupić sprzęt i oprogramowanie z pierwszej ręki.
Choć teraz też można trafić na sprzęt z pierwszej ręki. Taki był mój Blizzard 1230-IV/50MHz z serwisu AmiBay.
Można trafić na zafoliowane oprogramowanie.
Z moich obserwacji Amiga skończyła żywot gdzieś koło roku 2000, gdy pisma wykruszały się z rynku. Wiele osób przeszło wówczas na inne systemy, głównie Unix i BSD. Trochę mnie to dziwi bo te systemy nie oferują mi nic nowego w stosunku do Amigi.
Trudno nazwać obecną egzystencję systemów nowej generacji czymś więcej nad wegetację w stosunku do tego co miało miejsce wcześniej. Ludzie już sami nie wiedzą na co się zdecydować.
Żeby było w temacie, to SnoopDOSa uważam za super użyteczny program, przykład dobrego programu z pionierskich czasów Amigi. Znaleźć można go praktycznie w każdej kompilacji programów na Amigę.
Tak jak napisałem, dzięki Amidze CDTV od Commodore poznałem programy użytkowe dla Amigi i teraz nie jestem maniakiem PlayStation

, tylko użytkownikiem i programistą Amigi.
Ja nie obejrzę filmu HD na Amidze, ale nie o to chodzi! Chodzi o pewną filozofię. Ja używam sprzętu do tego, do czego go zaprojektowano.
Jestem też całkiem kreatywny. Od pewnego czasu zastanawiam się czemu wszystkie systemy ikon na Amigę (NewIcons, GlowIcons itd.) nie przechowują ikon w pamięci, tylko zawsze ładują wszystko na nowo.
Obecnie oprócz pisania gry na Retro GameDev Compo, studiuję też BOOPSI i testuję pewne jego możliwości. Chciałbym zrobić też prosty menadżer plików, ale z cache ikon.