Komentowana treść: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
[#1] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Tak z ciekawości zapytam, czy w ostatnich latach pojawiła się jakaś niemiecka gra z drukowaną polską instrukcją?
2
[#2] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@amikoksu, post #1

Moze nie gra i nie istrukcja. Ale wyobraz sobie ze jakis czas temu udalo mi sie zakupic niemieckie
wydanie pierwszego sezonu jednego z moich ulubionych anime, ktore posiadalo polskie napisy.
Sam sie zdziwilem.
[#3] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Super OK Ja mimo wszystko poczekam aż wyjdzie, wtedy kupię
1
[#4] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Pod choinkę już nie zdąży przyjść płacz
[#5] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Brawa i gratulacje za dociągnięcie projektu do takiego końca.
Świetnie, że jest też edytor. Zawsze uważałem to za wielką zaletę wszystkich robbo-podobnych gier. Tego typu gry zawsze zachęcają do tworzenia własnych poziomów.
2
[#6] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@MDW, post #5

Da się zrobić poziomy i zapisać je jako 51, 52 itd.?
A edytor jest na osobnej dyskietce więc się chyba nie da.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2024 12:43:18 przez amikoksu
1
[#7] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@amikoksu, post #6

Nie wiem jak to zostało tutaj rozwiązane, ale zakładam, że jest jakoś sensownie. Domyślam się, że będzie to osobny zestaw poziomów, a nie kontynuacja oficjalnego zestawu poziomów. Tak żeby nie trzeba było przechodzić 50 oficjalnych poziomów żeby zagrać w swój oznaczony 51. szeroki uśmiech

Ja nie myślę dyskietkami, bo dyskietek używałem w 1995 roku przez kilka miesięcy i zawsze traktowałem je jak kasety w ośmiobitowcach, czyli coś co strasznie upośledza platformę.
2
[#8] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@amikoksu, post #6

Da się da. Odpalasz DLC Maker z drugiej dyskietki, tworzysz sobie własne 20 poziomów i zapisujesz w osobnym katalogu. Później Uruchamiasz grę i wybierasz tryb CUSTOM WORLD, w którym wybierasz dowolny plik z tego katalogu, gdzie zapisałeś paczkę DLC. Dlaczego nie wystarczy wybrać sam katalog, a dowolny plik? Pisałem kiedyś o tym. Do wyboru katalogu musiałbym użyć ASL Requestera, który wymaga kicku 2.0, dlatego wybrałem standardowy FileRequester, który jest zgodny z kickstartem 1.3/1.2. Warto przeczytać HELP w programie, bo jest kilka ważnych kwestii, aby paczka działała poprawnie. No sam edytor działa powolnie na zwykłej Amidze, dlatego polecam używanie emulatora do niego. Działa na ekranie Intuition i wyświetla zawartość w okienkach, w których rysowanie i odrysowywanie jest powolne.

Minimalne wymagania gry to Amiga z 1 MB chip RAM lub 0,5 Chip RAM + 1 MB fast RAM. Niestety, ale na Amidze 500 0,5 chip + 0,5 slow nie ruszy.

Edytor ma większe wymagania. Choćby kickstart 2.0 jest wymagany.

Tak z ciekawości zapytam, czy w ostatnich latach pojawiła się jakaś niemiecka gra z drukowaną polską instrukcją?

Za granicą nie znają Robbo, a dla nas to legenda. Polskiej instrukcji by nie przeczytali, a akurat sporo osób z zachodu kupuje gry. Na dyskietce z grą znajduje się też instrukcja w formacie Amiga Guide.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2024 13:05:31 przez tukinem
8
[#9] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Domyślam się, że świat wydawców ma swoje zasady, ale światek amigowych deweloperów jest na tyle maleńki i mało dochodowy, że warto by było, aby wydawnictwo na stronie produktu w "szczegółach" dodawało informację o autorze. Bez tego, gra dla tych, którzy jej nie kupili (i oglądają ją tylko na stronie) pozostaje nieco anonimowa. A warto według mnie, aby było szerzej wiadomo kto konkretnie jest autorem danej gry. To nie są lata '90 gdy autorów i gier było multum i przebierało się w nich jak w ulęgałkach.

Jeśli chodzi o ten komentarz na temat niemieckiej instrukcji to nie bardzo go rozumiem. Wydawnictwo z kraju X widzi, że na rynku kraju Y może znaleźć się nieco klientów to dodaje instrukcję w języku kraju Y. Czy to jakaś ujma dla tego produktu z tego powodu, że inny wydawca z kraju Y nie dodał do swojego produktu instrukcji w języku kraju X?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2024 13:10:36 przez prz
1
[#10] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@prz, post #9

Dokładnie. Robbo było głównie znane w naszym kraju. Do zagranicznych amigowców i atarowców pasuje określenie "gimby nie znajo"

Na pudełku z tyłu są wypisani autorzy i podziękowania dla tych, co się przyczynili dodatkowo do powstania gry.
[#11] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Gratuluję przygotowania takiej rozbudowanej gry! Graficznie wygląda świetnie, zróżnicowane scenerie cieszą oko. Poza tym silnik jest bardzo zaawansowany!

Chętnie kupię grę i wesprę Twoją pracę, być może zdecyduję się na kupno w przedsprzedaży.

Fajnie, że do gry jest dołączona karta z kodami do wypełniania. Ostatnio jak grałem w grę Valhalla 1 to kody do gry, które zapisywałem na zwykłej kartce mi się gdzieś zawieruszyły. Tutaj nie będzie tego problemu, bo karta jest duża i widoczna.

Dodam, że jestem autorem prostego klonu Robbo dla Amigi. Jednakże miał kilka poziomów i tylko kilka elementów (w tym działka i bomby).

Podziwiam Twoje dokonania i osiągnięcia!

Mam nadzieję, że doczekam się czasu gdy moja praca dorówna rozmachowi Twoich przedsięwzięć. Odnotowałem tu duży postęp, więc rokuje to dobrze.
1
[#12] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@tukinem, post #10

Na pudełku z tyłu są wypisani autorzy i podziękowania dla tych, co się przyczynili dodatkowo do powstania gry.

Na pudełku jest i domyślam się, że po uruchomieniu gry też jest coś o tym. Nie ma jednak tej informacji na stronie produktu w sklepie. A to rzuca się w oczy przeglądającemu produkt niezależnie od tego czy go kupi. Tak jak pisałem - światek jest na tyle ograniczony, że taka informacja na stronie produktu byłaby cenna. Poza tym wyszukiwarka internetowa wyłapywałaby z treści strony autora gry i pomagałaby gdyby ktoś szukał w internecie gier konkretnego autora. Ale to tylko taka luźna uwaga.
[#13] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@Hexmage960, post #11

Przedsprzedaż za kilka dni powinna się zmienić w zwykłą sprzedaż już.

Karta na kody to pomysł Tomka z K&A. Warto jednak sobie ołówkiem wpisywać, bo czcionka jest jednak trochę niewyraźna w grze i już sam się przekonałem, że można się pomylić przy przepisywaniu :) a czcionka pochodzi z Ami Robbo 1.

Mam nadzieję, że doczekam się czasu gdy moja praca dorówna rozmachowi Twoich przedsięwzięć. Odnotowałem tu duży postęp, więc rokuje to dobrze.

Widziałem, jak ładnie działa Twój klon Bulder Dasha, więc mam tylko jedną radę. Zacznij współpracować z jakimś grafikiem i muzykiem. Na pewno znajdzie się ktoś. Spójrz jak Ami Robbo 2 wyglądał na początku na moich grafikach
[#14] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@tukinem, post #8

Za granicą nie znają Robbo, a dla nas to legenda. Polskiej instrukcji by nie przeczytali, a akurat sporo osób z zachodu kupuje gry. Na dyskietce z grą znajduje się też instrukcja w formacie Amiga Guide.

Czyli nie wyszła w ostatnich latach niemiecka gra z polską instrukcją., bo w Polsce mało kto kupuje gry niemieckie. To ma sens.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2024 13:22:08 przez amikoksu
1
[#15] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@amikoksu, post #14

Nie znam akurat niemieckiego rynku gier (no poza Settlers, ale to lata 90), natomiast doświadczenie mi podsunęło taki pomysł, aby napisać niemieckie tłumaczenie, bo pisząc Farmigę sporo pozytywnych opinii było właśnie z niemieckiej części graczy.
1
[#16] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@tukinem, post #15

Spoko. Tak tylko zapytałem.
[#17] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@amikoksu, post #1

czy w ostatnich latach pojawiła się jakaś niemiecka gra z drukowaną polską instrukcją?

Myślę, że jest różnica potencjałów, pamiętaj, że Niemieckim posługuje się 110 mln ludzi (Austria, Szwajcaria, Niemcy). W ogóle, szczerze mówiąc, nie rozumiem eksplozji jakiejś germanofobii w ostatnich latach, ale to tak btw.
6
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#19] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@Commodore128D, post #17

To że niemieckim posługują się też chociażby w austrii to tak. Tylko ciekawe jak to się przekłada na Amigowy rynek.

Mniejsza o to.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2024 13:46:15 przez amikoksu
[#20] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@tukinem, post #13

Serdeczne dzięki za porady. Na razie jednak obawiam się, że nikt ze mną nie zechce współpracować, bo ludzie czekają na wydanie przeze mnie pełnej wersji gry Magazyn lub Zaczarowana Kopalnia (lub Komandosi).

Ja mam doświadczenie z kolei z programami pod system Amigi. Napisałem kiedyś edytor do gry Benefactor - dwie wersje. Już w tamtym czasie mój edytor działał całkiem żwawo.

Opracowałem w późniejszym czasie różne metody na szybkie rysowanie pod systemem.

Jeżeli będziesz potrzebował pomocy lub wsparcia odnośnie szybkiego rysowania pod systemem, możesz śmiało do mnie napisać.
2
[#21] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@Commodore128D, post #17

Myślę, że jest różnica potencjałów, pamiętaj, że Niemieckim posługuje się 110 mln ludzi (Austria, Szwajcaria, Niemcy). W ogóle, szczerze mówiąc, nie rozumiem eksplozji jakiejś germanofobii w ostatnich latach, ale to tak btw.

Pewnie niewielu wie ale o mało brakowało a w USA język niemiecki zostałby kiedyś urzędowym
[#22] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@Commodore128D, post #17

Jeszcze jedna kwestia co do tego dlaczego również w niemieckim.

Po premierze AmiHERO sporo pozytywnych opinii otrzymałem od grupy Amiga Germany. Okładkę do pudełka Ami Robbo 2 stworzył Marcus Becker właśnie z tej grupy. Zrobił ją za darmo. Sądzę, że jest profesjonalnie zrobiona. Nawet kiedyś spora część oprogramowania komputerowego była w językach angielskim i niemieckim.

Niech nikogo nie zmyli pisownia mojego nazwiska. Tu akurat nie ma nic wspólnego i to zwykły zbieg okoliczności.
2
[#23] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@tukinem, post #22

Dyskietki skąd są brane? Dzisiejsze?
1
[#24] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Już nie ma przedsprzedaży, tylko jest zwykła sprzedaż. Jak się uda, to jeszcze dzisiaj wrzucę pełną wersję na itch cyfrowo.

@Amikoksu: dyskietki są nowe i trzeźwe, tzn dzisiejsze oczywiście HD, bo DD już nie są chyba produkowane.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2024 16:10:56 przez tukinem
4
[#25] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@tukinem, post #24

To dyskietki HD są jeszcze produkowane ?

Niestety są o wiele mniej trwałe niż DD. Miałem sporą ilość HD po PC i zdecydowana większość po latach nadawała się do kosza. W zeszłym roku zamówiłem Devil`s Temple i gra przybyła z dyskietkami HD oraz błędami na nośniku. Całe szczęście nadpisałem je z wersji cyfrowej bez błędów, dlatego dla mnie brak dyskietek (tylko naklejki na dyskietki) np. w przypadku Roguecraft mnie nawet ucieszył.

Pomijam niegdyś zamówiony "Zestaw ratunkowy dla Amigi" od A.Zalepy na dyskietce HD, która zapaćkała mi nowiutką stacje w mojej A1200. Szczęśliwie dużo wcześniej dorwałem jedyną wówczas na rynku dyskietkę czyszczącą.

Dla porównania większość moich dyskietek DD z Amigi z połowy lat `90 jest nadal sprawnych. To samo zdecydowana większość oryginałów jakie udało mi się w ostatnich latach nabyć za rozsądną cenę w bdb stanie i niedawno nawet zrobiłem ich cyfrową kopię na wszelki wypadek.

Dyskietki 5,25 DD też trzymają formę (nie wiem na HD)
[#26] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@lukjan, post #25

Wiem. Dyskietki HD na PC nawet w epoce po kilkukrotnym nagraniu na pełne 1.44MB lądowały w koszu. Mam jeszcze kilka dyskietek HD 5.25 na pamiątkę, ale raczej nie będą działać, gdyż leżą na nieogrzewanym strychu razem z taśmami szpulowymi, z których się ferryt sypie

Ja osobiście jestem za grami na pendrive, gdyż koszt pendrive takiego 2GB nie jest duży, a można nagrać kilka ADFów jednocześnie, jednak z uwagi na to, że wielu Amigowców używa tradycyjnego nośnika, to pierwsze miejsce zajęła dyskietka.

Ciekaw jestem, czy kupując AmigaOS 3.2 oficjalnie ze strony otrzymujemy fabrycznie nowe dyskietki DD, czy leżaki magazynowe. Może jeszcze gdzieś jakaś firma specjalnie produkuje po kilka sztuk na takie potrzeby. Przykładowo analogicznie wspomniane wcześniej przeze mnie taśmy szpulowe wyszły z produkcji, jednak firma bodajże RTM produkuje i to nie tanio, no ale nie dziwię się, bo mają monopol na to póki co.

PS. Dodałem pełną wersję i DLC Maker do profilu gry na itch. Edytor można za darmo pobrać, ale działa tylko z pełną wersją gry, bo demko nie ma trybu CUSTOM WORLD.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2024 17:49:01 przez tukinem
1
[#27] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
Kupie lipa że dyskietki z pc
[#28] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży
ja jednak dodam swoje 50 groszy... no fajnie ale panie ale czemu tak drogo ?

tak z gora 90 zl, byloby Ok
1
[#29] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@selur, post #28

30zł robi różnicę?
[#30] Re: Ami Robbo 2 - w sprzedaży

@amikoksu, post #29

no raczej tak, to prawie 3 kostki masła w Usmiechnietej krainie ok, racja
6
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem