Z różnych powodów dopiero wczoraj uruchomiłem i pobawiłem się CellBasics, a tu dzisiaj już mamy nową wersję. Fajne to jest i naprawdę zgrabnie działa! Teraz muszę koniecznie znaleźć w swoim życiu zastosowanie do niewspółdzielonego arkusza, żeby częściej mieć okazję do używania CellBasics.
Muszę sobie zdefiniować filetype do otwierania plików CBX w CellBasics. Teraz gdy dwukliknąłem na plik CBX to odkryłem, że otwiera się... katalog z plikami JSON. Po szybkiej analizie okazało się, że CBX to właściwie jest ZIP (w nagłówku widzę "PK"), a Ambient pozwala poruszać się po archiwum ZIP jak po zwykłych katalogach. Widać, że bardzo fajnie został ten format pomyślany. Tak bardzo nowocześnie i podobnie do wielu dzisiejszych rozwiązań. No ale muszę sobie zdefiniować to filetype, bo bebenchy pliku mnie nie interesują podczas codziennego użytkowania

i jednak wolę żeby mi się uruchomił CellBasics po dwukliku na CBX. Ciekawe czy przyszłe wersje Ambienta będą miały takie MIME standardowo. To pewnie zależy od tego czy CellBasics będzie też dystrybuowany wraz z instalką MorphOS (w kagaloagu Applications).
Ostatnia aktualizacja: 08.08.2026 12:48:28 przez MDW